szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Az vesse rám az első követ, aki ilyen tájt csak és kizárólag szigorúan ragaszkodik a saját, szezonális gyümölcseinkhez, s az első üvegházi eper megjelenéséig legfeljebb almát eszik. Én bizony lelkiismeret-furdalás nélkül megveszem a narancsot. Tessék felháborodni, vagy velem tartani a konyhába. Netán felháborodva velem jönni, aztán megnyugodni egy szelet illatos, narancsos süteménytől.

Nagy kedvencünk lett az az illatos torta, ami a legzordabb télben is jókedvre deríti a népeket. Nem csoda, hiszen egyenesen Görögországból importáltuk a receptet. Mi László kenyérnek szólítjuk, ők meg úgy hívják a tányérra, hogy Vaszilopita.

Újévre mindig megsütik, a tésztájába pénzérmét rejtenek, mert azt tartják, hogy aki megtalálja, egész évben boldog és szerencsés lesz. Aztán megsütik húsvétra, kínálják nyáron hűsítő ánizslikőrrel, elkészítik minden esküvőre, meg, ha valami egyéb alkalom adódik. Úgy, hogy mi bármikor megcsinálhatjuk.

Hozzávalók

25 dkg vaj+ kevés a tortaforma kikenéséhez,1 csésze cukor (2,5 decis csészével számolunk), 6 tojás, 4 evőkanál brandy, 2 narancs, 4 csésze liszt (űrtartalom ugyanaz, mint a cukornál), 1 kiskanál szárított élesztő, 3/4 csésze sűrített tej (jó a kondenzált tubusos, amit minden közértben kapni), porcukor a szóráshoz, zsemlemorzsa a tortaforma meghintéséhez.

HVG

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Tálba tesszük a szobahőmérsékletű vajat és habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, egyenként, jó lelkesen, lendületesen beledolgozva. Aztán bele löttyintjük a brandyt, és újból összekeverjük. Most fogjuk a narancsainkat és lereszeljük a héjukat, lehetőleg úgy, hogy a fehér bunda inkább rajtuk maradjon,és ne a mi süteményünkbe kerüljön. Legalább addig sem fáznak, amíg újra rájuk kerül a sor. A reszelt narancshéjat a tésztához adjuk, folyamatos keveréssel jön még bele a sűrített tej, aztán apránként a liszt és az élesztő. Szépen eldolgozzuk, sima, illatos, már így is ki lehetne csípni belőle egy darabot. De inkább simítgassuk a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tortaformába. Zutty az előmelegített sütőbe, aztán feléje se nézünk 1-1,5 órát, attól függően, hogy állja a tűpróbát (tetszik tudni: amikor a beledöfött fogpiszkálóra már nem ragad a tészta).

Kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, aztán porcukorral jól meghintve porciózzuk a sarkunkban lihegő pákosztosaknak, akik az ilyen narancsos kenyér készítésekor igen gyakran szaglásznak be a konyhába. A héjuktól s most már fehér kabátjukból is kivetkőztetett,filézett narancsokat gerezdekre, vagy akár kockára vágva még kevés cukorral gyorsan karamellizálhatjuk, és úgy kínálhatjuk a szeletek mellé. De az sem baj, ha nuku bűvészkedés, csak simán odabiggyesztünk még a tányérra egy-két szelet narancsot.

Tipp: Még finomabb lesz a sütemény, ha apró csoki darabkákat keverünk a tésztába. Erre kiválóan alkalmasak a szerepkörükből kiöregedett csoki mikulások és karácsonyfa függelékek.

(Ha még más görög finomságokra is kíváncsi: Ízek és kultúrák 10.kötet, Görög konyha lépésről lépésre, HVG Kiadó)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!