Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A Princetoni Egyetem politológiaprofesszora nem ért egyet azokkal, akik szerint kár a tüntetésekért, mivel azok nem tudják megbuktatni az éppen aktuális hatalmat. Katasztrófa lenne az egók győzelme, a jobboldali populizmus és a katolikus egyház összefogása – írja a Die Zeit szerzője. Amikor Trump megpróbálja megkaparintani az ellenőrzést a Harvard felett, akkor Hitler, Orbán és Erdogan példáját követi – mondja az egyetem jogászprofesszora. Trump soha nem lesz „a megtermékenyítő elnök” – elemzés a The New York Timesban. Témák és vélemények a világlapokból.","shortLead":"A Princetoni Egyetem politológiaprofesszora nem ért egyet azokkal, akik szerint kár a tüntetésekért, mivel azok nem...","id":"20250423_Jan-Werner-Muller-nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe.jpg","index":0,"item":"b39e8597-7611-4e8a-8043-ce0ce3f83fa3","keywords":null,"link":"/360/20250423_Jan-Werner-Muller-nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. április. 23. 10:44","title":"Jan-Werner Müller: Ne higgy a kétkedőknek – a tüntetéseknek még mindig van erejük","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"168c67e8-4af5-4290-8548-6377ee514824","c_author":"Szabó Yvette","category":"360","description":"Rövid időn belül már a második új vállalkozását indítja el Nyerges Zsolt, aki Simicska Lajos mellett a Fidesz másik nagy gazdasági aktora volt, de az elmúlt években már sokkal visszafogottabb az üzleti tevékenysége, mint korábban.","shortLead":"Rövid időn belül már a második új vállalkozását indítja el Nyerges Zsolt, aki Simicska Lajos mellett a Fidesz másik...","id":"20250424_hvg-Gyogyszer-kereskedelembe-fog-a-milliardos-nyerges-zsolt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/168c67e8-4af5-4290-8548-6377ee514824.jpg","index":0,"item":"5a2d6cf0-72e8-4fc8-adcb-ca19a69d3dde","keywords":null,"link":"/360/20250424_hvg-Gyogyszer-kereskedelembe-fog-a-milliardos-nyerges-zsolt","timestamp":"2025. április. 24. 06:00","title":"Gyógyszer-kereskedelembe fog Simicska Lajos egykori jobbkeze","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9a456835-e0ee-4af8-8d1c-fdd1a91bb3c8","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A múlt héten elfogadott új törvény jelentősen visszavágta a dolgozók sztrájkjogát.","shortLead":"A múlt héten elfogadott új törvény jelentősen visszavágta a dolgozók sztrájkjogát.","id":"20250423_A-vasutasok-szerint-mar-csak-ugy-lehetne-sztrajk-a-MAV-nal-ha-Lazar-Janos-megrendelne","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9a456835-e0ee-4af8-8d1c-fdd1a91bb3c8.jpg","index":0,"item":"030e98f3-21e2-40e1-9019-ea49695a6b4c","keywords":null,"link":"/itthon/20250423_A-vasutasok-szerint-mar-csak-ugy-lehetne-sztrajk-a-MAV-nal-ha-Lazar-Janos-megrendelne","timestamp":"2025. április. 23. 12:25","title":"A vasutasok szerint már csak úgy tudnának sztrájkolni a MÁV-nál, ha Lázár János megrendelné","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e2d1fa3e-9d7f-4661-9ec6-55889346cb63","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Az intézkedés kivezetése viszont majdnem mindenki szerint növelni fogja az árakat.","shortLead":"Az intézkedés kivezetése viszont majdnem mindenki szerint növelni fogja az árakat.","id":"20250424_publicus-arresstop-felmeres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2d1fa3e-9d7f-4661-9ec6-55889346cb63.jpg","index":0,"item":"cf6084e6-03c1-4aa2-a2eb-1068439672b9","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250424_publicus-arresstop-felmeres","timestamp":"2025. április. 24. 10:24","title":"A Fidesz-szavazók jobban érzik az árrésstop hatását, mint az ellenzékiek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"162e6042-0bac-4d2a-85ba-37d40f9c379e","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A tartalomgyártók örülhetnek az Instagramhoz tartozó legújabb appnak, amivel videókat lehet rögzíteni, valamint szerkeszteni. Az újdonság eléggé hasonlít a TikTok megoldására.","shortLead":"A tartalomgyártók örülhetnek az Instagramhoz tartozó legújabb appnak, amivel videókat lehet rögzíteni, valamint...","id":"20250423_meta-instagram-edits-videoszerkeszto-alkalmazas-megjelenes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/162e6042-0bac-4d2a-85ba-37d40f9c379e.jpg","index":0,"item":"149a2068-87ed-4daf-8ade-1ff3a5bb7c36","keywords":null,"link":"/tudomany/20250423_meta-instagram-edits-videoszerkeszto-alkalmazas-megjelenes","timestamp":"2025. április. 23. 08:47","title":"Már tölthető: itt az Instagram vadiúj alkalmazása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9d7d2eb3-4ecf-4acb-a79b-1ffd6ab394ac","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A vámok egyelőre Magyarországot se kímélik, és bár Orbán Trumpot a nagy barátjának igyekszik lefesteni, valójában a magyar miniszterelnök inkább az amerikai elnök hasznos idiótája.","shortLead":"A vámok egyelőre Magyarországot se kímélik, és bár Orbán Trumpot a nagy barátjának igyekszik lefesteni, valójában...","id":"20250423_Handelsblatt-Elidegeniti-e-Trump-a-szoros-szovetsegeset-Orbant","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9d7d2eb3-4ecf-4acb-a79b-1ffd6ab394ac.jpg","index":0,"item":"b5c8ebce-06d3-42ba-b55d-ffea025203b3","keywords":null,"link":"/360/20250423_Handelsblatt-Elidegeniti-e-Trump-a-szoros-szovetsegeset-Orbant","timestamp":"2025. április. 23. 07:30","title":"Handelsblatt: Elidegeníti-e Trump a szoros szövetségesét, Orbánt?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dc250730-402f-4bcd-bd2a-8a6f1f8ce8ea","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"Kecskesajtnak például mostantól csak azt nevezhetik, ami kizárólag kecsketejből készült.","shortLead":"Kecskesajtnak például mostantól csak azt nevezhetik, ami kizárólag kecsketejből készült.","id":"20250423_elelmiszerkonyv-eloirasok-szigoritas-tejtermekek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dc250730-402f-4bcd-bd2a-8a6f1f8ce8ea.jpg","index":0,"item":"d1a0545a-a640-4b0b-b5a9-3cc94bd86f7f","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250423_elelmiszerkonyv-eloirasok-szigoritas-tejtermekek","timestamp":"2025. április. 23. 05:50","title":"Szigorítják az élelmiszerkönyv előírásait","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7c0542f3-32ae-4c21-b3c4-fc32891bf117","c_author":"HVG","category":"sport","description":"A Liverpool és a Real Madrid után a Manchester City is beállt Kerkez Milos kérőinek sorába.","shortLead":"A Liverpool és a Real Madrid után a Manchester City is beállt Kerkez Milos kérőinek sorába.","id":"20250423_kerkez-milos-manchester-city-liverpool-real-madrid-premier-league-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c0542f3-32ae-4c21-b3c4-fc32891bf117.jpg","index":0,"item":"4adf5f12-ed85-4eb3-a9d9-3aa55c2b7ea0","keywords":null,"link":"/sport/20250423_kerkez-milos-manchester-city-liverpool-real-madrid-premier-league-ebx","timestamp":"2025. április. 23. 15:46","title":"Guardiola is szemet vetett Kerkez Milosra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A dalmát partvidék asztalai mellett gyakran elhangzik, hogy a hal háromszor iszik. Először sós vizet a tengerben, másodszor olajat a tepsiben, és harmadszor, amikor az öblös pohárban csillogó Plavac Mali lecsúszik utána a torkunkon.
Dalmáciában – köszönhetően a hatalmas idegenforgalomnak és a globalizációnak – épp úgy ehetünk hamburgert, pizzát, bifszteket, bécsi szeletet vagy „hamisítatlan gulyást”, mint bárhol Európában. Ha azonban a dalmát konyha eredeti finomságait szeretnénk megtapasztalni, akkor elsősorban a végtelen változatosságban kínált halételeket érdemes megkóstolni.
A dalmát tengerpart több mint száz különböző jóízű hallal ajándékozza meg a konyhát. Többségük a mindennapi fogások alapanyagai közé sorolható. Az édesvízi halak közül egyedül a pisztrángot, az egyéb édesvíziek közül pedig a rákot és a békát ismeri a dalmát konyha. A ponty vagy a harcsa itt ismeretlenek. A dalmát tengerparton jellemzően olajat használtak a sütéshez-főzéshez, zsírt inkább a hegyek között. Paprika helyett borssal fűszereznek. A dalmát konyha eredetileg nem ismeri a sáfrányt sem,viszont sok hagymát és fokhagymát használ. Tucatnyi, nálunk ismeretlen mártással és főzelékkel garnírozza ételeit, amelyek között első helyen áll a hal.
Számtalan variációban készülnek a halak. Kezdve a mi halászlevünkhöz leginkább hasonlító brodettivel, aztán főzve, párolva, tepsiben, roston és nyárson sütve, na meg az egyik legkedveltebb módon, marinírozva. A főzés mindig bor és tengervíz keverékében történik. A dalmát partvidéken az emberek a halat úgy konzerválják, mint ahogyan egykor a magyar háziasszony tette el ecetbe az uborkát, vagy ahogy maga főzte be a paradicsomot.
Egyik finomságuk a girice. Ezt az apró szardellafajtát csak sóval, pirospaprikával kevert lisztbe forgatják és olajban ropogósra sütik. Van egy régi brodettirecept is, amiben nincsen hal. Ez az ő „kőlevesük”. Ha a halászok nem fogtak semmit, akkor likacsos tengeri köveket raktak a mázas lábosba – ezek ugyanis tele vannak mikroszkopikus, de ízletes tengeri lényekkel – erre tengervizet és olajat öntöttek, paradicsomot, hagymát, fokhagymát és petrezselymet tettek hozzá, és addig forralták, amíg a kő „elfőtt”.
Annak ellenére, hogy a dalmát konyha legfontosabb anyaga a hal, szép számmal akad húsétel is, melyek közül a legfontosabb a bárány. A szájhagyomány szerint ezen a vidéken azért sokkal finomabb, mint bárhol a szárazföldön, mert télen a bóra felkergeti a tenger vizét a parti legelőkre és tavasszal ide hajtják ki a nyájat legelni. Rengeteg pástétom is készül a bárányból, vérét fűszerezve dolgozzák fel. Néhol polentával készítik el, másutt vadasan vagy spenóttal tálalják, de vannak helyek, ahol konzerválják és elteszik télire is.
A dalmát konyhára jellemző a mártások és a főzelékek sokasága, bár ez utóbbit nem egészen úgy és abból készítik, ahogy mi. Mártást kavarnak a sózott szardellából, osztrigából és olajbogyóból is. Igen kellemes főzeléket készítenek a nekünk idegen alapanyagokból. Ilyen a cikória, az egészen kicsiny tök, tikvica a neve, a padlizsán, a csicsóka, az articsóka és az a vadon termő spárga, amelynek pikáns kesernyés mellékíze van. A főzelékeknek valót többnyire csak forrázzák, majd olajjal öntik le, a nálunk szokásos rántás errefelé ismeretlen.
Legjobb ételeik egyike a prsuto nevű sonka, a füstről a ház elé kerül és hónapokig a sós levegőn szárad. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval körítve a nagy szállodák előételei között is a sor elején szerepel.
Ha csak a kontinentálissá avanzsált ízeknél akarunk maradni, akkor kérjük az asztalra az ismerős csevapcsicsát (čevapčiči), a pleskavicát, vagy a balkán országokban kedvelt muszakát, a mi rakott burgonyánkra emlékeztető, padlizsánnal, darált hússal rétegelt egy tál ételt. A fogásokhoz biztosan mindenhol megtaláljuk a hozzájuk illő, zamatos, helybeli borokat. Főleg fehér boraik vannak, de akad néhány vörös is. Azért legyünk óvatosak! Dalmáciában is kaphatók a mi kannásainkhoz hasonló, minősíthetetlen, tablettás borok, persze vonzó áron.
Belezzük ki és tisztítsuk meg a halat, majd sózzuk meg kívül-belül, és a hasüregbe tegyünk egy babérlevelet is. Húzzuk nyársra és süssük át faparázson. Sütés közben olajjal kenegessük és citromlével locsoljuk. Ha megsült, petrezselyemmel díszítsük.
Csevapcsicsa
Hozzávalók: marha- és birkahús, fokhagyma, só, bors, szódabikarbóna.
A húsokat ledaráljuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot és a zúzott fokhagymát és egy-két teáskanál szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk, és 5-6 cm hosszú, 2 cm vastag rudacskákat formázunk belőle. Forró roston mindkét oldalát pirosra sütjük. Legfinomabb apróra vágott, besózott lilahagymával.
Fehérborban párolt dalmát hal
Hozzávalók: tengeri halfilé, száraz fehérbor, olívaolaj, citrom, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, só, bors, babérlevél. A halfiléket tegyük egy lábosba, öntsünk rá száraz fehérbort, hogy éppen ellepje. A megtisztított hagymát, fokhagymát és egy kevés apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot és a babérlevelet, majd a citrom levét is adjuk hozzá. Fedő alatt kis lángon pároljuk puhára. Előmelegített tálon tálaljuk, és még forrón locsoljuk meg olívaolajjal. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel, és adjunk hozzá egy-egy citromkarikát. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.