szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Az észak-spanyolországi Pamplóna nemcsak bikafuttatásairól híres, immár hetedszer rendezik meg itt a spárgafőzők bajnokságát.

A hivatalos megnevezése szerint VII. Navarrai Spárga Gasztronómiai Versenyre (VII Certamen Gastronómico Espárrago de Navarra) az idén április 26. és május 9. között kerül sor. Az idény közepén - márciustól júniusig tart a spárgaszezon - mind mennyiségben, mind minőségben a legjobbak a „mutatói” a friss spárgának. A Navarrai Autonóm Közösség egyik tradicionális terményének számít ez a csekély kalóriatartalmú, de vitaminokban gazdag, a karcsúsító asparagin sav mellett káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmazó zöldségféle. Termőterületei még Aragóniára és a borairól híres, La Rioja vidékére terjednek ki. A fehér Navarrai Spárga elnevezése 1986 óta, míg márkamegjelölése 2003-tól területi védelem alatt áll Spanyolországban.

A nyersen, párolva, főzve is kitűnő, előételként, levesként, főételként, köretként is igen népszerű fehér spárga errefelé keresettebb és drágább, mint a zöld. Akkor gyűjtik be, amikor még nem bújt ki a földből, s minden esetben kézzel szedik. A jövő héttől az ókori rómaiak óta kedvelt főzőzöldséget  Plato Don (úri étel) megjelöléssel 40 navarrai vendéglátóhelyen és étteremben készítik majd megannyi variációban. A legjobb tíz kerül a  pamplonai döntőbe, ahol kiderül, hogy hol és ki főzi a legjobb spárgát a tartományban.

A spanyol élelmiszeripar  hírei szerint úgy tűnik, a spárgatermesztőknek is jól jön az efféle „termékmenedzselés”. Hiába áll belső oltalom alatt a legjobb minőségű fehérspárga, ha a versenypiaci körülmények között olcsóbb vetélytársai is akadnak. A perui és kínai import az utóbbi években jelentősen csökkentette a termőterületeket, s a megtermelt mennyiséget is, amely negyedszázad alatt 27 millió kilogrammról 3 millióra esett vissza. Ebben jelentősen közrejátszik a felvásárlói ár csökkenése is, tavaly például 3,5 euróról 2,5 euróra esett vissza a konzervgyárak által megvásárolt spárga kilogrammja. Ráadásul a spanyol gazdák az elszenvedői annak a paradox helyzetnek, melynek kialakulásában egy nemzetközi program is közrejátszott. Az illegális perui kokaintermesztés visszaszorítására szolgáló alternatív mezőgazdasági ültetvények között szerepelt a spárga is az andoki országban, ennek támogatói a navarrai mezőgazdászok voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

A spárga mint a rák ellenszere?

A spárga rákmegelőző és -gyógyító szerepéről számol be egy neten keringő levél, sok konkrét(-nak mondott) példával illusztrálva a növény hatását. A legendavadász oldalak elismerik, hogy sok értékes anyag van a spárgában, de rákmegelőző hatása orvosilag nem egyértelmű.

Gasztro

A szezon királynője: a spárga

A legnagyobb tápértékű zöldség a spárganövény fiatal hajtása, amit sípnak hívnak. A francia spárgasíp színe ibolyaszínű, de az íze ugyanolyan, mint a fehéré. A zöld spárga úgy „születik”, hogy a növény kibújik a földfelszín alól, és a napfény hatására színt vált. Áprilistól júniusig tart a szezonja. Az ötletes spárgarétes zöldspárga mártással és spárga pesztóval receptet Ványi László mesterszakácstól tudhatunk meg.

Gőgh Csilla Gasztro

Spárgaszezon: a mesterszakács receptjei és tippjei

Ahogy a tokaji aszú a borok királya s a királyok bora, úgy a zöldségeknél a spárga viszi el a koronát és méltó az uralkodók asztalára. Meg a mienkre. Itt a szezon, júliusig használjuk ki az időt, s együnk spárgát spárgával.

Gőgh Csilla Gasztro

Spárgalázban égnek a németek

Még a szomszédos foci események sem tudták csillapítani – most meg már pláne nem - a Németországra minden évben ez idő tájt rátörő spárgalázat.

Drágul az étkezési búza, újra emelkedhet a liszt ára

Drágul az étkezési búza, újra emelkedhet a liszt ára

Erdogan: Az iszlám elleni kijelentések a nyugati politikusok sikertelenségét palástolják

Erdogan: Az iszlám elleni kijelentések a nyugati politikusok sikertelenségét palástolják

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot