Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"845e3c8e-67cb-4e9a-b327-d64bded53639","c_author":"BrandLab","category":"brandcontent","description":"Idén május 13–16. között rendezik meg az Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállítás mellett az Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást a Hungexpo-n. A pavilon csaknem 80 százaléka már foglalt, így mindenki, aki kilátogat az eseményre számos újdonságra és érdekességre számíthat. Baranyai Gergő kiállításigazgatóval beszélgettünk.","shortLead":"Idén május 13–16. között rendezik meg az Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállítás mellett az Automotive Hungary...","id":"20250414_Automotive-hungary-ipar-napjai-kiallitas-hungexpo-baranyai-gergo-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/845e3c8e-67cb-4e9a-b327-d64bded53639.jpg","index":0,"item":"8eaadd89-916d-4ebc-8e6b-b8d792ee3357","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250414_Automotive-hungary-ipar-napjai-kiallitas-hungexpo-baranyai-gergo-interju","timestamp":"2025. június. 07. 11:30","title":"Kíváncsi, hol tart az autóipar?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2503495b-e27e-4440-91fc-dee6aaa668a3","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A 625 lóerős legújabb M-es divatterepjárók igen magas felszereltséggel csábítanak vásárlásra.","shortLead":"A 625 lóerős legújabb M-es divatterepjárók igen magas felszereltséggel csábítanak vásárlásra.","id":"20250606_full-extras-v8-biturbo-uj-bmw-x5-es-x6-m-erkezett","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2503495b-e27e-4440-91fc-dee6aaa668a3.jpg","index":0,"item":"941444eb-544d-4118-99ed-b0af0d2f8514","keywords":null,"link":"/cegauto/20250606_full-extras-v8-biturbo-uj-bmw-x5-es-x6-m-erkezett","timestamp":"2025. június. 06. 06:41","title":"Full extrás V8 biturbó új BMW X5 és X6 érkezett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"21e2a63f-5741-4de8-96da-cc3b672d66a1","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Belehalt sérüléseibe egy idős nő, akit elgázolt egy teherautó szombaton reggel Budapesten a IV. kerületben.","shortLead":"Belehalt sérüléseibe egy idős nő, akit elgázolt egy teherautó szombaton reggel Budapesten a IV. kerületben.","id":"20250607_Teherauto-gazolt-halalra-egy-idos-not-Ujpesten","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/21e2a63f-5741-4de8-96da-cc3b672d66a1.jpg","index":0,"item":"6ab2dfea-4f4b-45bb-a54f-b712c0309401","keywords":null,"link":"/cegauto/20250607_Teherauto-gazolt-halalra-egy-idos-not-Ujpesten","timestamp":"2025. június. 07. 10:37","title":"Teherautó gázolt halálra egy idős nőt Újpesten","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"98ed5ae9-cc21-4a14-9a97-5a7d5fdac9dc","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A focista nemrég arra buzdított, hogy mindenki szavazzon a Voks 2025-ön, mire sok kommentelő nekiesett. Nem várt helyről jött a segítség(?).","shortLead":"A focista nemrég arra buzdított, hogy mindenki szavazzon a Voks 2025-ön, mire sok kommentelő nekiesett. Nem várt...","id":"20250607_Orban-Viktor-es-Menczer-Tamas-is-bevedte-Bode-Danielt-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/98ed5ae9-cc21-4a14-9a97-5a7d5fdac9dc.jpg","index":0,"item":"5ef74264-24e0-4523-9592-612a44ed1216","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_Orban-Viktor-es-Menczer-Tamas-is-bevedte-Bode-Danielt-ebx","timestamp":"2025. június. 07. 16:31","title":"Orbán Viktor és Menczer Tamás is fontosnak érezte, hogy bevédje Böde Dánielt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7152a972-8178-42a2-a09d-ebbec6319a83","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Bár az utcán egyre ritkábban találkozni megvesztegethető rendőrrel vagy a kórházban hálapénzt elfogadó orvossal, a felszín alatt egy sokkal szervezettebb rendszer körvonalazódik. Szerkesztett részlet Jancsics Dávid A korrupció szociológiája című könyvéből.","shortLead":"Bár az utcán egyre ritkábban találkozni megvesztegethető rendőrrel vagy a kórházban hálapénzt elfogadó orvossal...","id":"20250607_Hogyan-valhat-az-orszag-egyre-kevesbe-korruptta-mikozben-egyre-korruptabb","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7152a972-8178-42a2-a09d-ebbec6319a83.jpg","index":0,"item":"aecf0d23-41b1-4d98-8dbd-5af9c3ecf31b","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250607_Hogyan-valhat-az-orszag-egyre-kevesbe-korruptta-mikozben-egyre-korruptabb","timestamp":"2025. június. 07. 19:15","title":"Hogyan válhat az ország egyre kevésbé korrupttá, miközben egyre korruptabb?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"43531404-9496-49c3-9f6d-6fe68254c379","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Nem úgy tűnik, hogy a kormányszóvivő bocsánatot akar kérni korábbi kijelentésért.","shortLead":"Nem úgy tűnik, hogy a kormányszóvivő bocsánatot akar kérni korábbi kijelentésért.","id":"20250607_Vitalyos-Eszter-emelte-a-tetet-a-picsogas-vitaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/43531404-9496-49c3-9f6d-6fe68254c379.jpg","index":0,"item":"15ecbc55-a8f8-4e96-af97-b4f81356f30f","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_Vitalyos-Eszter-emelte-a-tetet-a-picsogas-vitaban","timestamp":"2025. június. 07. 14:26","title":"Vitályos Eszter emeli a tétet a picsogás-vitában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"268e7be3-525c-4110-9042-41fad3c30186","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Akár a Földre veszélyes, de eddig nem azonosított objektumokat is felfedezhet a hamarosan szolgálatba álló Rubin Obszervatórium. Most egy kutatócsoport számszerűsítette, mekkora jelentősége lehet a minden korábbinál jobb teleszkópnak.","shortLead":"Akár a Földre veszélyes, de eddig nem azonosított objektumokat is felfedezhet a hamarosan szolgálatba álló Rubin...","id":"20250606_rubin-obszervatorium-teleszkop-bekapcsolas-egbolt-megfigyelese-objektumok-felfedezese-csillagaszat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/268e7be3-525c-4110-9042-41fad3c30186.jpg","index":0,"item":"337c8acf-d959-4641-a410-9a72edd74fec","keywords":null,"link":"/tudomany/20250606_rubin-obszervatorium-teleszkop-bekapcsolas-egbolt-megfigyelese-objektumok-felfedezese-csillagaszat","timestamp":"2025. június. 06. 19:03","title":"Bekapcsolják a teleszkópot, amely 3,2 milliárd megapixellel pásztázza a Naprendszert – és több millió rejtett objektumot fedezhet fel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"be586fb1-66df-4524-84fa-22efb0aff5cf","c_author":"HVG","category":"360","description":"Az egészséget figyelő viselhető eszközök sorába érkezett egy újabb megoldás, ezúttal talpbetét formájában. Az újdonság egészségkövetést ígér a személy járása alapján, ez a biomechanikai folyamat ugyanis éppen olyan egyedi, mint az ujjlenyomat.","shortLead":"Az egészséget figyelő viselhető eszközök sorába érkezett egy újabb megoldás, ezúttal talpbetét formájában. Az újdonság...","id":"20250607_hvg-egeszsegfigyelo-talpbetet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/be586fb1-66df-4524-84fa-22efb0aff5cf.jpg","index":0,"item":"35a8385b-fc50-49c1-8a2b-ef83b6008dd6","keywords":null,"link":"/360/20250607_hvg-egeszsegfigyelo-talpbetet","timestamp":"2025. június. 07. 10:45","title":"Valós időben mutat ki egy sor betegséget az új talpbetét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Mint ahogy a festő ecsetje a színeket, úgy varázsolják elő a mexikóiak az ízeket a különböző alapanyagokból, fűszerekből, magvakból. Híres nemzeti ételük, a nálunk csokis húsként emlegetett mole poblano is sokféle, egymással meghökkentően vegyített összetevőtől kapja különleges ízharmóniáját.
Bár kísérletező kedvű séfjeink révén ma már itthon is találkozhatunk kakaóbabtöretes, csokoládés fogásokkal, azért első hallásra mégis csak furcsának tűnik, hogy csokis szósszal öntsünk le húsokat. Dobjuk sutba előítéleteinket, és irány a konyha. De előbb kukkantsunk be az „ősfazékba”: a világ szellemi kulturális örökségéhez tartozó mexikói konyha egyik jellegzetességét, a csokis húst a hatalmas országban tájegységenként és háztartásonként máshogy készítik. Tetszés szerint csirkéből, pulykából vagy autentikusan, akár pávahúsból, van, ahol pikánsabban, másutt kevésbé csípősen vagy éppen édesebben.
Keletkezéstörténetében biztos tény, hogy Puebla városából származik, s egykor legalább 100 összetevőből készült. Vannak, akik a Kolumbusz előtti időkből származtatják, míg mások a 17. századból a domonkosrendi szerzetesek vagy apácák háza tájáról, pontosabban kolostoraiból. Ugyancsak megoszlanak a vélemények abban, hogy alkotórészeinek véletlenszerű elegyítéséből jött-e létre, vagy az ízek rafinériáját illető konyhaművészeti tudatosságot feltételezhetünk-e a háttérben. Ehhez elég irányadó lehet, ha figyelembe vesszük, a csokoládén, kakaón kívül többféle chilipaprika, olajos magvak és fűszerek kerülnek a moléba.
Fentebb nem véletlenül vontunk párhuzamot a festészet és a mole poblano elkészítése között, ugyanis most a mexikói és egyetemes képzőművészet nagyasszonyának, Frida Kahlo-nak az eredeti receptjét közöljük, akinek az apai - nagyapai ágról magyar vér is csörgedezett az ereiben. A különös sorsú, különleges festményeiről ismert művésznő mexikóvárosi (Coyoacán) háza, a ma múzeumának helyt adó Kék Ház emlékei nemcsak életéről, a nagy muralista festőhöz, Diego Riverához kötődő szerelméről és házasságuk meghasonulásáról mesélnek, hanem a konyhatudományáról is. A polcokon sorakozó agyagedényei, festett kancsói, falra akasztott fazekai, lábasai és a sütőedények mind annak a tanúi, milyen konyhát vitt. A náluk megforduló művésztársaknak, bohémeknek, külföldi vendégeknek nyilván nem egyszer készült nagyobb mennyiségben a mole poblano is, amit bizonyít, hogy Frida Kahlo eredeti receptje tíz adaggal számol (tetten érhető az 1994-ben Mexikóban kiadott Las fiestas de Frida y Diego. Recuerdos y recetas [Frida és Diego ünnepei. Visszaemlékezések és receptek] című könyvben). Hát, akkor fogjunk neki, minden hozzávaló előtt, jó nagy adag türelemmel. De megéri.
Mole Poblano – ahogyan Frida Kahlo készítette
Hozzávalók 10 főre (kisebb adagnál mindennek a fele is elegendő)
Különböző fajta chilipaprikák kimagozva és kierezve: 25 dkg mulato, 35 dkg pasilla, 35 dkg ancho (különféle chiliket, a legkisebb méretű, piros piquintől a hosszúkás, zöld jalepenón át a rózsa alakú habaneróig nemcsak delikatesz gourmet boltokban szerezhetünk be, de akár nagyobb szupermarketekben is) 25 dkg sertészsír (kivételesen felejtsük el az olajt) 3 gerezd közepes méretű megtisztított fokhagyma, 2 közepes felaprított hagyma 2 kemény tortilla (kukoricalepény) kisebb darabokra törve, ½ kemény bolillo (kisebb fehér- vagy franciakenyér féle, a bagett megteszi) 6 dkg mazsola 12,5 dkg mandula, 6 evőkanál tisztított tökmag, 12,5 dkg szezámmag 1 kávéskanálnyi ánizs, 2 szegfűszeg,1 fahéjrúd, 1 kávéskanálnyi feketebors (egészben) 3 tábla jó minőségű étcsokoládé 15 dkg meghámozott és felaprított paradicsom só és cukor ízlés szerint 1 pulyka (2-4 csirkével is helyettesíthető, attól függően, mekkora a madarunk) szétbontva és levesben megfőzve (a levesbe répát, póréhagymát, hagymát, 1 csokor petrezselymet, 1 ág zellerlevelet, petrezselymet és 1 gerezd fokhagymát teszünk)
A chilipaprikákat 15 dkg felolvasztott zsírban megpirítjuk, majd forró vízben, egy lábasban áztatjuk, s hagyjuk, hogy a vízben megpuhuljanak (ellágyuljanak). Ugyanabban a zsírban megsütjük a fokhagymát, hagymát, hozzáadjuk a tortilladarabkákat, a kenyeret, mazsolát, mandulát, a tökmagot, a szezámmag felét, az ánizst, a szegfűszeget, a fahéjat, a feketeborsot, a kisebb darabokra tört csokoládét és a paradicsomot. Elkeverjük, jól átpirítjuk, majd kiegészítjük a víztől lecsepegtetett chilipaprikákkal és együtt sütjük még pár másodpercig. Mindezt feleresztjük a húslevessel, amiben a pulykát főztük, majd leszűrjük. Egy nagy lábasban felmelegítjük a maradék zsírt, hozzá adjuk a mártást. Így már tulajdonképpen majdnem meg is van a mole, amit még főzünk 5 percig, majd sózzuk és cukrozzuk (picit édeskésnek kell maradnia). Ha szükséges, még tehetünk hozzá a húslevesből, de a mártásnak sűrűnek kell lennie. Lassú lángon tovább főzzük 20-25 percig, majd bele helyezzük a húsokat, és befejezésként 5 percig főzzük az egészet. Nem meregetjük ki a kész ételt, hanem ugyanabban a lábasban visszük az asztalra, amiben főtt, a tetejét a maradék megpirított szezámmaggal hintjük meg.