szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hosszú hétvégén tartják az ország egyik kiemelkedő hagyományőrző programját, a Csabai Kolbászfesztivált. Ha nem is fonják kolbászból a kerítést, ez idő tájt minden a híres csabai körül forog az alföldi megyeszékhelyen.

A négynapos rendezvénynek szokás szerint a sportcsarnok ad otthont. Szombaton délelőtt disznóvágási bemutatóval nyitnak, s már az első napon lesz kóstolóval egybekötött kolbászbemutató, ahol bárki közelebbi ismeretségbe kerülhet a vastag kolbásszal, a házilag füstölttel, a disznótoros sütnivalóval, a méteressel vagy akár a gömböccel, a pokol tüze rúddal stb.

Az éppen tízéves Csabai Kolbászklub történetét egy kiállításon ismerhetik meg a látogatók. Vasárnap a családi kolbászkészítés titkaiba avatják be az érdeklődőket, s ezen a napon kerül sor a jótékonysági bor- és kolbászárverésre.

Hétfő a messze földön híres kolbászkészítő verseny napja, s keddre marad a szárazkolbászok és savanyúságok seregszemléje.

A fesztiválhoz immár ötödik alkalommal borvigadalom és vásár is csatlakozik, amelyen az ország szinte összes borvidéke képviselteti magát 30 kiállítóval - többek között olyan neves borászokkal, mint Gere Tamás vagy Günzer Tamás . A borok fehér, rozé, vörös és tokaji kategóriában versenyeznek. A borvigadalmi és vendéglős sátrakban egyebek mellett a régió sajtkülönlegességeit kínálják a jóféle nedűkhöz.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Nagy lélekkel kicsinek maradni

Ritkán hallani manapság: úgy szereti kedvesét, hogy a pincészetét is róla nevezi el. Sőt, viszonya az élet más dolgaihoz, így a borokhoz is alázattal és rajongással teli, borait pedig olyan nevekkel illeti, mint Áldás, Merengő, Kedves.

Kovács Gábor Gasztro

Kölni életképek

Európa legnagyobb sörplakát-gyűjteményének egy kölni sörfőzde épülete ad otthont. Így mindjárt a gyakorlatban is meggyőződhetünk arról, amit a plakátok sugallnak: a sör kellemes társasági ital.

hvg.hu Gasztro

Kettős évforduló

Szivarpálinka-bemutatóval ünnepelte 5. születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde. Korlátozott mennyiségben az évfordulóra készült új italuk, az Agárdi Szivar aszútörköly-pálinka. Az 1 400 palackból kevesebb mint 1 000 kerül kereskedelmi forgalomba.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A skót konyha

A skót nép étkezési szokásait és ételeik jellegzetes alapanyagait mindig is meghatározta az ország földrajza. Skócia messze fent északon fekszik, éghajlata mostoha, termőföldje kevés. Az került az asztalra, amit a nép kemény munkával megtermelt. Az elszigeteltség megszűntével számos idegen hatás is megjelent a skót gasztronómiában.