Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"3a6453f5-b2e4-4cf6-bf61-dac9788148d5","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"2,5 milliárdos fővárosi költségvetési kötelezettségvállalás mellett.","shortLead":"2,5 milliárdos fővárosi költségvetési kötelezettségvállalás mellett.","id":"20250501_Elfogadta-a-Fovarosi-Kozgyules-indul-a-panelfelujitasi-program","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3a6453f5-b2e4-4cf6-bf61-dac9788148d5.jpg","index":0,"item":"e2f391dc-bbe0-4888-a871-d862f1a6bc5c","keywords":null,"link":"/itthon/20250501_Elfogadta-a-Fovarosi-Kozgyules-indul-a-panelfelujitasi-program","timestamp":"2025. május. 01. 14:15","title":"Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés, indul a panelfelújítási program","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b475bf84-1a7c-4304-90d7-dc0a3e74bf4f","c_author":"Matalin Dóra - Hamvay Péter ","category":"360","description":"Hogyan változott az étrendünk az elmúlt évtizedekben, és mit jelent az a sokkoló állítás, hogy gyakorlatilag egész nap desszertet eszünk? Mi történik a szervezetünkkel, ha 12, 16 vagy akár 24 órás szünetet tartunk a táplálkozásban? Lehetnek-e nem kívánt mellékhatásai az időszakos böjtnek? Mi a jó stratégia, ha sóvárgunk az étel után? Piacon vagy boltban vásároljunk? Csak nyersen együnk zöldséget? Többek között ezekről a témákról is beszélgettünk a HVG Címlapsztoriban Bartha Ákos élelmiszerbiológussal és Szabó Adrienn dietetikussal, akik azt is elmondták, ők maguk milyen étrendet követnek, vacsoráznak-e este hat után, és milyen táplálékkiegészítőt szednek.","shortLead":"Hogyan változott az étrendünk az elmúlt évtizedekben, és mit jelent az a sokkoló állítás, hogy gyakorlatilag egész nap...","id":"20250501_napi-otszori-etkezes-vs-idoszakos-bojt-bartha-akos-szabo-adrienn","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b475bf84-1a7c-4304-90d7-dc0a3e74bf4f.jpg","index":0,"item":"fef33a33-e464-4476-a269-ea56b7eb26b3","keywords":null,"link":"/360/20250501_napi-otszori-etkezes-vs-idoszakos-bojt-bartha-akos-szabo-adrienn","timestamp":"2025. május. 01. 17:30","title":"Napi ötszöri étkezés vs. időszakos böjt – ezt eszi egy átlagos napon a dietetikus és az élelmiszerbiológus","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8062ef2a-b7d3-427f-9746-cd525af27e53","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A fideszes frakcióvezető úgy gondolja, hogy a tiszás politikus nem méltó a képviselői posztra.","shortLead":"A fideszes frakcióvezető úgy gondolja, hogy a tiszás politikus nem méltó a képviselői posztra.","id":"20250430_Kollar-Kinga-fovarosi-kozgyules-Szentkiralyi-Alexandra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8062ef2a-b7d3-427f-9746-cd525af27e53.jpg","index":0,"item":"c6374f84-49e7-44a9-822b-f12b65b2be88","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250430_Kollar-Kinga-fovarosi-kozgyules-Szentkiralyi-Alexandra","timestamp":"2025. április. 30. 09:54","title":"Kollár Kinga nem ment el a közgyűlés szerdai ülésére, Szentkirályi Alexandra szerint ezzel beismerte a hazaárulást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6c7506b6-db39-4954-848d-332bf880937c","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal közösen matekos hónapot tartunk a hvg.hu-n: május 8-ig minden hétköznap közzéteszünk egy feladatot, és arra biztatjuk – nem csak a matematikus – olvasóinkat, hogy próbálják megoldani. Tizenhatodik kihívás.","shortLead":"A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal közösen matekos hónapot tartunk a hvg.hu-n: május 8-ig minden hétköznap közzéteszünk...","id":"20250430_Gondolkozz-velunk-Teglavar-Szexi-a-matek-16","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6c7506b6-db39-4954-848d-332bf880937c.jpg","index":0,"item":"6c9227a8-ca6a-434f-aaa5-f720a1454547","keywords":null,"link":"/elet/20250430_Gondolkozz-velunk-Teglavar-Szexi-a-matek-16","timestamp":"2025. április. 30. 10:00","title":"Gondolkozz velünk: Téglavár – Szexi a matek 16.","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2bbf9605-7c74-47b0-81e4-b211e76ac3fb","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A retró vitte a prímet.","shortLead":"A retró vitte a prímet.","id":"20250501_Iden-is-retroban-volt-legerosebb-a-majalis-a-Varosligetben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2bbf9605-7c74-47b0-81e4-b211e76ac3fb.jpg","index":0,"item":"ab1e07c6-12d3-4c13-958d-65247d28aaf5","keywords":null,"link":"/elet/20250501_Iden-is-retroban-volt-legerosebb-a-majalis-a-Varosligetben","timestamp":"2025. május. 01. 15:54","title":"Sör, virsli, vurstli - ilyen volt idén a majális a Városligetben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2524708b-7042-4f30-b772-0ecec249ee5c","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Gyárfás Tamás állítása szerint még a családjának se árulta el, mikor kell börtönbe vonulnia, de azt már tudja, hogy milyen könyvet fog bevinni magával.","shortLead":"Gyárfás Tamás állítása szerint még a családjának se árulta el, mikor kell börtönbe vonulnia, de azt már tudja...","id":"20250430_gyarfas-tamas-bortonbe-vonulas-agyi-poloska","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2524708b-7042-4f30-b772-0ecec249ee5c.jpg","index":0,"item":"213f3dad-458d-4378-af4b-e2825f7d3d03","keywords":null,"link":"/elet/20250430_gyarfas-tamas-bortonbe-vonulas-agyi-poloska","timestamp":"2025. április. 30. 10:40","title":"Gyárfás Tamás: Az ágyi poloskákhoz jobb, ha már most hozzászokom","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"11844363-8aec-4382-96d7-93fbf0afd196","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Akciófilmbe illő képsorokat rögzítettek Norvégiában egy ember és egy jegesmedve közeli találkozásáról.","shortLead":"Akciófilmbe illő képsorokat rögzítettek Norvégiában egy ember és egy jegesmedve közeli találkozásáról.","id":"20250430_Jegesmedve-elol-menekulo-embert-videoztak-a-Spitzbergakon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/11844363-8aec-4382-96d7-93fbf0afd196.jpg","index":0,"item":"7d31a700-9d3a-496c-9ea1-e8368085481c","keywords":null,"link":"/elet/20250430_Jegesmedve-elol-menekulo-embert-videoztak-a-Spitzbergakon","timestamp":"2025. április. 30. 11:58","title":"Jegesmedve elől menekülő embert videóztak a Spitzbergákon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24ff2f2d-1eed-4946-b43d-62aa1c56a582","c_author":"Papp Réka Kinga","category":"360","description":"Az Orbán-rendszer nagyhatalmakkal seftel, de tizenöt év után sincs hosszú távú stratégiája. A politikai alternatíva összeomlása alapozta meg a Fidesz teljhatalmát 2010-ben, és most, hogy feltápászkodik egy potens ellenjelölt, egyből meginog a rendszer, amely érdemi ellenzék nélkül működött mostanáig. Ám a külföldi politikai védelem megvásárlásáért, a hatalom megtartásáért semmi sem drága. Vélemény.","shortLead":"Az Orbán-rendszer nagyhatalmakkal seftel, de tizenöt év után sincs hosszú távú stratégiája. A politikai alternatíva...","id":"20250430_hvg-Papp-Reka-Kinga-Vilagpolitikai-szedelgok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24ff2f2d-1eed-4946-b43d-62aa1c56a582.jpg","index":0,"item":"69c8dd8f-1df8-4e3d-9b89-f201c1d87c53","keywords":null,"link":"/360/20250430_hvg-Papp-Reka-Kinga-Vilagpolitikai-szedelgok","timestamp":"2025. április. 30. 08:00","title":"Papp Réka Kinga: Az Orbán-rezsim veszélyes gyengesége","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Új sorozatunkban budapesti szállodák vendéglátóhelyeit mutatjuk be. Szerzőnk nemcsak tollforgató, de képzett szakács is. Nem tesztel, csupán értően kalauzol. Elsőként a 2006-ban kapuit újra megnyitó New York palotába, azaz a Boscolo Hotelba vitt az útja.
Az eredeti tervek szerint, olasz eklektikus és reneszánsz stílusban állították helyre a több mint 100 éves New York kávézót és éttermet. Csodálatos falikarok, aranylón csillogó felületek és márvány minden mennyiségben: fényűzés magas fokon. Egy ilyen belső tér bizony megköveteli a magáét: kifogástalan felszolgálást és a legalább ilyen kifinomult ízléssel összeállított menüt várjuk el a New York csapatától.
Bár egy ásványvíz lemaradt a rendelésből, és újra szólnunk kellett érte, a kiszolgálás ezzel együtt is meggyőzően profi volt. Pincéreink kitettek magukért, gyorsan és udvariasan dolgoztak, és úgy tűnt, őszintén érdekli őket véleményünk a fogyasztottakról.
Az étlap
A konyha csapatát Merényi Viktor többszörös díjnyertes konyhafőnök vezeti, aki az étlap összeállításakor szem előtt tartotta a hely hagyományait, de nem mondott le a fiatalos, kreatív, egyéni kreációkról sem. Mivel nemcsak a szálloda, de az étterem és a kávézó is olasz kézben van, nem csoda, hogy az étlapon is nagy teret kapnak az olaszos fogások. Sok alapanyag Olaszországból érkezik, de a konyha természetesen használja a friss, hazai szezonális termékeket is. Mivel a hely forgalma igen nagy, a fogások összeállításakor az is szempont volt, hogy kevés komponensből, gyorsan, jó minőségű ételek kerülhessenek a vendégek asztalára. Számos tengeri halat, változatos tésztaételeket és magyaros illetve olaszos desszerteket egyaránt találunk az étlapon.
Ugyanakkor a New York Kávéház 100 éves gasztronómiai hagyományt keltett életre, amikor 2008-ban útjára indította Nyugat Gyermekei címmel irodalmi estjeit, amelyeken a folyóírat nagyjainak kedvenc ételeit is kínálta vendégeinek. Igazi kincsre bukkantak a nyolcvanas éveit taposó Hetényi Károly személyében, aki felszolgálóként személyesen is ismert még jó néhány nyugatost, és segíteni tudott a menük összeállításában. Merényi Viktor elmondta, nem elképzelhetetlen, hogy a 2008-as nyugatos emlékév legnépszerűbb fogásait a továbbiakban is megtalálhatjuk majd az étlapon, ímigyen is tiszteletben tartva, hogy itt müködött egykor Pest legpatinásabb irodalmi kávéháza.
A kínálat (Oldaltörés)
Itt az ideje, hogy a lényegre térjünk. A kávéházban első körben a nyugatosok menüjéből ismerkedtünk meg eggyel: Tóth Árpád költő kedvencei (pillanatnyilag nem választható, de legsikerültebb elemei remélhetőleg visszaköszönnek majd az állandó étlapon.) Örülnénk, ha például a költő nevével fémjelzett reggelit bármikor rendelhetnénk, mert bár nem egy könnyű, fogyókúrás fogásról van szó, olyan ízekkel ajándékoz meg, amiért szívesen feláldoznánk diétánkat: sült mini debreceni kolbászkák tükörtojással, ropogós kakastaréjjal. Amint megízleltük a debrecenit máris gyanakodni kezdtünk, hogy ilyet itthon biztosan nem csinálnak – de bizony, hogy csinálnak! Visszatért a hitünk a magyar kolbászba...
A főfogás juhtúrós puliszka fokhagymás erdei szűztokánnyal, a desszert "reszelt“ gesztenyepüré tejszínhabbal és csokoládészósszal. A puliszka, az egykori szegények eledele szintén olyasvalami, amit örömmel üdvözölnénk gyakrabban az étlapokon. Történetesen ez a verzió kissé sósra és talán túlságosan is juhtúrósra sikerült. A gesztenyepüré nem okozott különösebb meglepetést, az egyetlen megjegyezendő vele kapcsolatban, hogy a növényi alapú hab bizony nem tejszín, ez éppenséggel olyan „luxus“, amit egy New York típusú helynek nem szabadna megengednie magának!
És most akkor lássuk a medvét – azaz ismerkedjünk meg a Mélyvíz étterem kínálatával. Először az előételekkel barátkozunk. A libamáj érme tokaji mártással jó kezdésnek bizonyul, a máj pontosan olyan omlós, puha amilyennek lennie kell. Utána az olasz ízelítő alkalmat ad rá, hogy lássuk, a konyha valóban rendes olasz alapanyagokból dolgozik. Hamar eltűnik a tányérról a paradicsom és a valódi buffalo mozzarella. A Cézár-saláta szintén harsogós, friss. Rendhagyó megoldás, hogy a megszokottól eltérően nincs megszórva krutonnal, hanem az egész rakomány egy "kenyér tálon" kerül az asztalunkra. Erős kezdés, lássuk mit tartogat a folytatás.
Merényi Viktor lasagnát ajánl, olasz főnökei dicsérik ezt a fogás. A tészta helyén való, nem tudunk belekötni, de a katarzis még várat magára. Nem sokáig. Eljő ugyanis a Rossini bélszín ideje. A hús tökéletes: sem az állaga, sem az íze nem hagy maga után kívánni valót – az pedig már bónusz, hogy a fogás jellemző alkatrészét, a gombát ezúttal a szarvasgomba képviseli. A főszakács ezen a ponton főzött meg minket… De hátra van még a desszert, amiről tudva levő, hogy lett légyen akármilyen is az ebéd vagy vacsora, a vendég ez utóbbi élményével fog hazatérni. Merényi Viktor desszert összeállítása: Operaszelet, sajttorta és az egyébként csak a svédasztalos reggeli kínálatában megtalálható fűszeres gyümölcstorta. Ráadásként kérésünkre Esterházy torta is kerül a tányérra. Az Operaszelet nem túl édes, csakúgy, mint az Esterházy - a város jobb cukrászdáiban tapasztalt színvonalat hozza. A sajttorta kellemes, a nem túl édes tésztát a gyümölcsöntet ellensúlyozza. A csúcs mindenképpen a fűszeres gyümölcstorta, amely maximálisan az állandó étlapra kívánkozik. A kissé savanykás bogyós gyümölcsök ízét édes linzertészta és gyömbér teljesítik ki, a szó legjobb értelmében szokatlan, de abszolút harmónikus ízvilágot hozva.