szerző:
SZJ
Tetszett a cikk?

A Modern Magyar Konyha mozgalmat 2009-ben Cseh János séf indította útjára. A vezetésével rendszeresen főzőtanfolyamokat is tartanak. Munkatársunk ott járt a legutóbbi kurzuson.

A jó hangulat és a különféle konyhai praktikák elsajátítása garantált. Nem mellesleg tényleg hasznos, otthon is összeüthető fogások elkészítésére tanítanak az MKK mozgalom elveinek jegyében. Azaz, a klasszikusok tiszteletben tartásával irány a 21. század gasztronómiája, a megújuló magyar konyha. Legutóbb a Csirke 3X+1 desszert „témakörre” épült az oktatás.

Mindössze négy óra – akár munka után is beugorhatunk, és viszonylag rövid idő alatt egészen az alapoktól elsajátíthatjuk a különféle ízletes fogások elkészítését. Hobbiszakácsok, háziasszonyok, fiatalok, idősek, akár teljesen kezdők is meg tudják csinálni ezeket az ételeket Cseh János segítségével. Általában 10-12 ember vesz részt egy-egy tanfolyamon, párokban főznek. (Egyébként csoportok, baráti társaságok jelentkezése esetén, külső helyszínen is megvalósítható a tanfolyam.) 
A múlt csütörtöki tanfolyam fő témája az igen divatos, ám "vitatott" csirkemell volt. Rengetegen szeretik, de legalább ennyien nem kedvelik. Túl száraznak, unalmasnak találják, klasszikusan csak rántva, legfeljebb töltve tudják elképzelni. A tanfolyamon háromféle csirkés receptet készítettünk el. Mindegyik azt bizonyítja, hogy igenis lehet ízletes, puha, zamatos fogást kínálni csirkemellből különösebb fakszni nélkül. Gyorsan megvan, a megfelelő pácolással és sütési technológiával biztosan nem szárad ki. S nem utolsósorban, könnyű, egészséges, jól illeszkedik a tavaszi-nyári étrendbe.

SZJ

A receptek alapján minden alapanyagot előre kikészítenek, ám mielőtt a főzésbe belekezdenénk, a séf néhány hasznos tanáccsal látja el a résztvevőket. Például: hogyan ismerjük fel az alapanyag frissességét, hol érdemes vásárolni, milyen felszereléseket használjunk és mit, hogyan, meddig tárolhatunk. Cseh János természetesen mindig megoszt néhány trükköt a fűszerezéssel és a tálalással kapcsolatban is a résztvevőkkel. Akikkel, a szezonalitást figyelemmel kísérve, mindig az éppen legfinomabb, friss alapanyagokból főz együtt egyszerű és összetettebb ételeket (ünnepek idején a speciális fogásokon van a hangsúly). Ez alkalommal négy féle fogást készítettünk el: egy pácolt, sült csirkemellet, egy ázsiai jellegű, fűszeres csirkét zöldségekkel és üvegtésztával, egy könnyű salátás ételt, valamit desszertként citrom mousse-t. (A második tétel különösen figyelemreméltó, hiszen a hagyományos zöldséges csirke helyett az amúgy gyakran használt fűszerek variálásával, a sütési móddal és a körettel egzotikus ízeket viszünk a konyhánkba – a szerk.)

Az első feladat a húsok bepácolása volt, majd ezután készült el a desszert, mert annak két órát hűlnie kellett. Ezalatt a „kukták” a húsos főételek előkészítésével, majd a sütés-főzéssel voltak elfoglalva. A receptek (lásd lejjebb) kis odafigyeléssel könnyen kivitelezhetők otthon is. Jó tanács, hogy olyan ruhában menjünk, amiért nem kár, ha foltos lesz. Valamint közvetlenül a program után ne nagyon szervezzünk más találkozókat, mert mondjuk csak ki, elképesztő kajaszagunk lesz, ami persze természetes négyórás főzőcskézés után. Az elkészített ételeket természetesen a helyszínen közösen fogyasztjuk el, a maradékot pedig műanyagdobozban hazavihetjük, hogy az otthoniak is megkóstolhassák mesterműveinket. A főzés végén minden résztvevő oklevelet kap a séftől a tanfolyam sikeres elvégzéséért, ami igazi elismerés.

[[ Oldaltörés (A tanfolyam receptjei) ]]

Rozmaringos-citromos csirkemellfilé egészben sütve

- 4 közepes csirkemell filé
- Oliva olaj
- 2-3 szelet citrom
- Fél deci fehérbor
- Fűszerek: só, frissen őrölt bors, friss rozmaring ág

A csirkemelleket az olajos-boros fűszeres páclébe helyezzük és 2-3 órát (vagy akár egy egész éjszakát, ha van időnk) állni hagyjuk. A húsokat  felhevített olajon körbegrillezzük, majd 80 fokra hevített sütőben 30 percig sütjük, pár percet pihentetjük. Tetszés szerinti körettel, szezonális párolt vagy sült zöldségekkel tálaljuk.

Szójás-chilis csirkemell üvegtésztával

A pácoláshoz:
- 1 deci olaj
- fél deci száraz fehér bor
- 6 ek. szójaszósz
- fűszerek: gyömbérpor (1-2 ek.) chili (legjobb a friss chili paprika, ebből egy fél)
További hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell
- zöldségek: sárgarépa, zeller, cukkini, póréhagyma (mindenből 15 dkg), 4 gerezd fokhagyma 
- friss gyömbér gyökér
- cukor, tengeri só, burgonyakeményítő
- 8 dkg üvegtészta

A csirkemellet csíkokra vágjuk és minimum 1 órára, de inkább hosszabb időre bepácoljuk. Ezt követően a húst fehéredésig lepirítjuk, majd félretesszük. Közben a zöldségeket hosszú csíkokra (julienne) vágjuk, majd egy wok edényben megpirítjuk. A sorrend: először a répát és a zellert, majd a gyömbért, a fokhagymát, végül a póréhagymát és a cukkinit tesszük hozzá. Sóval, egy kis cukorral, a szójával és egy deci vízben elkevert keményítővel összekeverjük a zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat, és együtt pirítjuk pár percig. Mindeközben az üvegtésztát forró, sós vízzel leforrázzuk, és lefedve állni hagyjuk 10 percet. A húst a tésztára helyezve tálaljuk.

Friss saláta pirított csirkemellel

- 40 dkg csirkemell
- vegyes zöldsaláta
- uborka, paradicsom, retek, újhagyma
- zsemlekockák (fél zsemléből)
- friss petrezselyem és bazsalikom
- olívaolaj, fehérborecet, friss citromlé
- só, bors

A zöldségeket felszeleteljük és összekeverjük. Az olívaolajból, fehérborecetből, friss citromléből és a fűszerekből öntetet készítünk. Közben megpirítjuk olívaolajon a zsemlekockákat, majd összekeverjük a felaprított friss zöldfűszerekkel. Csíkokra vagy kockákra vágjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és olívaolajon kisütjük. A salátát összekeverjük az öntettel, majd a tetejére tesszük a langyos csirkemellcsíkokat, és megszórjuk a zöldfűszeres zsemlekockákkal.

Citrom mousse

- 1 db citrom és 1 db lime leve
- 1 kk. keményítő
- 2 dl tejszín habnak felverve
- 3 kk. cukor
- 4 db tojássárgája
- 25 dkg mascarpone

A citromlevet jól elkeverjük a tojássárgájával, a keményítővel és a cukorral, majd vízgőzön addig kevergetjük habverővel, amíg össze nem áll (sűrű, majonézes állagúvá). A masszát a vízgőzről levesszük, majd kihűlésig kevergetjük és hozzáadjuk a mascarponét, óvatosan, lágy mozdulatokkal hozzákeverve a tejszínhabot. Pohárba vagy kis tálkába merjük, 1-2 órát állni hagyjuk a hűtőben, majd friss mentával, vagy akár piros bogyós gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Az MKK tanfolyamokról bővebb információ itt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!