Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"13664671-a2d0-4724-82c1-ec36fbadc1ad","c_author":"Imre Réka","category":"itthon","description":"A volt felesége meggyilkolásával gyanúsított férfi minden eszközzel hátráltatta, hogy bírósági ítélet születhessen a közös gyerekeik elhelyezéséről, mivel az áldozat Japánba akart költözni velük – mondta el a HVG-nek a Budapesten megölt nő ismerőse.","shortLead":"A volt felesége meggyilkolásával gyanúsított férfi minden eszközzel hátráltatta, hogy bírósági ítélet születhessen...","id":"20250204_V-keruleti-gyilkossag-japan-no-ugyved-valas-Patent-Egyesulet-baratno-volt-ferj-fenyegetes-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/13664671-a2d0-4724-82c1-ec36fbadc1ad.jpg","index":0,"item":"60f58764-4408-4fe1-a6cf-907bc9d51bc5","keywords":null,"link":"/itthon/20250204_V-keruleti-gyilkossag-japan-no-ugyved-valas-Patent-Egyesulet-baratno-volt-ferj-fenyegetes-ebx","timestamp":"2025. február. 04. 19:44","title":"Egyszer már elszökött volt férje elől az V. kerületi gyilkosság áldozata, de vissza kellett jönnie Magyarországra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1c7ba1bd-ab46-4341-b528-4969a68d4e67","c_author":"Fülöp István","category":"360","description":"Újabb csúcsokat ostromol a kakaóbab ára, a multicégek más alapanyaggal „dúsítják” a termékeiket, a manufaktúrák viszont nem tudnak eléggé árat emelni. A csokoládé egyre inkább luxustermékké válik.","shortLead":"Újabb csúcsokat ostromol a kakaóbab ára, a multicégek más alapanyaggal „dúsítják” a termékeiket, a manufaktúrák viszont...","id":"20250204_hvg-dragulo-kakao-csokolade-helyettesito-gyartok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1c7ba1bd-ab46-4341-b528-4969a68d4e67.jpg","index":0,"item":"80e98cde-9aa9-4714-9ca9-64a171671725","keywords":null,"link":"/360/20250204_hvg-dragulo-kakao-csokolade-helyettesito-gyartok","timestamp":"2025. február. 04. 14:15","title":"Most már senki nem úszhatja meg a csokidrágulást: zsinórban negyedik éve nincs elég kakaó a világpiacon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"36d26052-5473-491d-a359-057a662007bd","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az év második felében debütálhat az Apple új processzora, az M5, ami elsőként az újonnan érkező iPad Próba kerülhet bele. A legerősebb verzióra valószínűleg 2026-ig kell majd várni.","shortLead":"Az év második felében debütálhat az Apple új processzora, az M5, ami elsőként az újonnan érkező iPad Próba kerülhet...","id":"20250206_apple-m5-processzor-mestereseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/36d26052-5473-491d-a359-057a662007bd.jpg","index":0,"item":"dc68fa50-182b-451a-a541-da7b32110c4a","keywords":null,"link":"/tudomany/20250206_apple-m5-processzor-mestereseges-intelligencia","timestamp":"2025. február. 06. 10:03","title":"Már gyártja az Apple az eddigi legerősebb processzorát, jöhet belőle négyféle változat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5a44bfb1-5d04-4970-af00-417b55ae120e","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Ez a patinás japán járgány egészen a 80-as évek elejére tekeri vissza az idő kerekét.","shortLead":"Ez a patinás japán járgány egészen a 80-as évek elejére tekeri vissza az idő kerekét.","id":"20250205_alig-255-kilometerrel-var-uj-gazdara-ez-a-42-eves-mazda-626","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5a44bfb1-5d04-4970-af00-417b55ae120e.jpg","index":0,"item":"c6efb608-c72e-4694-ab3d-6e5691e0e500","keywords":null,"link":"/cegauto/20250205_alig-255-kilometerrel-var-uj-gazdara-ez-a-42-eves-mazda-626","timestamp":"2025. február. 05. 07:21","title":"Alig 255 kilométerrel vár új gazdára ez a 42 éves Mazda 626","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24fe95c0-cd0a-4cbc-9769-68d706ea83f1","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A dollárral, az euróval és a régió devizáival szemben is gyengült csütörtök délelőtt.","shortLead":"A dollárral, az euróval és a régió devizáival szemben is gyengült csütörtök délelőtt.","id":"20250206_Melyrepulorajtot-vett-a-forint-csutortokon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24fe95c0-cd0a-4cbc-9769-68d706ea83f1.jpg","index":0,"item":"66fa2d60-8b83-4df0-af40-4a13c52942ac","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250206_Melyrepulorajtot-vett-a-forint-csutortokon","timestamp":"2025. február. 06. 10:08","title":"Mélyrepülőrajtot vett a forint csütörtökön","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8c148058-0ad5-4591-b619-7de5031c69ce","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Mindenkit veszélyeztet a forróság, de leginkább az időseket és a veszélyeztetett embereket. A 2 Celsius-fokos felmelegedés már halálos veszélyt jelenthet az emberekre nézve, derül ki egy friss kutatásból.","shortLead":"Mindenkit veszélyeztet a forróság, de leginkább az időseket és a veszélyeztetett embereket. A 2 Celsius-fokos...","id":"20250205_klimavaltozas-felmelegedes-hatasok-2-celsius-fokos-melegedes-elhetetlen-szarazfold-idosek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8c148058-0ad5-4591-b619-7de5031c69ce.jpg","index":0,"item":"1c625ed3-5530-46dc-a3fa-d6d2abe8b511","keywords":null,"link":"/tudomany/20250205_klimavaltozas-felmelegedes-hatasok-2-celsius-fokos-melegedes-elhetetlen-szarazfold-idosek","timestamp":"2025. február. 05. 20:03","title":"Megkongatták a vészharangot: a szárazföldek harmada veszélyesen forró lehet a 60 év felettiek számára, de a fiatalokat sem kíméli a hőség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9c188bd3-da04-4df0-8754-6c30358ca8f3","c_author":"Marabu","category":"gazdasag","description":"","shortLead":"","id":"20250206_Marabu-Feknyuz-Mi-nem-elado","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9c188bd3-da04-4df0-8754-6c30358ca8f3.jpg","index":0,"item":"3782ed7f-f820-4d27-b471-76b6946f7202","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250206_Marabu-Feknyuz-Mi-nem-elado","timestamp":"2025. február. 06. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: Mi nem eladó?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2d557c19-cebc-4a6e-ba78-f2ded054b271","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A Mohos-Töbörben minden megvolt ahhoz, hogy nagyon hideg legyen.","shortLead":"A Mohos-Töbörben minden megvolt ahhoz, hogy nagyon hideg legyen.","id":"20250204_tel-fagy-hideg-mohos-tobor-bukk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2d557c19-cebc-4a6e-ba78-f2ded054b271.jpg","index":0,"item":"123fa37c-160b-4509-a693-a8072bb3c727","keywords":null,"link":"/itthon/20250204_tel-fagy-hideg-mohos-tobor-bukk","timestamp":"2025. február. 04. 15:38","title":"A múlt éjjel volt a leghidegebb a télen, -25,7 fokot mértek a Bükkben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Új sorozatunkban budapesti szállodák vendéglátóhelyeit mutatjuk be. Szerzőnk nemcsak tollforgató, de képzett szakács is. Nem tesztel, csupán értően kalauzol. Elsőként a 2006-ban kapuit újra megnyitó New York palotába, azaz a Boscolo Hotelba vitt az útja.
Az eredeti tervek szerint, olasz eklektikus és reneszánsz stílusban állították helyre a több mint 100 éves New York kávézót és éttermet. Csodálatos falikarok, aranylón csillogó felületek és márvány minden mennyiségben: fényűzés magas fokon. Egy ilyen belső tér bizony megköveteli a magáét: kifogástalan felszolgálást és a legalább ilyen kifinomult ízléssel összeállított menüt várjuk el a New York csapatától.
Bár egy ásványvíz lemaradt a rendelésből, és újra szólnunk kellett érte, a kiszolgálás ezzel együtt is meggyőzően profi volt. Pincéreink kitettek magukért, gyorsan és udvariasan dolgoztak, és úgy tűnt, őszintén érdekli őket véleményünk a fogyasztottakról.
Az étlap
A konyha csapatát Merényi Viktor többszörös díjnyertes konyhafőnök vezeti, aki az étlap összeállításakor szem előtt tartotta a hely hagyományait, de nem mondott le a fiatalos, kreatív, egyéni kreációkról sem. Mivel nemcsak a szálloda, de az étterem és a kávézó is olasz kézben van, nem csoda, hogy az étlapon is nagy teret kapnak az olaszos fogások. Sok alapanyag Olaszországból érkezik, de a konyha természetesen használja a friss, hazai szezonális termékeket is. Mivel a hely forgalma igen nagy, a fogások összeállításakor az is szempont volt, hogy kevés komponensből, gyorsan, jó minőségű ételek kerülhessenek a vendégek asztalára. Számos tengeri halat, változatos tésztaételeket és magyaros illetve olaszos desszerteket egyaránt találunk az étlapon.
Ugyanakkor a New York Kávéház 100 éves gasztronómiai hagyományt keltett életre, amikor 2008-ban útjára indította Nyugat Gyermekei címmel irodalmi estjeit, amelyeken a folyóírat nagyjainak kedvenc ételeit is kínálta vendégeinek. Igazi kincsre bukkantak a nyolcvanas éveit taposó Hetényi Károly személyében, aki felszolgálóként személyesen is ismert még jó néhány nyugatost, és segíteni tudott a menük összeállításában. Merényi Viktor elmondta, nem elképzelhetetlen, hogy a 2008-as nyugatos emlékév legnépszerűbb fogásait a továbbiakban is megtalálhatjuk majd az étlapon, ímigyen is tiszteletben tartva, hogy itt müködött egykor Pest legpatinásabb irodalmi kávéháza.
A kínálat (Oldaltörés)
Itt az ideje, hogy a lényegre térjünk. A kávéházban első körben a nyugatosok menüjéből ismerkedtünk meg eggyel: Tóth Árpád költő kedvencei (pillanatnyilag nem választható, de legsikerültebb elemei remélhetőleg visszaköszönnek majd az állandó étlapon.) Örülnénk, ha például a költő nevével fémjelzett reggelit bármikor rendelhetnénk, mert bár nem egy könnyű, fogyókúrás fogásról van szó, olyan ízekkel ajándékoz meg, amiért szívesen feláldoznánk diétánkat: sült mini debreceni kolbászkák tükörtojással, ropogós kakastaréjjal. Amint megízleltük a debrecenit máris gyanakodni kezdtünk, hogy ilyet itthon biztosan nem csinálnak – de bizony, hogy csinálnak! Visszatért a hitünk a magyar kolbászba...
A főfogás juhtúrós puliszka fokhagymás erdei szűztokánnyal, a desszert "reszelt“ gesztenyepüré tejszínhabbal és csokoládészósszal. A puliszka, az egykori szegények eledele szintén olyasvalami, amit örömmel üdvözölnénk gyakrabban az étlapokon. Történetesen ez a verzió kissé sósra és talán túlságosan is juhtúrósra sikerült. A gesztenyepüré nem okozott különösebb meglepetést, az egyetlen megjegyezendő vele kapcsolatban, hogy a növényi alapú hab bizony nem tejszín, ez éppenséggel olyan „luxus“, amit egy New York típusú helynek nem szabadna megengednie magának!
És most akkor lássuk a medvét – azaz ismerkedjünk meg a Mélyvíz étterem kínálatával. Először az előételekkel barátkozunk. A libamáj érme tokaji mártással jó kezdésnek bizonyul, a máj pontosan olyan omlós, puha amilyennek lennie kell. Utána az olasz ízelítő alkalmat ad rá, hogy lássuk, a konyha valóban rendes olasz alapanyagokból dolgozik. Hamar eltűnik a tányérról a paradicsom és a valódi buffalo mozzarella. A Cézár-saláta szintén harsogós, friss. Rendhagyó megoldás, hogy a megszokottól eltérően nincs megszórva krutonnal, hanem az egész rakomány egy "kenyér tálon" kerül az asztalunkra. Erős kezdés, lássuk mit tartogat a folytatás.
Merényi Viktor lasagnát ajánl, olasz főnökei dicsérik ezt a fogás. A tészta helyén való, nem tudunk belekötni, de a katarzis még várat magára. Nem sokáig. Eljő ugyanis a Rossini bélszín ideje. A hús tökéletes: sem az állaga, sem az íze nem hagy maga után kívánni valót – az pedig már bónusz, hogy a fogás jellemző alkatrészét, a gombát ezúttal a szarvasgomba képviseli. A főszakács ezen a ponton főzött meg minket… De hátra van még a desszert, amiről tudva levő, hogy lett légyen akármilyen is az ebéd vagy vacsora, a vendég ez utóbbi élményével fog hazatérni. Merényi Viktor desszert összeállítása: Operaszelet, sajttorta és az egyébként csak a svédasztalos reggeli kínálatában megtalálható fűszeres gyümölcstorta. Ráadásként kérésünkre Esterházy torta is kerül a tányérra. Az Operaszelet nem túl édes, csakúgy, mint az Esterházy - a város jobb cukrászdáiban tapasztalt színvonalat hozza. A sajttorta kellemes, a nem túl édes tésztát a gyümölcsöntet ellensúlyozza. A csúcs mindenképpen a fűszeres gyümölcstorta, amely maximálisan az állandó étlapra kívánkozik. A kissé savanykás bogyós gyümölcsök ízét édes linzertészta és gyömbér teljesítik ki, a szó legjobb értelmében szokatlan, de abszolút harmónikus ízvilágot hozva.