Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e18fddae-9333-4720-9e00-a791b1cc8788","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A Wizz Airt tisztességtelen szerződési kikötések és kereskedelmi gyakorlat miatt marasztalták el Ausztriában, az érintett osztrák utasok visszamenően érvényesíthetik igényeiket a légitársaság honlapján.","shortLead":"A Wizz Airt tisztességtelen szerződési kikötések és kereskedelmi gyakorlat miatt marasztalták el Ausztriában...","id":"20250217_Tisztessegtelen-uzleti-mukodes-miatt-iteltek-el-a-Wizz-Airt-Ausztriaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e18fddae-9333-4720-9e00-a791b1cc8788.jpg","index":0,"item":"cda6fea9-fa72-4f22-96ac-2b40e036b2ff","keywords":null,"link":"/kkv/20250217_Tisztessegtelen-uzleti-mukodes-miatt-iteltek-el-a-Wizz-Airt-Ausztriaban","timestamp":"2025. február. 17. 20:51","title":"Tisztességtelen üzleti működés miatt ítélték el a Wizz Airt Ausztriában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9b0178a3-d839-4340-99d0-5da0e4539408","c_author":"EUrologus","category":"eurologus","description":"Az uniós pénzügyminiszterek vita nélkül fogadták el azt a határozatot, amely rögzíti, hogy milyen mértékben nőhetnek a költségvetési kiadások Magyarországon. Korábban ezt az ügyet az Európai Bizottság “jegelte”, mert a magyar GDP-növekedési számok túlzottak voltak, később a magyar kormány újraszámolt és gyakorlatilag átvette a brüsszeli számításokat. ","shortLead":"Az uniós pénzügyminiszterek vita nélkül fogadták el azt a határozatot, amely rögzíti, hogy milyen mértékben nőhetnek...","id":"20250218_GDP_koltsegvetes_europai_bizottsag_tulzottdeficit_eljaras-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9b0178a3-d839-4340-99d0-5da0e4539408.jpg","index":0,"item":"e8603bad-f1fe-4724-a989-5b5233fad521","keywords":null,"link":"/eurologus/20250218_GDP_koltsegvetes_europai_bizottsag_tulzottdeficit_eljaras-ebx","timestamp":"2025. február. 18. 18:08","title":"Kisebb GDP, kevesebb kiadás – ezt vállalta az Orbán-kormány Brüsszelben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fe94403a-08a2-4b66-8b1b-a7f209a3bc75","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Szerinte egész Európa biztonsága függ attól, hogy mi történik Ukrajnában. ","shortLead":"Szerinte egész Európa biztonsága függ attól, hogy mi történik Ukrajnában. ","id":"20250217_keir-starmer-ukrajna-brit-csapatok-beke","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fe94403a-08a2-4b66-8b1b-a7f209a3bc75.jpg","index":0,"item":"8217db72-4aa6-494f-823e-3b9324d6d64b","keywords":null,"link":"/vilag/20250217_keir-starmer-ukrajna-brit-csapatok-beke","timestamp":"2025. február. 17. 08:12","title":"A brit miniszterelnök hajlandó csapatokat küldeni Ukrajnába, ha megszületik a béke","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"52e27d5a-bfbc-4085-9ce7-e47e5e68d3db","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Az alábbi árak a jellemzőek. ","shortLead":"Az alábbi árak a jellemzőek. ","id":"20250217_Uzemanyagarak-februar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/52e27d5a-bfbc-4085-9ce7-e47e5e68d3db.jpg","index":0,"item":"28c6d123-fdaa-45f7-bb20-6ccddc054768","keywords":null,"link":"/cegauto/20250217_Uzemanyagarak-februar","timestamp":"2025. február. 17. 11:44","title":"A hét végi árcsökkenés után most nem jön újabb a benzinkutatokon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"85ea119c-1f91-4a2e-a45e-0568be3e9652","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A kedvezményezett Zoewendtale Firmin Ilboudo a Hit Gyülekezetének budapesti főiskoláján szerzett mesterdiplomát teológiából.","shortLead":"A kedvezményezett Zoewendtale Firmin Ilboudo a Hit Gyülekezetének budapesti főiskoláján szerzett mesterdiplomát...","id":"20250217_Tiborcz-sogora-Kelemen-Tas-Burkina-Faso-i-lelkesz-tamogatasara-inditott-alapot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/85ea119c-1f91-4a2e-a45e-0568be3e9652.jpg","index":0,"item":"5c16b606-5fb9-49ef-93a0-e21032512e72","keywords":null,"link":"/kkv/20250217_Tiborcz-sogora-Kelemen-Tas-Burkina-Faso-i-lelkesz-tamogatasara-inditott-alapot","timestamp":"2025. február. 17. 08:17","title":"Egy Burkina Fasó-i lelkész támogatására indított alapot Tiborcz István sógora","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6cf62df9-2ebf-4acc-b871-c1970e9cf114","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az állami szervezet szerint az a felelős döntés, ha az kapja a pénzt, aki több páciensről gondoskodik. ","shortLead":"Az állami szervezet szerint az a felelős döntés, ha az kapja a pénzt, aki több páciensről gondoskodik. ","id":"20250218_neak-XVII-kerulet-rendelo-finanszirozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6cf62df9-2ebf-4acc-b871-c1970e9cf114.jpg","index":0,"item":"9d96fa49-9f2f-42f4-8ed2-b2c6c5ec6dc5","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_neak-XVII-kerulet-rendelo-finanszirozas","timestamp":"2025. február. 18. 18:41","title":"A NEAK szerint azért csökkentették egy XVII. kerületi rendelő finanszírozását, mert nem láttak el elég beteget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a7882e98-cc27-4a82-9d0b-ae06b70bb1db","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A banki adataira utaznak a csalók egy új átverésben, melyben látszólag 10 eurós utalványokat lehet elnyerni. ","shortLead":"A banki adataira utaznak a csalók egy új átverésben, melyben látszólag 10 eurós utalványokat lehet elnyerni. ","id":"20250217_wizzair-adathalasz-email-atveres-utalvany-banki-adatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a7882e98-cc27-4a82-9d0b-ae06b70bb1db.jpg","index":0,"item":"7cf83756-e450-430d-87af-28af6d7ab10b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250217_wizzair-adathalasz-email-atveres-utalvany-banki-adatok","timestamp":"2025. február. 17. 15:56","title":"A Wizz Air nevével terjed egy veszélyes csalás – ha ilyen levelet kapott, törölje azonnal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e4705259-2872-44de-8cd7-f157b41cd028","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Vámra vám. ","shortLead":"Vámra vám. ","id":"20250217_Korlatozna-az-EU-egyes-elelmiszerek-importjat-az-intezkedes-az-Egyesult-Allamoknak-fajhat-leginkabb","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4705259-2872-44de-8cd7-f157b41cd028.jpg","index":0,"item":"7aa655ec-4e73-42cb-a520-b8587a87e339","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250217_Korlatozna-az-EU-egyes-elelmiszerek-importjat-az-intezkedes-az-Egyesult-Allamoknak-fajhat-leginkabb","timestamp":"2025. február. 17. 12:43","title":"Vámháború: az EU előállt egy új ötlettel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A dalmát partvidék asztalai mellett gyakran elhangzik, hogy a hal háromszor iszik. Először sós vizet a tengerben, másodszor olajat a tepsiben, és harmadszor, amikor az öblös pohárban csillogó Plavac Mali lecsúszik utána a torkunkon.
Dalmáciában – köszönhetően a hatalmas idegenforgalomnak és a globalizációnak – épp úgy ehetünk hamburgert, pizzát, bifszteket, bécsi szeletet vagy „hamisítatlan gulyást”, mint bárhol Európában. Ha azonban a dalmát konyha eredeti finomságait szeretnénk megtapasztalni, akkor elsősorban a végtelen változatosságban kínált halételeket érdemes megkóstolni.
A dalmát tengerpart több mint száz különböző jóízű hallal ajándékozza meg a konyhát. Többségük a mindennapi fogások alapanyagai közé sorolható. Az édesvízi halak közül egyedül a pisztrángot, az egyéb édesvíziek közül pedig a rákot és a békát ismeri a dalmát konyha. A ponty vagy a harcsa itt ismeretlenek. A dalmát tengerparton jellemzően olajat használtak a sütéshez-főzéshez, zsírt inkább a hegyek között. Paprika helyett borssal fűszereznek. A dalmát konyha eredetileg nem ismeri a sáfrányt sem,viszont sok hagymát és fokhagymát használ. Tucatnyi, nálunk ismeretlen mártással és főzelékkel garnírozza ételeit, amelyek között első helyen áll a hal.
Számtalan variációban készülnek a halak. Kezdve a mi halászlevünkhöz leginkább hasonlító brodettivel, aztán főzve, párolva, tepsiben, roston és nyárson sütve, na meg az egyik legkedveltebb módon, marinírozva. A főzés mindig bor és tengervíz keverékében történik. A dalmát partvidéken az emberek a halat úgy konzerválják, mint ahogyan egykor a magyar háziasszony tette el ecetbe az uborkát, vagy ahogy maga főzte be a paradicsomot.
Egyik finomságuk a girice. Ezt az apró szardellafajtát csak sóval, pirospaprikával kevert lisztbe forgatják és olajban ropogósra sütik. Van egy régi brodettirecept is, amiben nincsen hal. Ez az ő „kőlevesük”. Ha a halászok nem fogtak semmit, akkor likacsos tengeri köveket raktak a mázas lábosba – ezek ugyanis tele vannak mikroszkopikus, de ízletes tengeri lényekkel – erre tengervizet és olajat öntöttek, paradicsomot, hagymát, fokhagymát és petrezselymet tettek hozzá, és addig forralták, amíg a kő „elfőtt”.
Annak ellenére, hogy a dalmát konyha legfontosabb anyaga a hal, szép számmal akad húsétel is, melyek közül a legfontosabb a bárány. A szájhagyomány szerint ezen a vidéken azért sokkal finomabb, mint bárhol a szárazföldön, mert télen a bóra felkergeti a tenger vizét a parti legelőkre és tavasszal ide hajtják ki a nyájat legelni. Rengeteg pástétom is készül a bárányból, vérét fűszerezve dolgozzák fel. Néhol polentával készítik el, másutt vadasan vagy spenóttal tálalják, de vannak helyek, ahol konzerválják és elteszik télire is.
A dalmát konyhára jellemző a mártások és a főzelékek sokasága, bár ez utóbbit nem egészen úgy és abból készítik, ahogy mi. Mártást kavarnak a sózott szardellából, osztrigából és olajbogyóból is. Igen kellemes főzeléket készítenek a nekünk idegen alapanyagokból. Ilyen a cikória, az egészen kicsiny tök, tikvica a neve, a padlizsán, a csicsóka, az articsóka és az a vadon termő spárga, amelynek pikáns kesernyés mellékíze van. A főzelékeknek valót többnyire csak forrázzák, majd olajjal öntik le, a nálunk szokásos rántás errefelé ismeretlen.
Legjobb ételeik egyike a prsuto nevű sonka, a füstről a ház elé kerül és hónapokig a sós levegőn szárad. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval körítve a nagy szállodák előételei között is a sor elején szerepel.
Ha csak a kontinentálissá avanzsált ízeknél akarunk maradni, akkor kérjük az asztalra az ismerős csevapcsicsát (čevapčiči), a pleskavicát, vagy a balkán országokban kedvelt muszakát, a mi rakott burgonyánkra emlékeztető, padlizsánnal, darált hússal rétegelt egy tál ételt. A fogásokhoz biztosan mindenhol megtaláljuk a hozzájuk illő, zamatos, helybeli borokat. Főleg fehér boraik vannak, de akad néhány vörös is. Azért legyünk óvatosak! Dalmáciában is kaphatók a mi kannásainkhoz hasonló, minősíthetetlen, tablettás borok, persze vonzó áron.
Belezzük ki és tisztítsuk meg a halat, majd sózzuk meg kívül-belül, és a hasüregbe tegyünk egy babérlevelet is. Húzzuk nyársra és süssük át faparázson. Sütés közben olajjal kenegessük és citromlével locsoljuk. Ha megsült, petrezselyemmel díszítsük.
Csevapcsicsa
Hozzávalók: marha- és birkahús, fokhagyma, só, bors, szódabikarbóna.
A húsokat ledaráljuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot és a zúzott fokhagymát és egy-két teáskanál szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk, és 5-6 cm hosszú, 2 cm vastag rudacskákat formázunk belőle. Forró roston mindkét oldalát pirosra sütjük. Legfinomabb apróra vágott, besózott lilahagymával.
Fehérborban párolt dalmát hal
Hozzávalók: tengeri halfilé, száraz fehérbor, olívaolaj, citrom, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, só, bors, babérlevél. A halfiléket tegyük egy lábosba, öntsünk rá száraz fehérbort, hogy éppen ellepje. A megtisztított hagymát, fokhagymát és egy kevés apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot és a babérlevelet, majd a citrom levét is adjuk hozzá. Fedő alatt kis lángon pároljuk puhára. Előmelegített tálon tálaljuk, és még forrón locsoljuk meg olívaolajjal. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel, és adjunk hozzá egy-egy citromkarikát. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.