Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"c3d634c7-b710-4589-bf7d-3768e598720c","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A 25 éves Fatima Hasszuna halála előtt egy nappal jelentették be, hogy Cannes-ban hamarosan bemutatják a filmet, amely az ő munkáján és mindennapjain át mutatja be, milyen az élet Gázában.","shortLead":"A 25 éves Fatima Hasszuna halála előtt egy nappal jelentették be, hogy Cannes-ban hamarosan bemutatják a filmet, amely...","id":"20250419_gaza-fatima-hasszuna-halal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c3d634c7-b710-4589-bf7d-3768e598720c.jpg","index":0,"item":"9454dd36-e91d-4555-a79d-27771a0610ac","keywords":null,"link":"/vilag/20250419_gaza-fatima-hasszuna-halal","timestamp":"2025. április. 19. 13:47","title":"A családjával együtt megölték a fiatal gázai fotóst, aki másfél évig dokumentálta a háborút","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a2a17230-0282-4cde-884d-b26a3101346d","c_author":"Tiszai Balázs","category":"kkv","description":"Az amerikai elnök iparági importtarifái mindenkinek rosszak, és nem világos, hogy akár csak hosszú távon mennyire tudnák enyhíteni az USA autógyártóinak kínjait. Trump ráadásul a Joe Biden ellen vezetett bosszúhadjárata közepette elkaszálta az amerikai elektromobilitási programot, amivel épp az Egyesült Államok legnagyobb riválisát hozza helyzetbe.","shortLead":"Az amerikai elnök iparági importtarifái mindenkinek rosszak, és nem világos, hogy akár csak hosszú távon mennyire...","id":"20250418_Trump-autoipari-importvamok-Kina-elektromos-autok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a2a17230-0282-4cde-884d-b26a3101346d.jpg","index":0,"item":"375acc98-cc83-4c77-be3a-ea2a4432504d","keywords":null,"link":"/kkv/20250418_Trump-autoipari-importvamok-Kina-elektromos-autok","timestamp":"2025. április. 18. 13:00","title":"Globális roncsderbi lehet Trump autóvámjaiból, a végén pedig Kína nevethet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"216d9cc3-31c8-463a-bec1-21079beccb7b","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az egykori tévés újságíró elég zavaros, feltehetően ironikus posztot közölt a Facebookon, amiben Rákóczitól és Kossuth-tól Lázár Jánosig húz ívet.","shortLead":"Az egykori tévés újságíró elég zavaros, feltehetően ironikus posztot közölt a Facebookon, amiben Rákóczitól és...","id":"20250418_Havas-Henrik-Ha-Magyar-Peter-nyer-akkor-disszidalok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/216d9cc3-31c8-463a-bec1-21079beccb7b.jpg","index":0,"item":"646ff0bd-f02d-4483-a05f-44588f5cc8d0","keywords":null,"link":"/elet/20250418_Havas-Henrik-Ha-Magyar-Peter-nyer-akkor-disszidalok","timestamp":"2025. április. 18. 12:02","title":"Havas Henrik: „Ha Magyar Péter nyer, akkor disszidálok”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1237404f-8348-4b6a-9dd5-8ba99065c570","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Az Európai Néppárt fogadkozik, hogy a Fidesz ott is marad. ","shortLead":"Az Európai Néppárt fogadkozik, hogy a Fidesz ott is marad. ","id":"20250418_nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1237404f-8348-4b6a-9dd5-8ba99065c570.jpg","index":0,"item":"435f6a13-81b2-45f8-8bc2-fdf0ea7a6383","keywords":null,"link":"/360/20250418_nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. április. 18. 10:15","title":"Nemzetközi lapszemle: Áll az tűzfal Európában, Orbánt és Le Pent nem akarják kiengedni mögüle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8df1f1a3-b0b8-4729-98a2-2b0809cf7ddf","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Sok rossz dolgot is megélt a sportban, és ezekről is beszélni kell – vallja Cseh László, aki annak idején már annak is örült, ha az edzője nem üvöltötte le a fejét, egy ponton pedig megtagadta a számára előírt edzésmunkát, és bár a szakvezetés már kezdett lemondani róla, ő éppen akkor úszott Európa-csúcsot. A most 39 éves egykori úszó Turi György és Michael Phelps önbizalmára gyakorolt hatásáról, a régi- és újgenerációs edzők mentalitásáról és pályafutása legmélyebb pontjáról is beszélgetett Szilágyi Áronnal és Kenyeres Andrással a Penge podcastban.","shortLead":"Sok rossz dolgot is megélt a sportban, és ezekről is beszélni kell – vallja Cseh László, aki annak idején már annak is...","id":"20250419_cseh-laszlo-interju-penge-podcast-onbizalom-szilagyi-aron-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8df1f1a3-b0b8-4729-98a2-2b0809cf7ddf.jpg","index":0,"item":"085832ca-ecc0-403b-a206-c55b62d7adac","keywords":null,"link":"/elet/20250419_cseh-laszlo-interju-penge-podcast-onbizalom-szilagyi-aron-ebx","timestamp":"2025. április. 19. 07:00","title":"Cseh László: Nem voltam elég nagyképű – Penge podcast Szilágyi Áronnal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"09b5fc96-3c96-4a89-a1f7-7017d0be26bd","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A lakók szerint valaki dohányozhatott, emiatt csaphattak fel a lángok.","shortLead":"A lakók szerint valaki dohányozhatott, emiatt csaphattak fel a lángok.","id":"20250418_budapest-nyolcadik-kerulet-tuz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/09b5fc96-3c96-4a89-a1f7-7017d0be26bd.jpg","index":0,"item":"1a58b644-d01f-4590-8e27-025c9318cb01","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_budapest-nyolcadik-kerulet-tuz","timestamp":"2025. április. 18. 10:51","title":"Tűz volt, majd leszakadt a lépcső egy nyolcadik kerületi lakásban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3420c38a-0bf4-4b83-bbc3-b5cda85e9cae","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Külföldön is felfigyeltek arra, a magyar kormánynak milyen sok vendégét irányítják Tiborcz István szállodájában.","shortLead":"Külföldön is felfigyeltek arra, a magyar kormánynak milyen sok vendégét irányítják Tiborcz István szállodájában.","id":"20250419_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3420c38a-0bf4-4b83-bbc3-b5cda85e9cae.jpg","index":0,"item":"4588549d-a258-407e-a81e-af5ac16c4f84","keywords":null,"link":"/360/20250419_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. április. 19. 08:49","title":"Nemzetközi lapszemle: Trump olyan a béketárgyalással, mint egy gyerek a kirakóval, ha nem megy neki, eldobja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86b5f2d1-0c20-4d61-a678-9fb6f103bdf3","c_author":"Sedacur forte","category":"brandchannel","description":"Egy felmérés szerint a magyarok 70 százalékánál jelentkezik valamilyen alvászavar, és az érintetteknek mintegy egyharmada folyamatosan szenved a rossz alvás, vagy éppen az álmatlanság kellemetlen tüneteitől. Az alvászavarral kapcsolatban számos tévhit tartja magát a köztudatban, amelyeket csokorba gyűjtöttünk. ","shortLead":"Egy felmérés szerint a magyarok 70 százalékánál jelentkezik valamilyen alvászavar, és az érintetteknek mintegy...","id":"20250323_alvaszavar-tevhitek-tunetek-sedacur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86b5f2d1-0c20-4d61-a678-9fb6f103bdf3.jpg","index":0,"item":"f66effe3-602c-49a5-a844-56f07582123e","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250323_alvaszavar-tevhitek-tunetek-sedacur","timestamp":"2025. április. 19. 11:30","title":"„Iszom egy pohár bort, és beájulok a tévé előtt\" – 10 tévhit az alvászavarról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Sedacur forte","c_partnerlogo":"5cf9288a-45dd-4fc7-882f-75fd6dbe4936","c_partnertag":""}]
Vajon csak jó reklámfogás, ha egy környezetbarát szervezethez csatlakozik egy étterem?
És vajon elég-e, ha ezt egy matrica tanúsítja az ajtaján? Mi bizonyítja az elkötelezettségét? És a gyorsétteremi láncok csatlakozhatnak-e? Érdekli ez egyáltalán a vendégeket? Ezeket a kérdéseket boncolgatta a The Guardian angol napilap World Of Mouth blogja annak kapcsán, hogy Nagy -Britannia néhány gasztronómiai szakértője és vendéglátó szakembere e hónapban megalakította a környezetvédelem érdekében a Fenntartható Éttermek Társaságát.
Március elején egy csapat gasztronómiai újságíró és étteremvezető találkozott London szívében, a Sohoban, hogy elindítson egy kezdeményezést, amelyet Sustainable Restaurant Association-nak, magyarul a Fenntartható Éttermek Társaságának (SRA) neveztek el. Az ötlet szülőatyja Henry Dimbleby a Leon, idényjellegű gyorsétterem lánc tulajdonosa, Mark Sainsbury a Zetter hotel tulajdonosa és Giles Gibbons a vállalkozások társadalmi felelősségtudatával foglalkozó tanácsadó cég, a Good Business alapítója volt. Az SRA ambiciózus vállalkozás, amelyik arra hajt, hogy Nagy-Britannia 30 ezer étterméből minél többet, minél hamarabb a tagjai között tudjon. De ez csak úgy lehetséges, hogy ha az éttermek megfelelnek azoknak a kritériumoknak, amelyet a társaság előír. A szabályok márpedig mindenre kiterjednek, a hozzávalók etikus beszerzésétől kezdve, a környezetkímélő energiafelhasználáson át a hulladék újrahasznosításáig.
Az alapítók között a Leon
http://images.foodepedia.co.uk
Aki csatlakozik, az jogosult az SRA Mi már az asztalnál vagyunk matricájának a kiragasztására, amely jelzi: az étterem felelősségének érzi, és elindította a folyamatot, hogy környezetbaráttá és így fenntarthatóvá váljon. Az SRA-hoz való csatlakozás ugyanis nem egy egyszeri megfelelést jelent, hanem folyamatos fejlődést és együttműködést. A társaság filozófiája, hogy a fenntartható státusz nem egy olyan dolog, amit az első nap elér az ember, hanem amolyan végső cél, amely fele egy üzlet haladhat. Azok akik előbbre vannak, mutatják az utat a többieknek. Tovább fejlesztve a dolgot pedig a tagokat a SRA arra bátorítja, hogy fizessenek egy ellenőrzésért, amely pontosan felméri, hol tart az étterem a fenntarthatósági úton, min kell változtatnia. S a tényeknek megfelelően a társaság bronz, ezüst és arany jelölést utal az adott étteremnek, amely jelzi a vendégeknek a vendéglátóegység erőfeszítéseit.
Ez persze mind nagyon szép és jó, de Giles Gibbons az alapító beszédében azzal indított, „nem számít, hogy az étterem, milyen szakaszban van”, a taggá váláshoz mindössze három kritériumnak kell megfelelnie: kínálnia kell csapvizet, támogatnia kell egy alapítványt és tartania kell az étlapon vegetáriánus ételeket. Ez pedig igazán alacsonyra teszi a mércét, amelyet a szakma rögtön kifogásolni kezdett. A Guardian blogja a McDonald’s éttermeket használta fel példának, amely elsők között lett tagja az SRA-nak. Ez a gyorsétterem lánc a blog cikkének írója, Jay Rayner (az Observer magazin étel kritikusa) szerint érdekes példája a környezetvédelemnek, pláne a fenntarthatóságnak. A gyorsétterem ugyanis csak bio tejet és farmtojásokat használ és újrahasznosítja a papírhulladékot meg az olajat. Ráadásul a McDonald’s a vízmegtakaritásban is jeleskedik ,hiszen a toalettekben víztelen piszoárok vannak. Azok alapján, hogy az SRA tagsághoz minden évben három új környezetbarát kritériumnak kell megfelelni (a kritériumokat lást pdf formátumban a megadott linkben), a McDonsald’s-nak már annyi pipája van, hogy négy évig biztosan tagnak mondhatja magát az SRA-ban…
A három kritériumnak egyébként a KFC, a Pizza Hut és a Greggs (angol szendvics lánc) is megfelel a szigetországban. De Gibbons azt gondolja, hogy ha ezek a cégek be is kerültek a SRA csapatba (ami önmagában igen jó hír), akkor is komoly feladat hosszútávon bent maradniuk, és teljesíteni a további kritériumokat. Rayner blogja szerint kétséges, hogy ez érdekelné ezeket a cégeket. A McDonald’s példájából láthatjuk, hogy a legtöbb étterem óriás milyen sokat tesz a környezetbarát imidzsért. Nekik a Mi már az asztalnál vagyunk matrica elégséges reklámnak bizonyul, és nem fognak sokat foglalkozni a szintekkel. Valószínűsítve, hogy a gyorséttermi vendégek többségét nem is érdekelik a fokozatok.
A blog írója több vendéglőst, étteremtulajdonost is meginterjúvolt. Azok, akik úgynevezett elitebb éttermeket vezetnek és komolyan veszik a környezetbaráti státuszukat, kritizálták a SRA-t, amiért ilyen alacsonyra rakja a mércét, s ezzel az ő erőfeszítéseiket értékteleníti el. Az éttermek közül az egyik (amelyik nem akarta magát megnevezni, mert még nem döntötte el, hogy csatlakozik-e az SRA-hez vagy sem) azt is felvetette, hogy ez az egész a tagsági díj miatt van, amely annyit jelent, hogy a SRA még meg sem alakult, de már kompromittálja magát és a hitvallását a bevétel miatt. Rayner szerint ez érdekes meglátás, mivel az SRA tagsági díj tényleg attól függ, hogy mekkora a cég és milyen a jövedelme. A McDonald’s akkora, hogy a tagság éttermenként 100 font éves díjat jelent. Nagy-Britanniában 1200 meki van, ami hat számjegyű összeg az SRA-nak. Az engedékeny felvételi kritériumoknak tehát tényleg van előnye, mégpedig anyagi.
Ám mielőtt még cinizmussal vádolná az alapítókat és elvetne egy jó ötletet, a blogíró hangsúlyozza, hogy alapvetően semelyik étteremnek és szakmabelinek nincs problémája az ötlettel fundamentálisan. A konstruktív kritika az alap kritériumoknak szólt. „Három kritérium ugyanis nem tűnik elégnek, tíz talán többet érne. A másik dolog, ahelyett hogy az SRA hagyná, hogy az éttermek válasszanak, melyik kritériumnak kívánnak megfelelni, inkább valamilyen alapkötelezettséget vállalnának belépésként" - javasolja Rayner .
Az SRA mellé már feliratkozott egy elég komoly éttermi csapat, de az alapító szabályzatában még semmi sincsen kőbe vésve. „A szabályok változtathatóak, és változtatni is kell rajtuk – mondja Rayner – egyébként ez a remek ötlet egy eltékozolt lehetőséggé válik.”
Mi a véleménye a magyar olvasónak? Vajon nálunk milyen jövője lenne egy ilyen társaságnak? Érdemes e gyorsétteremi láncokat bevenni egy ilyen vállalkozásba? Szívesebben járnánk- e olyan étterembe, amely „fenntartható” matricával bír? Elképzelhető, hogy nálunk is meginduljon valami ehhez hasonló?
A közéleti és üzleti élet, illetve a hazai gasztronómiai szakma jeles képviselői jelenlétében hirdették ki január 20-án, szerda este a Budapest Marriot Báltermében, hogy ki nyerte az idei Dining Guide Év Étterme díjat – a 36 fős zsűri a Costes csapatát ítélte 2009-ben a legjobbnak.