szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?

A közéleti és üzleti élet, illetve a hazai gasztronómiai szakma jeles képviselői jelenlétében hirdették ki január 20-án, szerda este a Budapest Marriot Báltermében, hogy ki nyerte az idei Dining Guide Év Étterme díjat – a 36 fős zsűri a Costes csapatát ítélte 2009-ben a legjobbnak.

A díjátadó gála a Dining Guide idén először amatőrök számára meghirdetett pályázatainak eredményhirdetésével indult. Több mint 150 pályázat közül Láng László Stand up című írását ítélte a legjobbnak a diningguide.hu csapata, míg a beérkezett fotók közül az éttermi fotó kategóriában Gulyás Krisztián, az otthoni fotók között pedig Nagy Sándor képét találták díjazásra érdemesnek.

Az este legizgalmasabb része persze még csak ezután következett. A Dining Guide idén ötödjére választotta meg az Év Éttermét. Az étteremkalauz tesztelői ajánlást állítottak össze az üzletemberekből, diplomatákból és közéleti személyiségekből álló, az ínyenc vendégkört reprezentáló 36 fős zsűri számára – akik között megtaláljuk a Dining Guide főszerkesztőjét, Mautner Zsófiát, Gere Attila borászt, illetve a Gusto magazin tulajdonos-kiadóját, Kőváry Zoltánt is. A zsűri tagjai az inkognitóban végzett tesztelések során szerzett tapasztalataik alapján választották ki az Év Étterme címért induló tíz éttermet, melyek listáját május 3-án tárták a nagyközönség elé.

Különleges alapanyagok. Komolyan veszik
© fotoBONDY

A bizottság tagjai a tesztelés második körében a versenyben maradt tíz éttermet, az Arany Kaviárt, a tavalyi nyertest, a Bock Bisztrót, a Babelt, a Chateau Viszt, a Costest, a Csalogány 26-ot, az Enoteca Corsót, a 2005-ben és 2007-ben is nyertes Fausto's-t, a Kistücsök éttermet és az Onyxot a további tesztelések során egytől tízig terjedő skálán nemcsak kulináris kritériumok, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint is értékelték. Az inspektorok összesített szavazatai alapján választották végül ki a Dining Guide díj idei nyertesét, a Costest.

A Costes csapata  rendkívül komolyan veszi, hogy világszínvonalú csúcsgasztronómiát honosítson meg idehaza – ennek egyik záloga, hogy a különleges alapanyagokat a párizsi Rungis piacról szerzik be. Az étterem nevében a díjat Gerendai Károly tulajdonos vette át, aki beszédében az étterem sikerét a többek között Ferran Adriá éttermében tanult portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnöknek és csapatának tulajdonította. Gerendai Károly – miközben versenytársainak a magyar gasztronómiáért folytatott munkáját is méltatta – azt is elmondta, hogy Vieirát idén az argentin, számos Michelin csillagos étteremben megfordult Nicolas Rafael Delgrado váltja, akivel, bízik benne, hogy 2010-ben ismét indulhatnak a megtisztelő címért.

Idén először egy különdíj is kiosztásra került, mellyel a diningguide.hu csapata a gasztronómia progresszív jelenségeire, a fejlődést szívén viselő szakembereire hívta fel a figyelmet. A szerkesztőség a díjat az Alabárdos étteremnek és konyhafőnökének, Bicsár Attilának ítélte, mivel a csak esténként nyitva tartó étterem napközben komoly szakmai műhelyként működik.

A díjátadó gálát követően a jelenlévő vendégek a tíz döntőbe jutott étterem ínycsiklandozó fogásaiból választhattak kóstolót. A Costes győztes csapata kacsamájat kínált a vendégeknek Bleu Montagne kávéval ízesítve, friss házi kalácssal, illetve serpenyőben sült Szent Jakab-kagylót vörös quinoaszemekkel és narancsos répamártással. Valamennyi étterem kitett magáért, a tudósító személyes kedvencei az Aranykaviár nyírfán füstölt vágótokfiléje, a Fausto’s halszósszal tálalt házi tagliatelléje, illetve az Onyx Baba Savarinja egzotikus gyümölcsvariációkkal voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!