szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Haladunk a divattal, mi szerint a világkonyha az idén lepénypárti. Úgy, hogy a hét receptjeként egy egyszerűen elkészíthető, tartalmas és nagyon ízletes sütnivalót választottunk.

A recept előnye, hogy bár az adott hozzávalókkal biztos a siker, ha éppen az egyik alapanyag híján vagyunk vagy a kedvünk úgy hozza, nyugodtan variálhatjuk is, más sajtokat, zöldségeket használva. Bár a rétestésztánál egyszerűbb, mégis ember legyen a talpán, aki hétköznap vagy akár csak a rövidre szabott hét végén nekiáll összeállítani egy leveles tésztát. Szerencsére manapság már kiváló minőségű csomagolt változatokat lehet kapni, minden nagyobb áruházban. Mivel a leveles tészta jól fagyasztható érdemes otthon tartani egy- két csomaggal, hiszen aránylag gyorsan ínycsiklandozó, mutatós, változatos fogásokat állíthatunk össze belőle. Mi most egy télies, vagyis igen dús variációra voksoltunk gombával, márványsajttal, dióval, aszalt szilvával.

Hozzávalók:

Rapp Eszter

egy csomag (2 lap van benne), 540 g leveles tészta
2 dl tejszín
200 g márványsajt
2 tojás

bors
70 g darált dió
200 g gomba
1 nagy fej lilahagyma
kakukkfű (jó sok)
2 evőkanál olívaolaj
egy marék aszalt szilva

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsin helyezzük egymásra a két tésztalapot és a széleit peremesre hajtsuk fel, így nem folyik ki nagyon a töltelék. Ha nagyon sok tölteléket szánnánk a tésztára, tegyük be a sütőbe üresen 5 perc elősütésre.

A hagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. A gombát mossuk meg alaposan, vágjuk le az elkeményedett szárvéget és szeleteljük fel. Felforrósított olajon kicsit fonnyasszuk meg a hagymát, hogy összeessen, majd mehet hozzá a gomba és a kakukkfű. Sózzuk, borsozzuk és pirítsuk kb 5-10 percig.

A diót keverjük el a tejszínnel, a tojásokkal és a szétmorzsolt sajttal. Sózzuk, borsozzuk a krémet is. Öntsük a krémet a tésztaalapra, majd szórjuk rá a gombás hagymás keveréket. Az aszalt szilvát daraboljuk fel és szórjuk meg vele a lepényt.

Előmelegített sütőben süssük kb 30-35 perc alatt készre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: blondie

A brownie, azaz a tömény, rettentően csokis sütemény, ami eredetileg az amerikai tűzhelyek szülötte, meghódította az egész világot. Ám, ha unjuk a barnát, váltsunk szőkére!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Pompos

Ha akarjuk, ha nem, már megint csak pár hét van hátra az ünnepekig, amit az is jelez, hogy jártunkban-keltünkben egyre több karácsonyi vásárra bukkanhatunk. Ha a portékáknak ellen tudunk is állni, a forralt bornak, sült kolbásznak és pláne a pomposnak nemigen.