szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly a franciaországi Toulouse-ban tartotta éves találkozóját a nemzetközi borrendek szervezete, a Federation Internationale des Confréries Bachigues (FICB). Az idén hazánk a házigazda. A bor nagykövetei május 20-án érkeztek Budapestre, hogy háromnapos közgyűlésük keretében megismerkedjenek a magyar borrendekkel, borászokkal, s persze a borokkal, gasztronómiánkkal.

Az 1964-ben alakult FICB 46. közgyűlésének résztvevői az Európa hajón tartott díszvacsora és rövid budapesti városnézés után, május 21-én Esztergomba utaznak, ahol Erdő Péter biboros fővédnöksége alatt kezdik meg hivatalos programjukat. Az esztergomi Vinum Ister-Granum Regionis és a tatai Zsigmond király Borlovagrend díszegyenruhás tagjai fogadják a külföldi vendégeket. A tanácskozást Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Claude Josse FICB-elnök nyitja meg. A magyar szőlő- és bortermelés múltjáról, jelenéről s jövőjéről Kállay Miklós egyetemi tanár, a Magyar Borakadémia elnöke tart előadást.

A következő nap programjának helyszíne Kecskemét és Szekszárd, ahol ugyancsak a regionális borrendek képviselői várják a vendégeket. Ez alkalomból tartják meg a szekszárdi Alisca Borrend új lovagjainak avatását,és olyan neves pincészeteket látogatnak meg, mint a Taklert, a Heimannt, a Bodrit, és a Vesztergombit. A vasárnap Európa fesztivál fővárosáé, Pécsé majd a közeli Villányé. A villányi Custodes Vinorum Borrend szintén erre az alkalomra időzítette új tagjainak avatását.  A helyi borászok kóstolóval egybekötött bemutatkozásukkal a vidék borairól igyekeznek átfogó képet adni az ide látogatóknak, akik a világfajták mellett sok hungaricumra is számíthatnak.

A nemzetközi találkozó hivatalos programja május 24-én a budapesti KOGART házban díszebéddel zárul, de a következő két napon még Tokajban és Egerben is lesznek kísérőrendezvények. Az FICB magyarországi megjelenése rangos elismerése a 24 hazai borrend tevékenységének. Tagjaik egy-egy borvidék hírnevének, a minőségvédelemnek, a kulturált borfogyasztásnak a zászlóvivői, és a legnemesebb hagyományok őrzői is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Aranyérmes lett az egri chardonnay

Eger természeti adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához hasonlíthatók. Különösen a chardonnay és pinot noir fajtákból készülhetnek kiváló minőségű borok.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Piero Antinori: a szupertoszkán tapasztalatok és a magyar bor sikere

A hatvanas-hetvenes években válságban lévő toszkán bortermelés mára a világ élvonalába került annak köszönhetően, hogy a hagyományokat össze tudta egyeztetni az új hatásokkal. Az olasz borászatot megváltoztató szupertoszkán mozgalom egyik elindítója és vezéralakja, Piero Antinori nemrég a budapesti VinCE 2010 szakmai konferencián tartott előadása után kérdésekre is válaszolt.

Gazdaság

Légli Ottó a borászok borásza 2010-ben

A Vinum Praemium alapítvány kuratóriuma állította össze a hazai borszakma 50 kiválóságának listáját, akik maguk közül választották meg 2010-re a Borászok Borászának Légli Ottót. Az év borászfelfedezettje Tarnóczi Zoltán lett, „A magyar borért” díjat pedig Takács Lajos kapta.