szerző:
T. S.
Tetszett a cikk?

A világ élcsapata bármennyi pénzt meg tud adni egy jó focistáért, így nem is olyan meglepő, hogy a világ egyik legjobb séfét is leigazolta. Igaz a hír? A focirajongó gasztrománok érdeklődésére utánanéztünk.

Az egykori magyar kapcsolataira ma is büszke az FC Barcelona. Kubala Lászlónak, a futballklub valaha legnépszerűbb játékosának 2009 óta szobra áll a Camp Nou stadionban, de ott rúgta a labdát az Aranycsapat két tagja, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor is. Sajnos azonban a magyar szakácsok nem keltették fel a klub érdeklődését, pedig mi tudnánk ajánlani egy-kettőt. Igaz, egyelőre aligha köröznék le a világhírű csapathoz erősen kötődő katalán fenomént, Ferran Adriàt.

Egy minapi nyilatkozatában kedélyesen megemlítette, akkor van jó napja, ha evett egy jó vacsorát és a Barca is győzött. Feltételezhetjük, hogy többnyire nyugtával dicsérheti a napot. Persze ennél többről van szó: gyermekkorában arról álmodozott, neves focista lesz, s annyira vonzódott kora ifjúságában a labdához, hogy még egy válogatón is részt vett. Állítólag majdnem be is választották az ifik közé, de ez valami miatt mégis elmaradt. Ennek a rejtélyes valaminek köszönhetjük, hogy nem egy jó focistával van kevesebb, hanem egy szakácszsenivel több.

europapress.es

De nézzük, miről szólnak valójában az Adriàval és az FC Barcelonával kapcsolatos spanyol híradások. A mesterséf aktív reformere a táplálkozástudománynak. Ennek köszönhetően egyik legfőbb mentora az Alicia alapítványnak, amelynek elnevezését a táplálkozás és tudomány (alimentación – ciencia) spanyol nevének első három és utolsó betűjéből képezték. Az egyaránt fontos társadalmi és szociális szerepet betöltő alapítvány egyik új, a fiatalságot megcélzó kampányának részese lett az FC Barcelona utánpótlásképző központja, az 1979-ben alapított La Masia. A választás azzal magyarázható, hogy Spanyolországban a felemelkedés és a siker talán legjárhatóbb útjai a fiatalok számára, ha focisták vagy torreádorok lesznek. Ők egyfajta társadalmi etalonnak számítanak kortársaik körében. Ezért is fontos, hogy a jövő reménységei egészségesen táplálkozzanak, és megfelelő erőnléttel rendelkezzenek. Ferran Adrià vállalta, hogy mintamenüket állít össze a részükre.

A kampány minapi látványos megnyitóján a mesterséf az FC Barcelona 10-es számú mezében tűnt fel, rajta az Alimentación (táplálkozás) felirattal. Biztos sokan felfigyeltek rá, köztük azok is, akik úgy kommentálták az eseményt, hogy a nagy futballsztárok után a világ egyik legnagyobb szakácscsillagát is megvette a Barca. Már találgatni kezdték, mit főz majd a modernista séf, mit „etet meg” a focistákkal, s ironikusan emlegették néhány ismertebb, dekonstrukciós eljárással készített molekuláris konyhai kreációját. De félre a rosszmájúakkal! – nekik is el kell ismerniük, a szuperszakácsot nem véletlenül illeti meg a 10-es mez a szupercsapatban. Aztán akinek tetszik, tovább találgathat, valójában Ferran Adrià igazolt-e át egy élelmezés-egészségügyi kampány keretében a FC Barcelona ifjoncaihoz, vagy őt nyerte meg a Barca, aminek nem is lehetett olyan nagy „ára” a foci iránti szenvedélyes rajongása miatt. Az meg már egy más téma, hogy például mennyit költenek az USA elitegyetemei évek óta rangos élsportolóik helyes táplálkozására, s miért etetnek velük sushi-tekercseket és rákkoktélokat. Az sem lenne utolsó, ha arról is hallhatnánk, ki és mivel eteti a magyar focistákat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!