szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

Az emberiség egyik legősibb italát, a friss, habzó sört sokan csak innivalóként ismerik, pedig századok óta fontos szerepet játszik a főzésben is. Sörből lehet készíteni levest, mártásokat, vagy akár desszertet is. A sör finom-fanyar íze sok fogásnak egészen különleges aromát kölcsönöz. Míg az előételekhez a világos, könnyű sörök illenek, az édes desszertekhez a sötét, sűrű sörök passzolnak leginkább.

© Lőrincz Zsolt
A legismertebb fogások közé tartoznak sok nemzet konyhájában a sörtésztában sült zöldségek, amelyek az étlapon általában az Orly- módra elnevezés alatt szerepelnek. Ilyenkor sörrel hígított palacsintatésztába forgatják meg a sütnivalókat.  A sörtésztában való sütés előnye, hogy az ételek így lényegesen kevesebb olajat, zsíradékot vesznek fel, tehát jóval egészségesebbek, mint a hagyományos panírozással. Bármilyen zöldséget süthetünk sörtésztában, persze a megfelelő előpárolás után, különben nyersek maradhatnak. Nagyon finomak továbbá a sörtésztában sült hagymakarikák és például a tintahal. Bundázhatunk  sörtésztába akár csirkemellet vagy  más halféléket is.
A szószok vagy levesek sör hozzáadásával selymesebbek és könnyebbek lesznek. A bőrös húsokat érdemes sütés közben sörrel locsolni, hiszen így a bőrke biztosan ropogósra fog sülni.
Hogy kedvet csináljunk a sörrel való főzéshez közreadunk néhány sörös receptet.

Dél-tiroli sörleves
Negyed liter erőlevest, 1/8 liter sört, egy deci tejszínt és három tojássárgáját habverővel összekeverünk, majd habüstben, folytonos keverés mellett, gőz felett forráspontig hevítünk. Vigyázzunk, nehogy összeugorjon a tojás! Mikor a leves eléri a krémszerű állagát, szerecsendióval, fahéjjal és sóval ízesítjük. Fahéjas, pirított zsemlyekockával tálaljuk.

Sörrel sült bőrös sertéskaraj
A karaj bőrét ujjnyi szélesen éles késsel egy centi mélyen bevagdossuk, sóval bedörzsöljük, majd a vágásokba szeletekre vágott fokhagymát és kakukkfű ágacskákat teszünk. Kizsírozott tepsibe helyezve sütjük, közben sörrel locsoljuk.

Sörtésztában sült zöldségek
Másfél deci világos sört habverővel összekeverünk két tojás sárgájával és 0,3 deci olajjal, majd hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjéket. Az egészet óvatosan elvegyítjük 15 deka liszttel, csipetnyi sóval. Az így elkészült masszába mártjuk az előpárolt zöldségeket, majd bő forró olajban kisütjük.

Sörös, sajtos, sült fokhagymagerezdek
Egy tojást habosra keverünk 1 deci sörrel és csipetnyi sóval. A zsemlyemorzsát elvegyítjük egy evőkanál reszelt sajttal, a legjobb a füstölt sajt vagy a parmezán. A megtisztított fokhagymagerezdeket duplán panírozzuk, majd közepesen forró olajban ropogósra sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlzottan megbarnuljanak, mert akkor keserűek lesznek! Lecsöpögtetve, akár hidegen is különleges ízhatású sörkorcsolya.

Sörtorta
Hét deka lágy vajat habosra keverünk két deka porcukorral és csipetnyi sóval. Két deka felolvasztott keserű csokoládét, egy csomag vaníliás cukrot és három tojássárgáját  belekeverünk a masszába. A tojások fehérjét tíz deka cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hét deka liszttel együtt hozzáadjuk a tésztához. Kivajazott tortaformában, előmelegített sütőben megsütjük, majd a formából kivéve hűlni hagyjuk.
A sörkrémhez egy deci sört két tojássárgájával, két csomag vaníliás cukorral és tíz deka porcukorral vízfürdő felett először melegen, majd hidegen habossá keverünk. A langyos vízben feloldott fél zacskó zselatint, három cent gint és további fél deci sört hozzákeverünk, hagyjuk kicsit hűlni, majd belevegyítünk 3 deci habbá vert tejszínt.
A tortát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük sárgabaracklekvárral, rákenjük a sörkrémet, majd befedjük a másik tortalappal. Hűtőbe tesszük, míg a krém megszilárdul. Végül csokimázzal vonjuk be.

 Jó étvágyat kívánunk!
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

A sörsátrak kedvencei

Mostanában a müncheni Terézia réten minden a sörről fog szólni. No meg a finom bajor falatokról. A bajor a kulturális és földrajzi közelségnél fogva a cseh, az olasz, a francia, a sváb és persze az osztrák tiroli konyhával rokon. Az a híre, hogy a legjobb egész Németországban - és nem alaptalanul. Hagyományosan a különböző húsokra épül - kevésbé a zöldségek választékára.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szegények kenyere és a szerető csemegéje

Kemit, Egyiptom ősi neve fekete földet jelent. Utalva a Nílus termékeny iszapja által megtermékenyített földre. Ellentettje a vörös föld, a terméketlen sivatag. A hatalmas folyam, a Nílus völgyében ősidőktől szinte minden megterem. Arra pedig a fáraósírok falfestményei is utalnak , hogy az ősi egyiptomiak sem vetették meg a kulináris élvezeteket.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Őszikék

Igenis lehet gyümölcslevest készíteni ősszel is. Nem befőttből, nem mirelitből, hanem igaziból. Egyes konzervatívok szerint vannak kifejezetten nyári étkek – lásd gyümölcsleves –, amiket más évszakokban főzni kifejezetten csalás. Hogy mi az igazi csalás, arról tudnék mesélni, de helyette inkább ajánlok egy-két gyors, friss „őszikét”.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A skót konyha

A skót nép étkezési szokásait és ételeik jellegzetes alapanyagait mindig is meghatározta az ország földrajza. Skócia messze fent északon fekszik, éghajlata mostoha, termőföldje kevés. Az került az asztalra, amit a nép kemény munkával megtermelt. Az elszigeteltség megszűntével számos idegen hatás is megjelent a skót gasztronómiában.

hvg.hu Gasztro

Vastag, gömböc, méteres

A hosszú hétvégén tartják az ország egyik kiemelkedő hagyományőrző programját, a Csabai Kolbászfesztivált. Ha nem is fonják kolbászból a kerítést, ez idő tájt minden a híres csabai körül forog az alföldi megyeszékhelyen.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A szegények eledele volt, most a világé

Hála az utóbbi években tucatjával nyíló, bár nem egyszer inkább magyaros, mint olasz pizzériáknak, manapság már az óvodás gyerekek is inkább egy szelet pizzát kérnek vajas kenyér helyett.

Kovács Gábor Gasztro

A düsseldorfi öreg

Észak-Rajna Wesztfália tartományi székhelye, Düsseldorf a fapados repülőjáratoknak köszönhetően a magyar sörturisták számára is elérhető közelségbe került. Az óváros sörfőzdéiben hétvégeken egyre több honfitársunk kóstolgatja a helybeliek kedvencét.