Hol termelik a legjobb spárgát?

Hol termelik a legjobb spárgát?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Sándor

Az észak-spanyolországi Pamplóna nemcsak bikafuttatásairól híres, immár hetedszer rendezik meg itt a spárgafőzők bajnokságát.

A hivatalos megnevezése szerint VII. Navarrai Spárga Gasztronómiai Versenyre (VII Certamen Gastronómico Espárrago de Navarra) az idén április 26. és május 9. között kerül sor. Az idény közepén - márciustól júniusig tart a spárgaszezon - mind mennyiségben, mind minőségben a legjobbak a „mutatói” a friss spárgának. A Navarrai Autonóm Közösség egyik tradicionális terményének számít ez a csekély kalóriatartalmú, de vitaminokban gazdag, a karcsúsító asparagin sav mellett káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmazó zöldségféle. Termőterületei még Aragóniára és a borairól híres, La Rioja vidékére terjednek ki. A fehér Navarrai Spárga elnevezése 1986 óta, míg márkamegjelölése 2003-tól területi védelem alatt áll Spanyolországban.

A nyersen, párolva, főzve is kitűnő, előételként, levesként, főételként, köretként is igen népszerű fehér spárga errefelé keresettebb és drágább, mint a zöld. Akkor gyűjtik be, amikor még nem bújt ki a földből, s minden esetben kézzel szedik. A jövő héttől az ókori rómaiak óta kedvelt főzőzöldséget  Plato Don (úri étel) megjelöléssel 40 navarrai vendéglátóhelyen és étteremben készítik majd megannyi variációban. A legjobb tíz kerül a  pamplonai döntőbe, ahol kiderül, hogy hol és ki főzi a legjobb spárgát a tartományban.

A spanyol élelmiszeripar  hírei szerint úgy tűnik, a spárgatermesztőknek is jól jön az efféle „termékmenedzselés”. Hiába áll belső oltalom alatt a legjobb minőségű fehérspárga, ha a versenypiaci körülmények között olcsóbb vetélytársai is akadnak. A perui és kínai import az utóbbi években jelentősen csökkentette a termőterületeket, s a megtermelt mennyiséget is, amely negyedszázad alatt 27 millió kilogrammról 3 millióra esett vissza. Ebben jelentősen közrejátszik a felvásárlói ár csökkenése is, tavaly például 3,5 euróról 2,5 euróra esett vissza a konzervgyárak által megvásárolt spárga kilogrammja. Ráadásul a spanyol gazdák az elszenvedői annak a paradox helyzetnek, melynek kialakulásában egy nemzetközi program is közrejátszott. Az illegális perui kokaintermesztés visszaszorítására szolgáló alternatív mezőgazdasági ültetvények között szerepelt a spárga is az andoki országban, ennek támogatói a navarrai mezőgazdászok voltak.