szerző:
Izsák Norbert
Tetszett a cikk?

Sokan sokszor dicsérték már a Vylyan hordóinak tartalmát. Az idei Ördögkatlan fesztiválon azonban még a borkultúrában járatlanok és a megátalkodott antialkoholisták is találtak élvezni valót a kisharsányi pincészet teraszán.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett Ördögkatlan fesztivál nevéhez méltó módon ördögien ügyes a pincészet marketingje: nemcsak jó borokat készítenek, de pazar kilátású teraszukon nem engedik egyéb kulturálódás nélkül fogyasztani. Idén nyáron jazz koncertek, irodalmi beszélgetések és a szokásos hordókiállítások mellett Mucsi Zoltán és néhány színészkollégája rendhagyó hordótemetésen emlékezett meg a tölgyfa alkalmatosságok elkerülhetetlen végzetéről.

A történet persze nem itt kezdődik. Az eddig összesen 34 kiszolgált barrique-hordó művészi alkotássá nemesülése már évekkel ezelőtt elindult. Először 2008-ban 17 pécsi művész engedte magát megihletődni a hordók formája és anyaga által. Nyári Zsolt hordó-hasas köldökműve, Kéri Katinka „kukucskáló hordója” – Várkonyi György művészettörténész szerint – „egyaránt hasznosítja a XVII. századi holland festészet trükkös térdobozainak és a legtriviálisabb jelenkori szubkultúrák peep-show-inak inspirációját”.

©

A projekt a következő években is folytatódott, időközben a barrique-art megjárta a budapesti Sziget-fesztivált, mi több, tiszteletüket tették tavaly Bordeaux-ban is, és így tulajdonképpen hazataláltak: a 225 literes tölgyfahordós érlelést ugyanis arrafelé találták ki annak idején. Azóta már az elismert művészek, Pinczehelyi Sándor, Gellér B. István és Megyer Márta is készítettek sajátos „hordómintákat”.

Idén, augusztus 6-án Borsos Lőrinc, Horváth Tibor, M. Páll Zoltán és Radics Márk képzőművészek hordóit avatták fel. A hvg.hu tudósítója nem akart hinni a szemének, amikor Mucsi Zoltán és társai sírásókként jelentek meg, majd kedélyes sörözgetés (!) közben számlatömbjükkel kezdték el zargatni a szervezőket. Mindez persze a performansz része volt, ahogyan az is, hogy temetési kórussal és sűrű káromkodások közepette helyezték végső nyugalomra a kiszolgált barrique hordót. Az ihletet egyébként az adta, hogy a barrique hordók legfeljebb négy töltést érnek csak meg, és rövid borszolgálatukat ekképpen búcsúztatták. A sűrű ásócsapkodás után a sírásók a koszorút hazavitték „az asszonynak”. A halotti toron rozéfröccsök és Dobogó-kortyolgatások mellett írókat, zenészeket hallgattunk. A színpad mögötti ültetvényeken pedig már szép csöndben érik az idei évjáratot adó szőlő.

Mi az a barrique?
Ha barrique érlelésről hallunk, biztosak lehetünk benne, hogy a poharunkba kerülő bort fahordókban (tölgy) érlelték. A fehérnek már az erjesztése is a 225 literes dongásban kezdődik. Az ilyen borokon szépen érződik a fa és a hordó kiégetésének íze, amit még szebben tudnak megfogalmazni a mindenféle szakértők, tesztelők, kóstolók. Termelők és ítészek egyaránt vallják, hogy csak zamat gazdag, testesebb borok érdemlik meg a barrique-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell

Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell