szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Péntektől vasárnapig tart az I. Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál, amely a balatoni borok segítségével kívánja fellendíteni a magyar pisztrángfogyasztást, hagyományt teremtve, családi programok kíséretében - számolt be ifjabb Mezőssy Zoltán a rendezvény főszervezője.

A magyarok túl kevés halat esznek, és különösen mostohán bánnak az ízletes és egészséges pisztránggal, ezen kívánnak változtatni a tapolcai pisztrángfesztivál szervezői, népszerűsítve a tapolcai karsztvizekben élő pisztrángok fogyasztását - mondta a főszervező. Mint kifejtette, az 1974-1991 közötti években Tapolca környéken létesült és müködött az ország legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol évente több mint 250 tonna pisztrángot tenyésztettek. A mélyművelésű bauxitbányászat megszüntetése és a karsztvízkiemelés drasztikus csökkenése óta ez már a múlté, de manapság is találhatóak a település déli városrészében kisebb pisztrángtelepek, amelyeket a híres tapolcai barlangokból kiáramló tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 17 fokos karsztvízzel táplálnak.

Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére a Tapolca-közeli badacsonyi borvidéken készült, a halételekhez harmonikusan illeszkedő olyan borokkal, mint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling.

A Malom tónál rendezett fesztivál pénteken 17:30-kor halászati kiállítás megnyitásával kezdődik, majd 19 órától a Magna Cum Laude, 21 órától pedig a Szolid Jazz Band ad élő koncertet. Szombaton reggeltől változatos családi és gyerekprogramokkal telik a nap, majd 16 órától a Blues Faces, 19 órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra, végül a Dédlány élő koncertje hallható.

Vasárnap 13 órakor a Halra Magyar, Halra Bor! gyermekrajzpályázat eredményét hirdetik ki. Délután 14 órától a Maszkura és a Tücsökraj koncertezik, amit 16 órától a Zabszalma együttes műsora követ.

A rendezvény ideje alatt a Borházak által kínált borokkal halételeket, házi sajtkülönlegességeket lehet fogyasztani, megízlelve egyebek közt házi réteseket, házi szörpöket, házi lekvárokat, miközben népművészek, kézművesek kínálják portékáikat.

A helyi vállalkozók szponzorálásával és az önkormányzat támogatásával megvalósuló fesztiválra több ezer embert várnak. A szombati vízisportrendezvényeket csak megfelelő időjárás estén tartják meg. A fesztivál idejére a város szállásadói akciós árakkal fogadnak vendégeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban