szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Március elején Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján egy különösen jó fajtatulajdonságokkal bíró paradicsompaprika debütált, amely hamarosan megkezdheti kulináris karrierjét Japánban.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2004 óta több országban, köztük Japánban is folytat paprikakísérleteket. A kutatások során jól vizsgázott a szigetország kalciumban szegény talaján a magyar paradicsompaprika, amely két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég érdeklődését is felkeltette a március 3-6. között Tokióban megrendezett 34. Foodex Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon. 

A japánok körében is növekszik az úgynevezett anti age táplálék-kiegészítők, vagyis az olyan termékek iránti érdeklődés, melyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van az emberi öregedés lassítására. A kísérletek során a japán talaj és éghajlati viszonyokhoz nemesített, C vitaminban és kalciumban különösen gazdag paradicsompaprika is ebbe a körbe tartozik - fejtette ki a kutatást vezető Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tanára. A sikeres eredmény nyomán a különleges paprikafajtának, mint egyedüli magyar terméknek a nagyüzemi termesztése is beindulhat a távol - keleti országban.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Nem szegedi a nem szegedi paprika

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogerősen pert nyert a Szegedi Paprika Fűszer-és Konzervgyártó Zrt. ellen, miután a Fővárosi Bíróság után a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a társaság keresetét.

MTI Tech

A paprika a világ első vegyi fegyvere

Aki odavan az erős paprikáért, valójában a világ első vegyi fegyverét ízleli - számoltak be kutatók vizsgálataikról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában.

MTI Gazdaság

Válságban a fűszerpaprika-ágazat

Válságban van Magyarországon a fűszerpaprika-termesztés és -feldolgozás, mivel a termőterület a korábbi 10-14 ezer hektárról 3-4 ezer hektárra, a feldolgozott mennyiség pedig 6 ezer tonnáról mintegy 2 ezer tonna körüli mennységre csökkent - mondta Jaksa Lajos, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke pénteken.