Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"78992a92-01e4-4f39-9e89-985056a0cef5","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Több mint 500 filmes írt alá egy nyílt levelet, amelyben ötven-, akár közel százéves múltra visszanyúló mozi bezárása ellen tiltakoznak. ","shortLead":"Több mint 500 filmes írt alá egy nyílt levelet, amelyben ötven-, akár közel százéves múltra visszanyúló mozi bezárása...","id":"20250225_Meloni-Olaszorszag-mozi-filmek-Scorsese-Spielberg-Coppola","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/78992a92-01e4-4f39-9e89-985056a0cef5.jpg","index":0,"item":"13e4eebe-a685-4ac0-89a7-55373b00836f","keywords":null,"link":"/kultura/20250225_Meloni-Olaszorszag-mozi-filmek-Scorsese-Spielberg-Coppola","timestamp":"2025. február. 25. 13:57","title":"Melonitól kéri a római mozik megmentését Scorsese, Spielberg és Coppola","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05861f94-a002-425f-b73b-2d3253a539d1","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A dolgozók 10 százalékos alapbéremeléssel lennének elégedettek, de a Budapest Airport csak 4 százalékosat adna.","shortLead":"A dolgozók 10 százalékos alapbéremeléssel lennének elégedettek, de a Budapest Airport csak 4 százalékosat adna.","id":"20250224_budapest-airport-bertargyalas-liszt-ferenc-repuloter-ferihegy-sztrajk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05861f94-a002-425f-b73b-2d3253a539d1.jpg","index":0,"item":"ee2293e6-b6af-4ff5-830b-628fd2360db7","keywords":null,"link":"/kkv/20250224_budapest-airport-bertargyalas-liszt-ferenc-repuloter-ferihegy-sztrajk","timestamp":"2025. február. 24. 15:43","title":"Elakadtak a bértárgyalások, sztrájk jöhet Ferihegyen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0e1f1c94-2167-4359-88c3-28d422ed0975","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Döbbenetes eredményre jutott egy friss kutatás: az emberek csupán 0,1 százaléka tudja megállapítani egy képről vagy videóról, hogy az valódi, vagy a mesterséges intelligenciával generált deepfake.","shortLead":"Döbbenetes eredményre jutott egy friss kutatás: az emberek csupán 0,1 százaléka tudja megállapítani egy képről vagy...","id":"20250224_deepfake-tartalmak-felismerese-mesterseges-intelligencia-kutatas-eredmenyek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e1f1c94-2167-4359-88c3-28d422ed0975.jpg","index":0,"item":"527888f9-1068-4ad5-9da2-16c824aaa82b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250224_deepfake-tartalmak-felismerese-mesterseges-intelligencia-kutatas-eredmenyek","timestamp":"2025. február. 24. 08:03","title":"Az emberek 99,9%-a nem ismeri fel ezt a veszélyt, pedig nagyon súlyos következményei lehetnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"941925cf-2aa5-4356-b502-8f47b696e6ad","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A 2-es Gran Coupé kínálat nemcsak 3 hengeres új alapmodellel, hanem egy erős új összkerekes kivitellel is gazdagodott.","shortLead":"A 2-es Gran Coupé kínálat nemcsak 3 hengeres új alapmodellel, hanem egy erős új összkerekes kivitellel is gazdagodott.","id":"20250224_nyomott-aru-uj-bmw-2-gran-coupe-erkezett-magyarorszagra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/941925cf-2aa5-4356-b502-8f47b696e6ad.jpg","index":0,"item":"8427519c-9763-4121-a9eb-3bf7904c2471","keywords":null,"link":"/cegauto/20250224_nyomott-aru-uj-bmw-2-gran-coupe-erkezett-magyarorszagra","timestamp":"2025. február. 24. 06:41","title":"Nyomott árú új BMW érkezett Magyarországra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fa1825f0-eb51-49bb-a71c-a0e494026944","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Üzemanyagszivárgás, majd ebből fakadó problémák láncolata vezetett ahhoz, hogy megsemmisült a Starship a hetedik tesztrepülésén.","shortLead":"Üzemanyagszivárgás, majd ebből fakadó problémák láncolata vezetett ahhoz, hogy megsemmisült a Starship a hetedik...","id":"20250225_spacex-starship-urhajo-tesztrepules-robbanas-vizsgalat-okok-uzemanyag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fa1825f0-eb51-49bb-a71c-a0e494026944.jpg","index":0,"item":"a9a8fc1b-4581-40d9-b787-145fe590a1ac","keywords":null,"link":"/tudomany/20250225_spacex-starship-urhajo-tesztrepules-robbanas-vizsgalat-okok-uzemanyag","timestamp":"2025. február. 25. 17:03","title":"Kiderült, miért végződött látványos robbanással a Starship legutóbbi tesztje","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A kibontakozó világrendről és Robert Fico helyzetéről is ír a nemzetközi sajtó. Válogatásunk a világlapokból.","shortLead":"A kibontakozó világrendről és Robert Fico helyzetéről is ír a nemzetközi sajtó. Válogatásunk a világlapokból.","id":"20250224_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe.jpg","index":0,"item":"ec98f324-d554-4311-b1d4-66a7a95a32cf","keywords":null,"link":"/360/20250224_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. február. 24. 10:38","title":"Nemzetközi lapszemle: A startvonalon várja a Wizz Air az ukrajnai háború végét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7c522c1c-e018-41d0-b13e-8f94f7ad6777","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A TechArt által kezelésbe vett Porsche Cayenne csúcsnyomatéka bőven meghaladja az 1000 Nm-t.","shortLead":"A TechArt által kezelésbe vett Porsche Cayenne csúcsnyomatéka bőven meghaladja az 1000 Nm-t.","id":"20250225_930-loero-talan-mar-eleg-lehet-a-biturbo-v8-as-porsche-cayenne-suv-tuning-techart","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c522c1c-e018-41d0-b13e-8f94f7ad6777.jpg","index":0,"item":"d74a4704-394a-4514-863e-15b59e500d38","keywords":null,"link":"/cegauto/20250225_930-loero-talan-mar-eleg-lehet-a-biturbo-v8-as-porsche-cayenne-suv-tuning-techart","timestamp":"2025. február. 25. 07:59","title":"930 lóerő talán már elég lehet a biturbó V8-as Porsche SUV-ban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c4b3f5eb-a1dc-411d-b4ba-199548c2ca42","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Egy kis csapóajtó lényegében a szabadalom, amelyen keresztül az oltóanyag bejuthat az akkuházba.","shortLead":"Egy kis csapóajtó lényegében a szabadalom, amelyen keresztül az oltóanyag bejuthat az akkuházba.","id":"20250224_Erdekes-otlettel-gyorsitana-az-elektromosauto-tuzek-oltasat-a-Renault","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4b3f5eb-a1dc-411d-b4ba-199548c2ca42.jpg","index":0,"item":"242230a8-11ab-47d5-8793-7aac09acfd9e","keywords":null,"link":"/cegauto/20250224_Erdekes-otlettel-gyorsitana-az-elektromosauto-tuzek-oltasat-a-Renault","timestamp":"2025. február. 24. 08:58","title":"Érdekes ötlettel gyorsítaná az elektromosautó-tüzek oltását a Renault","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A Modern Magyar Konyha mozgalmat 2009-ben Cseh János séf indította útjára. A vezetésével rendszeresen főzőtanfolyamokat is tartanak. Munkatársunk ott járt a legutóbbi kurzuson.
A jó hangulat és a különféle konyhai praktikák elsajátítása garantált. Nem mellesleg tényleg hasznos, otthon is összeüthető fogások elkészítésére tanítanak az MKK mozgalom elveinek jegyében. Azaz, a klasszikusok tiszteletben tartásával irány a 21. század gasztronómiája, a megújuló magyar konyha. Legutóbb a Csirke 3X+1 desszert „témakörre” épült az oktatás.
Mindössze négy óra – akár munka után is beugorhatunk, és viszonylag rövid idő alatt egészen az alapoktól elsajátíthatjuk a különféle ízletes fogások elkészítését. Hobbiszakácsok, háziasszonyok, fiatalok, idősek, akár teljesen kezdők is meg tudják csinálni ezeket az ételeket Cseh János segítségével. Általában 10-12 ember vesz részt egy-egy tanfolyamon, párokban főznek. (Egyébként csoportok, baráti társaságok jelentkezése esetén, külső helyszínen is megvalósítható a tanfolyam.) A múlt csütörtöki tanfolyam fő témája az igen divatos, ám "vitatott" csirkemell volt. Rengetegen szeretik, de legalább ennyien nem kedvelik. Túl száraznak, unalmasnak találják, klasszikusan csak rántva, legfeljebb töltve tudják elképzelni. A tanfolyamon háromféle csirkés receptet készítettünk el. Mindegyik azt bizonyítja, hogy igenis lehet ízletes, puha, zamatos fogást kínálni csirkemellből különösebb fakszni nélkül. Gyorsan megvan, a megfelelő pácolással és sütési technológiával biztosan nem szárad ki. S nem utolsósorban, könnyű, egészséges, jól illeszkedik a tavaszi-nyári étrendbe.
SZJ
A receptek alapján minden alapanyagot előre kikészítenek, ám mielőtt a főzésbe belekezdenénk, a séf néhány hasznos tanáccsal látja el a résztvevőket. Például: hogyan ismerjük fel az alapanyag frissességét, hol érdemes vásárolni, milyen felszereléseket használjunk és mit, hogyan, meddig tárolhatunk. Cseh János természetesen mindig megoszt néhány trükköt a fűszerezéssel és a tálalással kapcsolatban is a résztvevőkkel. Akikkel, a szezonalitást figyelemmel kísérve, mindig az éppen legfinomabb, friss alapanyagokból főz együtt egyszerű és összetettebb ételeket (ünnepek idején a speciális fogásokon van a hangsúly). Ez alkalommal négy féle fogást készítettünk el: egy pácolt, sült csirkemellet, egy ázsiai jellegű, fűszeres csirkét zöldségekkel és üvegtésztával, egy könnyű salátás ételt, valamit desszertként citrom mousse-t. (A második tétel különösen figyelemreméltó, hiszen a hagyományos zöldséges csirke helyett az amúgy gyakran használt fűszerek variálásával, a sütési móddal és a körettel egzotikus ízeket viszünk a konyhánkba – a szerk.)
Az első feladat a húsok bepácolása volt, majd ezután készült el a desszert, mert annak két órát hűlnie kellett. Ezalatt a „kukták” a húsos főételek előkészítésével, majd a sütés-főzéssel voltak elfoglalva. A receptek (lásd lejjebb) kis odafigyeléssel könnyen kivitelezhetők otthon is. Jó tanács, hogy olyan ruhában menjünk, amiért nem kár, ha foltos lesz. Valamint közvetlenül a program után ne nagyon szervezzünk más találkozókat, mert mondjuk csak ki, elképesztő kajaszagunk lesz, ami persze természetes négyórás főzőcskézés után. Az elkészített ételeket természetesen a helyszínen közösen fogyasztjuk el, a maradékot pedig műanyagdobozban hazavihetjük, hogy az otthoniak is megkóstolhassák mesterműveinket. A főzés végén minden résztvevő oklevelet kap a séftől a tanfolyam sikeres elvégzéséért, ami igazi elismerés.
- 4 közepes csirkemell filé - Oliva olaj - 2-3 szelet citrom - Fél deci fehérbor - Fűszerek: só, frissen őrölt bors, friss rozmaring ág
A csirkemelleket az olajos-boros fűszeres páclébe helyezzük és 2-3 órát (vagy akár egy egész éjszakát, ha van időnk) állni hagyjuk. A húsokat felhevített olajon körbegrillezzük, majd 80 fokra hevített sütőben 30 percig sütjük, pár percet pihentetjük. Tetszés szerinti körettel, szezonális párolt vagy sült zöldségekkel tálaljuk.
Szójás-chilis csirkemell üvegtésztával
A pácoláshoz: - 1 deci olaj - fél deci száraz fehér bor - 6 ek. szójaszósz - fűszerek: gyömbérpor (1-2 ek.) chili (legjobb a friss chili paprika, ebből egy fél) További hozzávalók: - 60 dkg csirkemell - zöldségek: sárgarépa, zeller, cukkini, póréhagyma (mindenből 15 dkg), 4 gerezd fokhagyma - friss gyömbér gyökér - cukor, tengeri só, burgonyakeményítő - 8 dkg üvegtészta
A csirkemellet csíkokra vágjuk és minimum 1 órára, de inkább hosszabb időre bepácoljuk. Ezt követően a húst fehéredésig lepirítjuk, majd félretesszük. Közben a zöldségeket hosszú csíkokra (julienne) vágjuk, majd egy wok edényben megpirítjuk. A sorrend: először a répát és a zellert, majd a gyömbért, a fokhagymát, végül a póréhagymát és a cukkinit tesszük hozzá. Sóval, egy kis cukorral, a szójával és egy deci vízben elkevert keményítővel összekeverjük a zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat, és együtt pirítjuk pár percig. Mindeközben az üvegtésztát forró, sós vízzel leforrázzuk, és lefedve állni hagyjuk 10 percet. A húst a tésztára helyezve tálaljuk.
A zöldségeket felszeleteljük és összekeverjük. Az olívaolajból, fehérborecetből, friss citromléből és a fűszerekből öntetet készítünk. Közben megpirítjuk olívaolajon a zsemlekockákat, majd összekeverjük a felaprított friss zöldfűszerekkel. Csíkokra vagy kockákra vágjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és olívaolajon kisütjük. A salátát összekeverjük az öntettel, majd a tetejére tesszük a langyos csirkemellcsíkokat, és megszórjuk a zöldfűszeres zsemlekockákkal.
Citrom mousse
- 1 db citrom és 1 db lime leve - 1 kk. keményítő - 2 dl tejszín habnak felverve - 3 kk. cukor - 4 db tojássárgája - 25 dkg mascarpone
A citromlevet jól elkeverjük a tojássárgájával, a keményítővel és a cukorral, majd vízgőzön addig kevergetjük habverővel, amíg össze nem áll (sűrű, majonézes állagúvá). A masszát a vízgőzről levesszük, majd kihűlésig kevergetjük és hozzáadjuk a mascarponét, óvatosan, lágy mozdulatokkal hozzákeverve a tejszínhabot. Pohárba vagy kis tálkába merjük, 1-2 órát állni hagyjuk a hűtőben, majd friss mentával, vagy akár piros bogyós gyümölccsel díszítve tálaljuk.
M. László 17 évesen egy kisfiú lefejezésével kezdte bűnözői karrierjét, majd minden szabadulása után újabb szexuális bűncselekményt követett el. Jogosan merül fel a kérdés, vajon miért engedik vissza a társadalomba a hasonló bűnözőket.