szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa előbb integrálta a felsőfokú intézményhez tartozó szőlészeti és borászati szervezeteket, majd működésük segítésére tanácsadó testületet alakított.

„Az országban, de a kelet-európai régióban sincs még egy olyan speciális képzési szerkezet, ahol az alapoktól, a szakiskolától egészen a doktori szintig egy szervezeti egységben lenne felépítve az oktatás. A hallgatókat a globalizált világ számára képezzük, egyetemünk tananyagába beépítjük azokat az ismereteket is, amelyeket a hazai és nemzetközi hírű borász szaktekintélyekből álló testülettől kaphatunk” - mondta Mészáros Tamás rektor a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Borászati és Szőlészeti Intézete Tanácsadó Testületének május 31-i alakuló ülését követő sajtótájékoztatón.

Akik ott voltak a tanácsadó testület alakuló ülésén
Zelnik József, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, Zilai Zoltán a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. ügyvezető igazgatója, Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára, Bock József (Bock Pince Kft.), Garamvári Vencel (Garamvári Szőlőbirtok), Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok), Kamocsay Ákos (Hilltop Neszmély Zrt.), Kemendy László (Törley Pezsgőpincészet Kft.), Kovács Tibor (Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok Zrt.), Malya Ernő, c. egyetemi docens (Nyakas Pince Zrt.),  Szeremley Huba (Első Magyar Borház-Szeremley Birtok Kft.), Szőllősi Mihály (Szőllősi Pincészet Neszmély), Varga Péter (Varga Pincészet Kft.) és Tiffán Ede (Tiffán Ede és Zsolt Pincészet).

A testület elnökének Tiffán Edét (a Tiffán Ede és Zsolt Pincészet tulajdonosát, az 1991-ben először adományozott Év Borásza díj birtokosát) választották. Az új testülettől az oktatási szint még magasabbra emelését és a tudományos munka elmélyítését várja az egyetem.

A BCE Borászati és Szőlészeti Intézetéhez tartozó Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola Budafoki Tangazdaságában május 31-én megtartott testületi ülésen a szőlészet és borászat hazai stratégiájának kialakítását, szakmai megalapozásának kérdéseit, esélyeit vitatták meg.

Az egyetemen működő, a szőlészettel és borászattal foglalkozó szervezeti egységek integrációjáról a BCE szenátusa határozott. Létrehozva a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetét, amely az idén májusban kezdte meg működését. Az intézet gerincét a korábban az Élelmiszer-tudományi karon működő borászati, és a Kertészettudományi karon működő szőlészeti tanszékek alkotják. A két tanszék, valamint a Kecskeméti Kutató Állomás és a Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola a szenátus határozatával egységes irányítás alá került. Ezzel a döntéssel megvalósul az egyetem vezetésének szándéka, hogy a szőlészet és a borászat oktatását s kutatását stratégiailag kiemelt területként kezelje a szakmunkás képzéstől a PhD szintig.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gazdaság

Légli Ottó a borászok borásza 2010-ben

A Vinum Praemium alapítvány kuratóriuma állította össze a hazai borszakma 50 kiválóságának listáját, akik maguk közül választották meg 2010-re a Borászok Borászának Légli Ottót. Az év borászfelfedezettje Tarnóczi Zoltán lett, „A magyar borért” díjat pedig Takács Lajos kapta.

hvg.hu Gasztro

A bor nagykövetei Magyarországon

Tavaly a franciaországi Toulouse-ban tartotta éves találkozóját a nemzetközi borrendek szervezete, a Federation Internationale des Confréries Bachigues (FICB). Az idén hazánk a házigazda. A bor nagykövetei május 20-án érkeztek Budapestre, hogy háromnapos közgyűlésük keretében megismerkedjenek a magyar borrendekkel, borászokkal, s persze a borokkal, gasztronómiánkkal.

hvg.hu Gasztro

Éremeső egri boroknak Bordeaux-ban

Szép magyar siker született az idei Challenge International du Vinen, a világ egyik legnagyobb és legelismertebb nemzetközi borversenyén.