Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"4b95b59c-98ed-4a68-a9e7-ef8e979094b5","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A férfi azt követően gyilkolt meg egy idős nőt, hogy egy korábbi letartóztatásból szabadon engedték.","shortLead":"A férfi azt követően gyilkolt meg egy idős nőt, hogy egy korábbi letartóztatásból szabadon engedték.","id":"20250205_encsencs-gyilkossag-ugyeszseg-borton","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4b95b59c-98ed-4a68-a9e7-ef8e979094b5.jpg","index":0,"item":"343b4567-9515-4eb0-9ed8-48247e5710c4","keywords":null,"link":"/itthon/20250205_encsencs-gyilkossag-ugyeszseg-borton","timestamp":"2025. február. 05. 13:20","title":"Életfogytiglant kért az ügyészség az encsencsi gyilkosra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9b93fd74-ddbc-4565-9d2b-7e3ce9630e79","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A rendőrség eleinte balesetként kezelte a lakástűzben elhunyt japán nőnek az esetét, később azonban már arról beszéltek, hogy a nőt korábbi férje bántalmazhatta, illetve gyújthatta fel. ","shortLead":"A rendőrség eleinte balesetként kezelte a lakástűzben elhunyt japán nőnek az esetét, később azonban már arról...","id":"20250205_Tuntetes-Japan-no-emberoles-Patent-Egyesulet-rendorseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9b93fd74-ddbc-4565-9d2b-7e3ce9630e79.jpg","index":0,"item":"64615ac8-4e29-427e-b7e2-51594f10fcf0","keywords":null,"link":"/itthon/20250205_Tuntetes-Japan-no-emberoles-Patent-Egyesulet-rendorseg","timestamp":"2025. február. 05. 21:08","title":"Tüntetést szervez szombatra a Patent Egyesület a japán nő megölése miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7226485d-bb64-4409-8768-17e886b0b728","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az országos rendőrfőkapitány elrendelte a rendőrség kommunikációs gyakorlatának felülvizsgálatát azt követően, hogy a belvárosi lakásában megölt nő ügyében a rendőrséget számonkérő Facebook-kommentelőket arrogáns stílusban osztotta ki a rendőrség oldalának moderátora.","shortLead":"Az országos rendőrfőkapitány elrendelte a rendőrség kommunikációs gyakorlatának felülvizsgálatát azt követően...","id":"20250205_rendorseg-belvarosi-halalos-lakastuz-bocsanatkeres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7226485d-bb64-4409-8768-17e886b0b728.jpg","index":0,"item":"6dac917d-3385-40e6-974c-f9584255f6ce","keywords":null,"link":"/itthon/20250205_rendorseg-belvarosi-halalos-lakastuz-bocsanatkeres","timestamp":"2025. február. 05. 13:39","title":"Bocsánatot kért a rendőrség, amiért méltatlanul kommunikáltak a meggyilkolt japán nő ügyében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cae17352-389c-4b7d-b3fe-0477ad1a4fc9","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A mínusz negyedik szinten csaptak fel a lángok.","shortLead":"A mínusz negyedik szinten csaptak fel a lángok.","id":"20250206_belvaros-szervita-ter-tuzeset-melygarazs-kigyulladt-zold-rendszamos-auto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cae17352-389c-4b7d-b3fe-0477ad1a4fc9.jpg","index":0,"item":"3186b756-2a70-49b4-aa0b-cdc11c84fd25","keywords":null,"link":"/cegauto/20250206_belvaros-szervita-ter-tuzeset-melygarazs-kigyulladt-zold-rendszamos-auto","timestamp":"2025. február. 06. 10:28","title":"Mélygarázsban kigyulladt zöld rendszámos autó miatt kellett kiüríteni egy irodaházat a Szervita téren – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c521c603-d163-4a1c-a2f3-c08a8ef61fba","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A bőven több, mint 300 lóerős, drift üzemmódos új Golf R Variantnak elég 4,8 másodperc a 0–100-as gyorsulás abszolválásához.","shortLead":"A bőven több, mint 300 lóerős, drift üzemmódos új Golf R Variantnak elég 4,8 másodperc a 0–100-as gyorsulás...","id":"20250207_a-valaha-keszult-legerosebb-kombi-vw-golf-r-variant-megerkezett-magyarorszagra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c521c603-d163-4a1c-a2f3-c08a8ef61fba.jpg","index":0,"item":"0adc41e8-1273-4add-93df-ef3e9f05957f","keywords":null,"link":"/cegauto/20250207_a-valaha-keszult-legerosebb-kombi-vw-golf-r-variant-megerkezett-magyarorszagra","timestamp":"2025. február. 07. 06:41","title":"A valaha készült legerősebb kombi VW Golf megérkezett Magyarországra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5306a616-735c-4037-bbf8-6999ad4c59b5","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A színész szerint a Facebook-alapító milliárdos problematikus döntéseket hoz.","shortLead":"A színész szerint a Facebook-alapító milliárdos problematikus döntéseket hoz.","id":"20250205_Jesse-Eisenberg-nem-akarja-tobbe-hogy-Mark-Zuckerberggel-azonositsak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5306a616-735c-4037-bbf8-6999ad4c59b5.jpg","index":0,"item":"44a6ad76-bd65-432c-ba8a-8276be98e756","keywords":null,"link":"/elet/20250205_Jesse-Eisenberg-nem-akarja-tobbe-hogy-Mark-Zuckerberggel-azonositsak","timestamp":"2025. február. 05. 12:29","title":"Jesse Eisenberg nem akarja többé, hogy Mark Zuckerberggel azonosítsák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8c148058-0ad5-4591-b619-7de5031c69ce","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Mindenkit veszélyeztet a forróság, de leginkább az időseket és a veszélyeztetett embereket. A 2 Celsius-fokos felmelegedés már halálos veszélyt jelenthet az emberekre nézve, derül ki egy friss kutatásból.","shortLead":"Mindenkit veszélyeztet a forróság, de leginkább az időseket és a veszélyeztetett embereket. A 2 Celsius-fokos...","id":"20250205_klimavaltozas-felmelegedes-hatasok-2-celsius-fokos-melegedes-elhetetlen-szarazfold-idosek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8c148058-0ad5-4591-b619-7de5031c69ce.jpg","index":0,"item":"1c625ed3-5530-46dc-a3fa-d6d2abe8b511","keywords":null,"link":"/tudomany/20250205_klimavaltozas-felmelegedes-hatasok-2-celsius-fokos-melegedes-elhetetlen-szarazfold-idosek","timestamp":"2025. február. 05. 20:03","title":"Megkongatták a vészharangot: a szárazföldek harmada veszélyesen forró lehet a 60 év felettiek számára, de a fiatalokat sem kíméli a hőség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"64bd7a81-0d7f-4ecf-a2f6-2bff3e3e7c90","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"Daniel Barenboim közleményben adott hírt egészségügyi állapotáról, ami az utóbbi években fokozatosan romlott. ","shortLead":"Daniel Barenboim közleményben adott hírt egészségügyi állapotáról, ami az utóbbi években fokozatosan romlott. ","id":"20250206_Daniel-Barenboim-karmester-Parkinson-kor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/64bd7a81-0d7f-4ecf-a2f6-2bff3e3e7c90.jpg","index":0,"item":"6b5921a1-9e3b-4f27-90f7-585e12cdf48e","keywords":null,"link":"/kultura/20250206_Daniel-Barenboim-karmester-Parkinson-kor","timestamp":"2025. február. 06. 16:03","title":"A világhírű karmester, Daniel Barenboim Parkinson-kórban szenved","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Vajon csak jó reklámfogás, ha egy környezetbarát szervezethez csatlakozik egy étterem?
És vajon elég-e, ha ezt egy matrica tanúsítja az ajtaján? Mi bizonyítja az elkötelezettségét? És a gyorsétteremi láncok csatlakozhatnak-e? Érdekli ez egyáltalán a vendégeket? Ezeket a kérdéseket boncolgatta a The Guardian angol napilap World Of Mouth blogja annak kapcsán, hogy Nagy -Britannia néhány gasztronómiai szakértője és vendéglátó szakembere e hónapban megalakította a környezetvédelem érdekében a Fenntartható Éttermek Társaságát.
Március elején egy csapat gasztronómiai újságíró és étteremvezető találkozott London szívében, a Sohoban, hogy elindítson egy kezdeményezést, amelyet Sustainable Restaurant Association-nak, magyarul a Fenntartható Éttermek Társaságának (SRA) neveztek el. Az ötlet szülőatyja Henry Dimbleby a Leon, idényjellegű gyorsétterem lánc tulajdonosa, Mark Sainsbury a Zetter hotel tulajdonosa és Giles Gibbons a vállalkozások társadalmi felelősségtudatával foglalkozó tanácsadó cég, a Good Business alapítója volt. Az SRA ambiciózus vállalkozás, amelyik arra hajt, hogy Nagy-Britannia 30 ezer étterméből minél többet, minél hamarabb a tagjai között tudjon. De ez csak úgy lehetséges, hogy ha az éttermek megfelelnek azoknak a kritériumoknak, amelyet a társaság előír. A szabályok márpedig mindenre kiterjednek, a hozzávalók etikus beszerzésétől kezdve, a környezetkímélő energiafelhasználáson át a hulladék újrahasznosításáig.
Az alapítók között a Leon
http://images.foodepedia.co.uk
Aki csatlakozik, az jogosult az SRA Mi már az asztalnál vagyunk matricájának a kiragasztására, amely jelzi: az étterem felelősségének érzi, és elindította a folyamatot, hogy környezetbaráttá és így fenntarthatóvá váljon. Az SRA-hoz való csatlakozás ugyanis nem egy egyszeri megfelelést jelent, hanem folyamatos fejlődést és együttműködést. A társaság filozófiája, hogy a fenntartható státusz nem egy olyan dolog, amit az első nap elér az ember, hanem amolyan végső cél, amely fele egy üzlet haladhat. Azok akik előbbre vannak, mutatják az utat a többieknek. Tovább fejlesztve a dolgot pedig a tagokat a SRA arra bátorítja, hogy fizessenek egy ellenőrzésért, amely pontosan felméri, hol tart az étterem a fenntarthatósági úton, min kell változtatnia. S a tényeknek megfelelően a társaság bronz, ezüst és arany jelölést utal az adott étteremnek, amely jelzi a vendégeknek a vendéglátóegység erőfeszítéseit.
Ez persze mind nagyon szép és jó, de Giles Gibbons az alapító beszédében azzal indított, „nem számít, hogy az étterem, milyen szakaszban van”, a taggá váláshoz mindössze három kritériumnak kell megfelelnie: kínálnia kell csapvizet, támogatnia kell egy alapítványt és tartania kell az étlapon vegetáriánus ételeket. Ez pedig igazán alacsonyra teszi a mércét, amelyet a szakma rögtön kifogásolni kezdett. A Guardian blogja a McDonald’s éttermeket használta fel példának, amely elsők között lett tagja az SRA-nak. Ez a gyorsétterem lánc a blog cikkének írója, Jay Rayner (az Observer magazin étel kritikusa) szerint érdekes példája a környezetvédelemnek, pláne a fenntarthatóságnak. A gyorsétterem ugyanis csak bio tejet és farmtojásokat használ és újrahasznosítja a papírhulladékot meg az olajat. Ráadásul a McDonald’s a vízmegtakaritásban is jeleskedik ,hiszen a toalettekben víztelen piszoárok vannak. Azok alapján, hogy az SRA tagsághoz minden évben három új környezetbarát kritériumnak kell megfelelni (a kritériumokat lást pdf formátumban a megadott linkben), a McDonsald’s-nak már annyi pipája van, hogy négy évig biztosan tagnak mondhatja magát az SRA-ban…
A három kritériumnak egyébként a KFC, a Pizza Hut és a Greggs (angol szendvics lánc) is megfelel a szigetországban. De Gibbons azt gondolja, hogy ha ezek a cégek be is kerültek a SRA csapatba (ami önmagában igen jó hír), akkor is komoly feladat hosszútávon bent maradniuk, és teljesíteni a további kritériumokat. Rayner blogja szerint kétséges, hogy ez érdekelné ezeket a cégeket. A McDonald’s példájából láthatjuk, hogy a legtöbb étterem óriás milyen sokat tesz a környezetbarát imidzsért. Nekik a Mi már az asztalnál vagyunk matrica elégséges reklámnak bizonyul, és nem fognak sokat foglalkozni a szintekkel. Valószínűsítve, hogy a gyorséttermi vendégek többségét nem is érdekelik a fokozatok.
A blog írója több vendéglőst, étteremtulajdonost is meginterjúvolt. Azok, akik úgynevezett elitebb éttermeket vezetnek és komolyan veszik a környezetbaráti státuszukat, kritizálták a SRA-t, amiért ilyen alacsonyra rakja a mércét, s ezzel az ő erőfeszítéseiket értékteleníti el. Az éttermek közül az egyik (amelyik nem akarta magát megnevezni, mert még nem döntötte el, hogy csatlakozik-e az SRA-hez vagy sem) azt is felvetette, hogy ez az egész a tagsági díj miatt van, amely annyit jelent, hogy a SRA még meg sem alakult, de már kompromittálja magát és a hitvallását a bevétel miatt. Rayner szerint ez érdekes meglátás, mivel az SRA tagsági díj tényleg attól függ, hogy mekkora a cég és milyen a jövedelme. A McDonald’s akkora, hogy a tagság éttermenként 100 font éves díjat jelent. Nagy-Britanniában 1200 meki van, ami hat számjegyű összeg az SRA-nak. Az engedékeny felvételi kritériumoknak tehát tényleg van előnye, mégpedig anyagi.
Ám mielőtt még cinizmussal vádolná az alapítókat és elvetne egy jó ötletet, a blogíró hangsúlyozza, hogy alapvetően semelyik étteremnek és szakmabelinek nincs problémája az ötlettel fundamentálisan. A konstruktív kritika az alap kritériumoknak szólt. „Három kritérium ugyanis nem tűnik elégnek, tíz talán többet érne. A másik dolog, ahelyett hogy az SRA hagyná, hogy az éttermek válasszanak, melyik kritériumnak kívánnak megfelelni, inkább valamilyen alapkötelezettséget vállalnának belépésként" - javasolja Rayner .
Az SRA mellé már feliratkozott egy elég komoly éttermi csapat, de az alapító szabályzatában még semmi sincsen kőbe vésve. „A szabályok változtathatóak, és változtatni is kell rajtuk – mondja Rayner – egyébként ez a remek ötlet egy eltékozolt lehetőséggé válik.”
Mi a véleménye a magyar olvasónak? Vajon nálunk milyen jövője lenne egy ilyen társaságnak? Érdemes e gyorsétteremi láncokat bevenni egy ilyen vállalkozásba? Szívesebben járnánk- e olyan étterembe, amely „fenntartható” matricával bír? Elképzelhető, hogy nálunk is meginduljon valami ehhez hasonló?
A közéleti és üzleti élet, illetve a hazai gasztronómiai szakma jeles képviselői jelenlétében hirdették ki január 20-án, szerda este a Budapest Marriot Báltermében, hogy ki nyerte az idei Dining Guide Év Étterme díjat – a 36 fős zsűri a Costes csapatát ítélte 2009-ben a legjobbnak.