szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Az észak-spanyolországi Pamplóna nemcsak bikafuttatásairól híres, immár hetedszer rendezik meg itt a spárgafőzők bajnokságát.

A hivatalos megnevezése szerint VII. Navarrai Spárga Gasztronómiai Versenyre (VII Certamen Gastronómico Espárrago de Navarra) az idén április 26. és május 9. között kerül sor. Az idény közepén - márciustól júniusig tart a spárgaszezon - mind mennyiségben, mind minőségben a legjobbak a „mutatói” a friss spárgának. A Navarrai Autonóm Közösség egyik tradicionális terményének számít ez a csekély kalóriatartalmú, de vitaminokban gazdag, a karcsúsító asparagin sav mellett káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmazó zöldségféle. Termőterületei még Aragóniára és a borairól híres, La Rioja vidékére terjednek ki. A fehér Navarrai Spárga elnevezése 1986 óta, míg márkamegjelölése 2003-tól területi védelem alatt áll Spanyolországban.

A nyersen, párolva, főzve is kitűnő, előételként, levesként, főételként, köretként is igen népszerű fehér spárga errefelé keresettebb és drágább, mint a zöld. Akkor gyűjtik be, amikor még nem bújt ki a földből, s minden esetben kézzel szedik. A jövő héttől az ókori rómaiak óta kedvelt főzőzöldséget  Plato Don (úri étel) megjelöléssel 40 navarrai vendéglátóhelyen és étteremben készítik majd megannyi variációban. A legjobb tíz kerül a  pamplonai döntőbe, ahol kiderül, hogy hol és ki főzi a legjobb spárgát a tartományban.

A spanyol élelmiszeripar  hírei szerint úgy tűnik, a spárgatermesztőknek is jól jön az efféle „termékmenedzselés”. Hiába áll belső oltalom alatt a legjobb minőségű fehérspárga, ha a versenypiaci körülmények között olcsóbb vetélytársai is akadnak. A perui és kínai import az utóbbi években jelentősen csökkentette a termőterületeket, s a megtermelt mennyiséget is, amely negyedszázad alatt 27 millió kilogrammról 3 millióra esett vissza. Ebben jelentősen közrejátszik a felvásárlói ár csökkenése is, tavaly például 3,5 euróról 2,5 euróra esett vissza a konzervgyárak által megvásárolt spárga kilogrammja. Ráadásul a spanyol gazdák az elszenvedői annak a paradox helyzetnek, melynek kialakulásában egy nemzetközi program is közrejátszott. Az illegális perui kokaintermesztés visszaszorítására szolgáló alternatív mezőgazdasági ültetvények között szerepelt a spárga is az andoki országban, ennek támogatói a navarrai mezőgazdászok voltak.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Napi merítés

A spárga mint a rák ellenszere?

A spárga rákmegelőző és -gyógyító szerepéről számol be egy neten keringő levél, sok konkrét(-nak mondott) példával illusztrálva a növény hatását. A legendavadász oldalak elismerik, hogy sok értékes anyag van a spárgában, de rákmegelőző hatása orvosilag nem egyértelmű.

Gasztro

A szezon királynője: a spárga

A legnagyobb tápértékű zöldség a spárganövény fiatal hajtása, amit sípnak hívnak. A francia spárgasíp színe ibolyaszínű, de az íze ugyanolyan, mint a fehéré. A zöld spárga úgy „születik”, hogy a növény kibújik a földfelszín alól, és a napfény hatására színt vált. Áprilistól júniusig tart a szezonja. Az ötletes spárgarétes zöldspárga mártással és spárga pesztóval receptet Ványi László mesterszakácstól tudhatunk meg.

Gőgh Csilla Gasztro

Spárgaszezon: a mesterszakács receptjei és tippjei

Ahogy a tokaji aszú a borok királya s a királyok bora, úgy a zöldségeknél a spárga viszi el a koronát és méltó az uralkodók asztalára. Meg a mienkre. Itt a szezon, júliusig használjuk ki az időt, s együnk spárgát spárgával.

Gőgh Csilla Gasztro

Spárgalázban égnek a németek

Még a szomszédos foci események sem tudták csillapítani – most meg már pláne nem - a Németországra minden évben ez idő tájt rátörő spárgalázat.