szerző:
Lukács Enikő
Tetszett a cikk?

Az óévbúcsúztató bulikon az éjfél körül feltálalt káposztaleves, lencsefőzelék, virsli mellé-elé mindig jócskán kell az asztalra olyasmi, amire már a mi áldásos közreműködésünk nélkül is rájárhatnak a vendégek. Hogy ne csak a sztenderd majonézes kukoricasalátát, kaszinó tojást, karácsonyról megmaradt száraz bejglit vonultassuk fel, íme öt gyorsan, előre elkészíthető fogás.

Egybesült fasírt
A húst előre bekeverhetjük és egy napig hűtőben is tarthatjuk.

Lukács Enikő

Hozzávalók 8 fő részére
25 g vaj
3 evőkanál olívaolaj
2 közepes hagyma
2 szál angol zeller
500 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
50 g dió
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál apróra vágott friss zsályalevél vagy 1 teáskanál szárított zsálya
1 tojás
10 szelet bacon

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A hagymát és a zellerszárat vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat, és pároljuk üvegesre. Tegyük egy nagyobb tálba a darált húst, a zsemlemorzsát, a nagyobb darabokra vágott diót, a narancs lereszelt héját, a zsályát, a hagymás zellert és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, alaposan keverjük össze. Egy magas falú, hosszúkás sütőformát mindkét hosszanti oldala mentén béleljünk ki bacon szeletekkel, úgy hogy a bacon a forma oldaláról kilógjon, így majd a húskeverékre rá tudjuk a lelógó részeket hajtani. Töltsük meg a darált hússal, nyomkodjuk simára, majd a két oldalon lelógó baconszeleteket hajtsuk a tetejére.

40-45 percig süssük forró sütőben. (A húsmasszából kisebb gombócokat is formálhatunk. Ekkor minden egyes gombócot egy fél bacon szelettel tekerjünk körbe és egymás mellé ültetve süssük készre.)

Gombapástétom

Hozzávalók 8 fő részére

Lukács Enikő

25 g szárított erdei gombakeverék
100 g + 50 g vaj
1 kisebb hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 friss kakukkfűág
250 g apró sampinyon gomba
2 evőkanál brandy
1/2 citrom leve
3 evőkanál mascarpone sajt
1 csokor petrezselyem

A hagymát vágjuk apróra, és a vajon pároljuk puhára egy serpenyőben A fokhagymát is aprítsuk fel és adjuk hozzá a kakukkfű ágakkal együtt a már megpuhult hagymához. Egy  percig kevergessük, míg a fokhagyma és a kakukkfű illata intenzíven felcsap. Ekkor keverjük a serpenyőbe az apró kockákra vágott gombát is, és ezzel már erős lángon pároljuk tovább a keveréket. Öntsük hozzá a brandy-t, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk és még pár percig továbbra is erős tűzön kevergessük, míg az összes folyadék elpárolog. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az apróra vágott petrezselymet, a mascarponét  és a maradék vajat. A kakukkfű ágakat távolítsuk el, és a pástétomot egy nagyobb vagy több kisebb tálkába. Tegyük hűtőbe, tálalás előtt 20 perccel vegyük ki és friss kenyérrel, vagy pirítóssal kínáljuk.

Sajtos quiche

Lukács Enikő

Hozzávalók 26 cm átmérőjű piteformához
Tészta:
200 g liszt
100 g fagyos vaj
Só, őrölt fehér bors
Töltelék:
200 g vegyes kemény sajtok (legideálisabb parmezán, gruyère, ementáli sajt keveréke)
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
4 tojás
Só, őrölt bors, szerecsendió

A tészta hozzávalóit késes betétű robotgépben keverjük morzsás állagúra . Ha kézzel dolgozunk,akkor a lisztet a fagyos vajjal és a sóval, borssal gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Adjunk hozzá 3 evőkanál jéghideg vizet és gyúrjuk gombóccá. (Ha a tészta nem állna össze, adjunk hozzá még egy evőkanál hideg fizet.) Két sütőpapír között nyújtsuk lapos koronggá, és fél órára tegyük sütőpapírral együtt a hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sajtokat reszeljük le vagy vágjuk kockákra, tegyük egy tálba és keverjük hozzá a tejet és a tejszínt, valamint az előzőekben kicsit felvert tojásokat. Sózzuk, borsozzuk és reszeljünk bele szerecsendiót is. Keverjük össze. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és nyújtsuk akkorára, hogy egy 26 cm átmérőjű rücskös piteformát kibélelhessünk vele. (Kapcsos tortaformát is használhatunk, csak akkor a felesleges, lelógó tésztát vágjuk le, miután a sajtos tölteléket beleöntöttük, a töltelék felett fél centiméter magasságban.)  A lelógó felesleges tésztát egy éles kés segítségével a forma peremén vágjuk végig, és a sajtos tölteléket öntsük bele.

Forró sütőben 40-45 perc alatt süssük arany barnára. A sütőformában hagyjuk langyosra hűlni.

Baconbe csavart mandulás aszalt szilva

Lukács Enikő

Hozzávalók 8 fő részére

24 db puha, magozott aszalt szilva
24 szem hámozott mandula
200 g vagy 12 szelet bacon

Az aszalt szilvákat töltsük meg egy-egy szem mandulával. A bacon szeleteket vágjuk ketté és a töltött szilvát tekerjük körbe egy fél szelet baconnel. Sorakoztassuk őket egymás mellé egy sütőedénybe vagy tepsibe. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és a töltött szilvákat süssük 15-20 percig míg ropogós lesz a bacon. Mindegyik darabba fogpiszkálót szúrunk, úgy tálaljuk.

Kevert saláta vinaigrette öntettel

Nem hiányozhat a büféasztalról egy nagy adag, kevert zöld saláta (ruccola, római saláta, madárbegy), amihez csak vinaigrette mártásra van szükségünk, melyet pillanatok alatt elkészíthetünk egy kisebb méretű befőttesüvegbe. A hozzávalókat az üvegbe tesszük,  jól összerázzuk, majd a mosott, szárított salátára öntjük.

Hozzávalók 8 fő részére

3 evőkanál dijoni mustár
3 evőkanál borecet
9 evőkanál olívaolaj
Só, bors

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Varga Márta Gasztro

Szilveszteri pezsgős ételek - recept

A pezsgő nem csak kiváló aperitif, de egyike a legsokoldalúbb, étkezések mellé is kínálható nemes italnak. A nagy klasszikus, a kaviár mellett számos egyszerűbb vagy rafináltabb fogást is kísérhet.