szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

A reggeli étkezés jelentőségét csak a legádázabb diétaguruk kérdőjelezik meg, de zöldségnek, gyümölcsnek ők sem mernek tilalomfát állítani. Nincs mese, a napot fel kell turbózni. Sokszor azonban marad egy üres kávé vagy tea, kutyafuttában egy keksz. Kevés az időnk a reggeli rohanásban főzőcskére, komótos falatozgatásra. Gyors receptek, megszokott, jól bevált ízekkel.

Ahhoz, hogy az ember elkészítse a reggelijét, majd normális tempóban elfogyassza, húsz - harminc percre van szükség. Komolyabb gyakorlattal ez csökkenthető. Viszont minek? Rányomja a bélyegét a napunkra, hogyan indultunk neki. Ha rá tudjuk szánni a szükséges fél órát az agyunk és a szervezetünk normális működési szintjének elérésére, akkor könnyebben fog menni a nap további része is.

Az itt közölt receptek egyszerűek, gyorsak, jól ismert ételek leírásai. Csak össze kell párosítani őket az aktuális hangulatunknak megfelelően, és már kaphatjuk is elő a serpenyőt. Sokan vannak, akik nem szeretnek reggel nagyokat enni, de unják a pirítóst meg a müzlit. Az alábbiakból akár egy gyors, laktató tízórait, ebédet is össze lehet dobni. Mindenképpen fogyasszunk hozzájuk sok friss zöldséget. A receptek négy személyre szólnak.

Bundáskenyér tejföllel

A jó alapanyag
Hozzávalók: 4 szelet közepesen vastag szelet (szikkadt) kenyér, vagy zsömle, 4 felvert tojást, 4 nagy ek tejföl
só, bors, olaj és vaj a sütéshez.

A kenyér esetében azért jó, ha szikkadt, mert több tojást tud magába szívni. A tojásokat felverjük, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Belefektetjük a szeleteket, hagyjuk, hogy megszívják magukat, majd fordítunk rajtuk egyet, és hagyjuk tovább. Serpenyőben olajat hevítünk, beletéve egy diónyi vajat is. Mikor már buborékok keletkeznek a zsiradékon, beletesszük a kenyérszeleteket. Mindkét oldalát arany barnára sütjük, lecsöpögtetjük a fölös olajat, ha kell utána sózzuk, s már ehető is. Tunkoljuk a tejfölbe.

Mézzel fényezett fokhagymás sült császár

Hozzávalók: 20 dkg császárhús, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 ek méz, bors.

A császárhúst fél centi vastag katonákra vágjuk, majd serpenyőbe téve, közepes lángon pirítani kezdjük. A fokhagymát egészen finomra vágjuk. A piruló császárt megborsozzuk, majd mikor az egyik oldala már szép piros, megfordítjuk, és kis borsot szórunk a másik oldalára is. Nem kell túlzásba esni, de azért kerüljön rá, mert ezt a négy összetevőt egymásnak teremtették és harmóniájuk a legfinnyásabb lelkeket is jóváhagyásra bírja. Mikor már pirulóban a hús, de egy gondolattal még jobb színt kell kapnia, rákerül a méz. Összerázogatjuk a serpenyőt, hogy mindenhova jusson mindenből . Mikor már majdnem jó, hozzáadjuk a fokhagymát, összerázogatjuk, fél percig még sütjük, majd élvezzük a csodát. Jó alapanyagokból mennyei étel.

További receptek (Oldaltörés)


(Egy tökéletes) Tojásrántotta

Hozzávalók: 8 tojás, 1 kis fej hagyma, 5 dkg vaj (2 ek bryndza, avagy juhturó, vagy1 szelet juhsajt), 2 szelet bacon, só, bors.

Tojásrántotta készül belőle
A tojások legyenek frissek és lehetőleg falusiak. A tojásokat feltörjük. Villával vagy habverővel alaposan felverjük, majd szűrőn áteresztjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ismét összekeverjük, majd előveszünk egy serpenyőt. Egy kis fej hagymát egészen apróra kockázunk, ügyelve az egyenletes méretre. A serpenyőben alacsony hőfokon kevés vajat és pár csepp olajat melegítünk, majd lassan üvegesre pároljuk a hagymát. Fontos, hogy ne piruljon meg. Kevés bacont is használhatunk, hasonlóan lassan sütve ki belőle a zsírt. Amikor ezzel megvagyunk, félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk a serpenyőt néhány percig hűlni. Mikor már csak langyos, visszatesszük a tűzre, felolvasztunk benne még egy kevés vajat, majd beleöntjük a tojásos keveréket. Egészen finom lángon, folyamatos, alapos kevergetés mellett készítjük. Nem is főzzük, nem is sütjük, csupán lassan melegítjük. Ez a fokozatosság az igazi titok. Minél lassabban emelkedik a hőmérséklet, minél egyenletesebb a folyamat, annál nyugodtabb körülmények között mennek végbe a megfelelő kémiai reakciók a tojásban. Ennek megfelelően annál krémesebb rántottát is kapunk. Mikor szinte már kész, még egy kevés vajat adunk hozzá. A folyamat eltarthat akár 20-25 percig is, de megéri a finomság. Ekkor leszedjük a tűzről, kissé szétterítjük, és a juhtúrót vagy juhsajtot rá morzsoljuk.

Paradicsom balzsamecetben

Hozzávalók: 4 nagy szem paradicsom, 2 ek olívaolaj, 1 ek balzsamecet, 1 kk kanál olívaolaj, só, bors, pár levélke bazsalikom.

A paradicsomokat megmossuk, csumájukat kivágjuk, magos, leves részüket eltávolítjuk. Ezt követően kockákra vágjuk. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, majd ráöntjük a balzsamecetet. Kevés olívaolajjal, frissen morzsolt bazsalikommal még kicsit megbolondítjuk. Pirítóssal fogyasztjuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!