Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a46a857d-1546-4d1c-b3c2-46fd4eb6c2bb","c_author":"Szabó Yvette","category":"360","description":"Elementáris erővel csaptak össze a napokban a magyar tudományos élet különböző képviselői a Magyar Tudományos Akadémiának és tagjainak a szerepéről. A tét százmilliárdokban is mérhető, de végső soron a tudományos kutatás szabadságáról vagy politikai függőségéről van szó.","shortLead":"Elementáris erővel csaptak össze a napokban a magyar tudományos élet különböző képviselői a Magyar Tudományos...","id":"20250417_mta-200-kozgyules-vagyon-ingatlanok-hun-ren-orban-viktor-schmidt-maria-freund-tamas-palinkas-jozsef","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a46a857d-1546-4d1c-b3c2-46fd4eb6c2bb.jpg","index":0,"item":"3dcd23de-9201-498d-9128-31abb29414dc","keywords":null,"link":"/360/20250417_mta-200-kozgyules-vagyon-ingatlanok-hun-ren-orban-viktor-schmidt-maria-freund-tamas-palinkas-jozsef","timestamp":"2025. április. 17. 06:30","title":"Kiújult vita az MTA-vagyonról: három patinás ingatlan kontra három év szabadságvesztés","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"064dfa60-57bb-49ae-91fc-91fef5fb7e6a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Adrian Christescu távozásáról korábban csak annyit közölt, hogy nem tud tovább képviselni egy olyan magyar kormányt, amely szerinte nyíltan közeledik Oroszországhoz, és aláássa az Európai Unió egységét.","shortLead":"Adrian Christescu távozásáról korábban csak annyit közölt, hogy nem tud tovább képviselni egy olyan magyar kormányt...","id":"20250417_adrian-christescu-tiszteletbeli-konzul-lemondott","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/064dfa60-57bb-49ae-91fc-91fef5fb7e6a.jpg","index":0,"item":"1c7532de-5a32-47cc-8789-74945550e277","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_adrian-christescu-tiszteletbeli-konzul-lemondott","timestamp":"2025. április. 17. 10:39","title":"Távozik a tiszteletbeli konzul, mert nem akar egy „illiberális” és „autoriter” rendszert képviselni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2294586-c679-429c-ac6d-af330fb9753b","c_author":"Németh András","category":"360","description":"Az a legizgalmasabb szint, amikor a mesterséges intelligenciát (MI) már nemcsak adatok könnyebb feldolgozásához, hanem közvetlenül új termékek létrehozására használják, például gyógyszereket fejlesztenek ki a segítségével – mondja Ales Holecek, az idén éppen 50 éves Microsoft technológiai igazgatója.","shortLead":"Az a legizgalmasabb szint, amikor a mesterséges intelligenciát (MI) már nemcsak adatok könnyebb feldolgozásához, hanem...","id":"20250417_ai5-ales-holecek-interju-microsoft-technologia-igazgato-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2294586-c679-429c-ac6d-af330fb9753b.jpg","index":0,"item":"c2658681-8726-4c31-b8d4-957a2ad99d7d","keywords":null,"link":"/360/20250417_ai5-ales-holecek-interju-microsoft-technologia-igazgato-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. április. 17. 18:00","title":"Elértünk arra a pontra, ahonnan MI-ügynökök veszik át a mindennapokat. Mi következik most?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"037fdeb0-3920-4a56-938e-509e40236871","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Mivel a tudomány a vizet tartja az élet bölcsőjének, így kulcsfontosságú kérdés, hogy miként kerülhetett a Földre az anyag. Egy új tanulmány eredménye írhatja felül mindazt, amit ezzel kapcsolatban vélt a tudomány.","shortLead":"Mivel a tudomány a vizet tartja az élet bölcsőjének, így kulcsfontosságú kérdés, hogy miként kerülhetett a Földre...","id":"20250417_fold-viz-keletekezese-meteorit-hidrogen-oxigen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/037fdeb0-3920-4a56-938e-509e40236871.jpg","index":0,"item":"7e71abcb-7619-4983-8ed8-210f5fafbcf1","keywords":null,"link":"/tudomany/20250417_fold-viz-keletekezese-meteorit-hidrogen-oxigen","timestamp":"2025. április. 17. 20:03","title":"Megdőlni látszik egy régi tudományos elmélet, hogy miként került víz a Földre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8b725956-fef8-47a3-8ea8-d595bbc2d19f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A magyar viberesek mostantól regisztrálhatnak a Viber Dating társkeresőre. Az új funkció az üzenetküldésről ismert szuperalkalmazáson belül teszi lehetővé az ismerkedést.","shortLead":"A magyar viberesek mostantól regisztrálhatnak a Viber Dating társkeresőre. Az új funkció az üzenetküldésről ismert...","id":"20250416_viber-dating-tarskereso-funkcio-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8b725956-fef8-47a3-8ea8-d595bbc2d19f.jpg","index":0,"item":"499e3225-d967-442a-93d6-aa742d5ab4b9","keywords":null,"link":"/tudomany/20250416_viber-dating-tarskereso-funkcio-ebx","timestamp":"2025. április. 16. 11:54","title":"Bekapcsolták Magyarországon a Viber új funkcióját, itt a társkereső","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0fc3006c-9db7-4dbf-9e58-72de38ca6265","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Azt is tanácsolták nekik, hogy legyenek óvatosak a nyilvános wifihálózatok és töltők használatával.","shortLead":"Azt is tanácsolták nekik, hogy legyenek óvatosak a nyilvános wifihálózatok és töltők használatával.","id":"20250417_lehallgatas-europai-parlament-magyarorszag-kepviselok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0fc3006c-9db7-4dbf-9e58-72de38ca6265.jpg","index":0,"item":"132e4f7e-cbbb-41a6-86bd-a60369041444","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_lehallgatas-europai-parlament-magyarorszag-kepviselok","timestamp":"2025. április. 17. 11:11","title":"Lehallgatás elleni eszközöket ajánlottak az EP szakemberei a Magyarországra utazó képviselőknek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bc1afea4-a173-432c-b92b-0438ee835997","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Lényeges változást eszközöl a világ legnagyobb keresője, hamarosan a google.hu címmel sem találkozhat többé.","shortLead":"Lényeges változást eszközöl a világ legnagyobb keresője, hamarosan a google.hu címmel sem találkozhat többé.","id":"20250416_google-kereso-helyi-domainek-megszunes-atiranyitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bc1afea4-a173-432c-b92b-0438ee835997.jpg","index":0,"item":"d77673d9-4abf-46bf-8c42-87e8713f836d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250416_google-kereso-helyi-domainek-megszunes-atiranyitas","timestamp":"2025. április. 16. 09:03","title":"Mindenkit érint: megváltozik a Google kereső működése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2b8d7215-6f5f-41a5-9037-cd10aeaf1d83","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A wellnesshotel korábban nevet változtatott a negatív értékelések miatt, pedig a vendégek a fertőzésveszélyről nem is tudtak.","shortLead":"A wellnesshotel korábban nevet változtatott a negatív értékelések miatt, pedig a vendégek a fertőzésveszélyről nem is...","id":"20250416_nav-wellness-szalloda-medence-higienia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2b8d7215-6f5f-41a5-9037-cd10aeaf1d83.jpg","index":0,"item":"5e4594c0-66eb-4e74-aba0-cee7fcea8bc2","keywords":null,"link":"/kkv/20250416_nav-wellness-szalloda-medence-higienia","timestamp":"2025. április. 16. 10:06","title":"A NAV csapolta le a rémszálló fertőzött vízzel feltöltött medencéjét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.
Sokfelé a disznótort tartják (megjegyzem: méltán) az év egyik legnagyobb, legszínesebb és persze élvezetekben leggazdagabb eseményének. A falusi disznóölés a munka és a mulatság jól sikerült elegye, gazdagon fűszerezve gasztronómiai örömökkel.
Még pirkadni se kezd, mikor megérkeznek a dologra jelentkezők: rokonok, szomszédok, barátok. A csípős hidegre - és a jó kedvre - való tekintettel a gazda házi pálinkát tukmál a vendégekre. Majd feltűrik az ingujjakat, és kezdődik a munka. Fellobban a tűz, megvillan a böllérkés, sivít az áldozat és bevégeztetik sorsa. Majd hagyományosan nagy kupac szalmát halmoznak az áldozatra, s mire az leég, a disznó bőre is megszabadul sertéitől. Ma már sokan a gázlángra esküsznek.
A perzselés után fehérre sikálják az állat bőrét, majd a férfiak szakértelemmel – s persze jó éles késsel - részeire bontják a disznót. Az asszonyok abálják a vért, karikára vágják és zsírra vetik a vöröshagymát. Kerül pár darab hús is, kicsit szalonnásabb, kicsit húsosabb, egy kis máj, vagyis készül a reggeli: hagymás vér, pecsenye, sült máj, házi savanyúságok, kemencében sült kenyér, héjában sült burgonya.
Ekkorra a disznó már szétbontva hever, a böllér és segédei sonkákat és szalonnákat kanyarintanak. A frissen darált hús betöltésre vár. A kolbászkészítés igazi szakértelmet igényel. A legfontosabb, a fűszerezés mindenkinek a saját titka, féltve őrzött receptje. Miként a hurkatöltés is. Vannak, akik a rizses, mások a zsemlyés, pláne a kásás töltelékre, fűszerek ki tudja, milyen keverésére esküsznek. A Közép-Dunavidéki régióban még a krumplis kolbász - hurka is ismert: a nyers burgonyát, hagymát, húsfélét, belsőséget ledarálják, sóval, borssal, borsikafűvel, majorannával ízesitik. Manapság már olyan divatok is felütik fejüket, mint a szarvasgombás, vagy a tokaji aszús hurka.
Az asszonyok ebédre többnyire frissen sült pecsenyét kínálnak. A sváb portákon hagyományosan a dagadós savanyú máj a disznóvágások első meleg ebédje: a csíkokra metélt dagadót és sertésmájat külön-külön pirítják le, az előbbit hagymával, sóval, majorannával, utóbbit pici örölt borssal. A végkifejletet együtt élik meg a lábasban, babérlevéllel, kevés ecettel, kicsi cukorral beforralva. Az Ormánságban levesbe kerül a máj. A disznótoros savanyú levesbe vetnek még némi csontos húst, hozzá tüdőt, vesét. Babérlevéllel, egész borssal, fokhagymagerezdekkel, egész fej vöröshagymával főzik, vékony fehér rántással sűrítik, ecettel savanyítják.
Mire eljő a vacsora ideje, már be van töltve a hurka, a kolbász, a disznósajt. A sonkák és szalonnák sóban vagy páclében fürdőznek, hogy nemsokára füstre kerülhessenek. A ropogós tepertő is kisült, a zsír bödönökben pihen.
Ilyenkor szokás összeállítani a komatálakat, azaz a kóstolót a disznótorosból. Ha mi is hozzájutunk, a legjobb, ha még frissen sütjük meg a hurkát, kolbászt, s nem fagyasztjuk le. Tegyük tepsibe, öntsünk alá kevés vizet, hogy oda ne égjen. Sütés közben úgyis enged elegendő zsírt. Süssük, míg ropogós nem lesz a bőre. Ha akadna olyan kedves ismerős, akit szeretünk, csak az általa kreált hurka és kolbász ízesítését nem, kövessünk el nyugodt lelkiismerettel szentségtörést: szórjuk meg a sütnivalót azon fűszerekkel, amelyeket viszont mi kedvelünk (például majoránna, bors, kakukkfű, oregáno, bazsalikom, kömény).
Manapság szinte már csak disznótor alkalmával lehet igazi hájhoz jutni. Pedig ebből hihetetlen finom sütemény készíthető: a hájas-leveles tészta, melyet sajttal megszórva sós, szilvalekvárral vagy birsalmasajttal megtöltve édes süteményt kapunk. Sokan szeretik, de még többen vannak, akik visszariadnak készítésétől, mondván, túl macerás. Nem állítom, hogy nem az, de megéri!
Íme a recept:
Fél kiló lisztből, 2 tojásból, 4 kanál tejfölből, kevés sóból, egy kanál cukorból, két kanál borecetből és kevés vízből készítsünk lágy tésztát. Dolgozzuk ki jól, majd két cipóra osztva pihentessük egy órát. Közben daráljunk le fél kiló hájat, majd gyúrjuk össze 13 deka liszttel és egy csipet sóval. A két cipót nyújtsuk ki, az egyikre kenjük rá a hájat, majd takarjuk be a tészta másik felével. Nyomkodjuk jól össze, nyújtsuk vékonyra, majd hajtsuk háromszor háromba. Háromszor nyújtjuk és hajtogatjuk, közben mindig háromnegyed órát pihentetjük. Utoljára fél ujjnyi vastagra sodorjuk. Tüzes késsel felét kockára vágjuk, lekvárral töltjük, másik felét pedig ujjnyi hasábokra szeljük. Tepsibe téve tojással megkenjük, a sósnak szánt hasábokat sajttal megszórjuk. Nagyon forró sütőbe toljuk, majd 8 perc múlva mérsékeljük a hőt. Aranysárgára sütve kész is.
Nem mindennapi élményexpo színhelye november 30-tól hat napon át a budapesti VAM Design Center. Közép-Európa legnagyobb Csokoládé Szalonja várja a látogatókat, akiktől ezúttal nem veszik zokon, ha megfogják, megkóstolják a kiállított tárgyakat.
Márton napja, azaz november 11-e egykor hálaadó ünnep volt, az év utolsó munkaünnepének számított. Befejeződtek a mezőgazdasági munkálatok, elszámoltak a napszámosok az urasággal, és megkezdődött a parasztok számára a téli időszak. Dologtiltó napnak is hívták, tilos volt például mosni, teregetni, a ház körüli teendőket végezni, mert ez a jószág pusztulását okozta volna.
Munkakörülményeik javításáért, az 1884-es megállapodásban garantált előmenetelük eltörlésének visszavonásáért és nem utolsó sorban fizetésük rendezésért léptek sztrájkba 1904. április 19-én a vasutasok.
A gyógyító méz nemcsak édes, hanem savas is. A mézcukor könnyen felszívódik, illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is megtapasztalták már, akárcsak azt, hogy emésztésjavító, táplálja az izmokat, a májat és segíti a vízkiválasztást.
Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.
Az emberiség egyik legősibb italát, a friss, habzó sört sokan csak innivalóként ismerik, pedig századok óta fontos szerepet játszik a főzésben is. Sörből lehet készíteni levest, mártásokat, vagy akár desszertet is. A sör finom-fanyar íze sok fogásnak egészen különleges aromát kölcsönöz. Míg az előételekhez a világos, könnyű sörök illenek, az édes desszertekhez a sötét, sűrű sörök passzolnak leginkább.