szerző:
Lőrincz Zsolt

A skót nép étkezési szokásait és ételeik jellegzetes alapanyagait mindig is meghatározta az ország földrajza. Skócia messze fent északon fekszik, éghajlata mostoha, termőföldje kevés. Az került az asztalra, amit a nép kemény munkával megtermelt. Az elszigeteltség megszűntével számos idegen hatás is megjelent a skót gasztronómiában.

© www.eszemiszom.hu
Az angolokhoz hasonlóan a skótok sem mulasztják el az ötórai teát, amelyet tejjel isznak, s hozzá vajas kenyeret, uborkás szendvicset és süteményt esznek. A high tea ennek egy változata, csak kicsit később fogyasztják. Ez egy, a vacsorát pótló késői, bőséges uzsonna. Tehát ne lepődjünk meg, ha egy skót anyuka azt mondja gyermekének: eat your tea (edd meg a teádat)! A tea mellé pirítós, scone-kenyér , azaz árpalisztből sütött lángos jár. Melegen a legjobb, sok vajjal és házi gyümölcslekvárral, mézzel vagy nádcukorsziruppal. Sütemény is  kerül a tea mellé, de esznek hozzá halat és sült krumplit is.

A jellegzetesen skót fogások közt rengeteg, egyszerűen elkészített hal- és húsételt találunk. A skót partoknál igen tiszta a tenger, de édes vizei is Európa legtisztábbjai közé tartoznak. Érdemes megkóstolni a homárt, az osztrigát, a lazacot és a pisztrángot. Skócia erdeiből kiváló vadhúsok kerülnek ki. Ami pedig világszerte elismertségnek örvend: az aberdeeni Angus-marhaszelet. Ez a húst kedvelő skótok – s bármely ínyencek - egyik kedvenc csemegéje. Angolosan átsütve, esetleg valamilyen mártással, hasábburgonyával és vegyes zöldségkörettel fogyasztják. A skót szakácsok egyébként úgy tartják, hogy a jó hússzelet semmiképp nem lehet három centiméternél vékonyabb.

A gabonafélék közül leginkább a zab termesztésének kedvez az ország éghajlata, fogyasztják is számtalan formában. A zabkása (porridge) a skót reggeli szerves része, a zablepény (oatcake) pedig kenyérpótló. A másik kedvelt alapanyag a burgonya, amit Skóciában is a legkülönfélébb módokon használnak fel.

A haggis a legtipikusabb skót étel. Minket a disznósajtra emlékeztet. A skótok imádják, nemzeti identitásuk egyik jelképének tartják. A rossz nyelvek szerint viszont az angolokat szokták vele riogatni, akik állítólag borzadnak tőle. A hagyományos recept szerint feldarabolt birka- vagy borjúbelsőségből (aprított szív, tüdő, máj) készül, amelyet faggyúval, hagymával, zabliszttel és fűszerekkel kevernek, majd juhbélbe vagy birkabendőbe töltenek és megfőznek. Tűzforrón, fehérrépapürével és tört burgonyával szervírozzák. 
Második oldal (Oldaltörés)


© Lőrincz Zsolt
A skót konyha híres a leveseiről is. Ezek közül említésre méltó - persze a teljesség igénye nélkül - a cock-a-leekie (oroginális recept szerint csirkéből és póréhagymából főzik, aszalt szilvával ízesítik), a Scotch broth (zöldséges húsleves birkanyakból és -lapockából), a cullen skink (füstölt tőkehalból burgonyával főzött halleves, tejjel behabarva) és a partan bree (óriásrák ollójából főzött leves).

Az édesszájúak is jó helyen járnak Skóciában. A kekszgyártás mára már nagyon fontos iparággá nőtte ki magát az egész országban. A kekszek legegyszerűbb változata a shortbread: az édes, kicsit jellegtelen kekszet teába mártogatva fogyasztják. A számtalan egyéb kekszfélét különféle ízesítéssel készítik; vannak csoki reszelékkel kevert, gyömbérrel, vaníliával stb. fűszerezett fajtái.

A boltok polcain csábítónál csábítóbb csomagolásban sorakoznak a különféle gyümölcskenyerek. Például a whiskyvel ízesített (whisky cake),  vagy a Butterscotch tart karamelltöltelékkel, a tetején habcsókkal. A Dundee cake is egy püspökkenyérszerű sütemény, fűszeres, szárított gyümölcsökkel, a tetején mandulával.

Nem skót találmány – az írek legalább ennyire magukénak tudják - a fudge, de rendkívül elterjedt. Ez nem más mint karamella, különféle ízesítésekkel; van vaníliás, mogyorós, csokis, whiskys stb. változata. A marmelade, azaz a narancslekvár viszont valóban skót eredetű. Dundee-ből származik, ahol immár mintegy 300 évvel ezelőtt egy James Keiller nevű zöldségesre egyszer egy rakomány eladhatatlan, keserű narancsot sóztak. Felesége jött rá, hogy ebből milyen finomságot lehet készíteni. Az angolok egyébként kizárólag ezt hívják marmeladenak, minden más lekvár nekik csak  jam.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Őszikék

Igenis lehet gyümölcslevest készíteni ősszel is. Nem befőttből, nem mirelitből, hanem igaziból. Egyes konzervatívok szerint vannak kifejezetten nyári étkek – lásd gyümölcsleves –, amiket más évszakokban főzni kifejezetten csalás. Hogy mi az igazi csalás, arról tudnék mesélni, de helyette inkább ajánlok egy-két gyors, friss „őszikét”.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A sörsátrak kedvencei

Mostanában a müncheni Terézia réten minden a sörről fog szólni. No meg a finom bajor falatokról. A bajor a kulturális és földrajzi közelségnél fogva a cseh, az olasz, a francia, a sváb és persze az osztrák tiroli konyhával rokon. Az a híre, hogy a legjobb egész Németországban - és nem alaptalanul. Hagyományosan a különböző húsokra épül - kevésbé a zöldségek választékára.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A mesés Kelet ízei

Édes, erős-pikáns, esetleg picit savanykás. Készülhet különféle zöldségekből, gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Így jellemzi a mostanság nálunk is egyre népszerűbb fúziós konyhák különleges csemegéjét, a csatnit az Encyclopedia Britannica. A hindi eredetű szó – chutney – jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Kóser étkek: a sólettől a maceszig

Ábrahám, a zsidóság ősapja tejjel-vajjal, lepénnyel és zsenge borjú húsával vendégelte meg az isteni küldötteket. Ahogy a zsidó naptár szerint beköszönt az 5768. év, érdemes kicsit közelebbről szemügyre venni a tradicionális zsidó konyha néhány alapétkét.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Konyha a magasban

Ahogy lassan kúszik lefele a hőmérő higanyszála, úgy vágyunk a könnyű, mediterrán saláták, grillezett húsok után tartalmasabb, „melegítőbb „ fogásokra. Nézzünk körül a dél-tiroli konyha háza táján.

MTI Tech

Szervert olvasztott a környezetbarát hamburger

Felmondta a szolgálatot a japán környezetvédelmi minisztérium szervere a McDonald’s félárú Big Mac-akciója következtében, amelyet az amerikai multinacionális cég japán leányvállalata "a föld megmentésére" hirdetett meg.

Kovács Gábor Gasztro

A düsseldorfi öreg

Észak-Rajna Wesztfália tartományi székhelye, Düsseldorf a fapados repülőjáratoknak köszönhetően a magyar sörturisták számára is elérhető közelségbe került. Az óváros sörfőzdéiben hétvégeken egyre több honfitársunk kóstolgatja a helybeliek kedvencét.

Kovács Gábor Gasztro

Pillantás a híd másik oldalára

Párkány – azaz a Slovenska Matica-t alapító Stur után Sturovo - a Mária Valéria Dunahíd 2001 őszi átadása óta igen kedvelt célpontja a magyar sörisszáknak és nagyevőknek.

Nagyon hasonlít egy angol számra Nagy Feróék slágere

Nagyon hasonlít egy angol számra Nagy Feróék slágere

Lady Gaga felbontotta a jegyességét

Lady Gaga felbontotta a jegyességét

Gyanúsított lett az egymással pofozkodó taxis és buszsofőr

Gyanúsított lett az egymással pofozkodó taxis és buszsofőr

Átgázolás

Átgázolás

A nagyság átka

A nagyság átka

Lehet, hogy ez egy kínai BMW-koppintás, de nem néz ki rosszabbul

Lehet, hogy ez egy kínai BMW-koppintás, de nem néz ki rosszabbul