szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Széll Tamás, a Gerbeaud ház Michelin csillagos Onyx éttermének séfje képviseli Magyarországot márciusban a Bocuse d’Or, a kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai versenyének európai döntőjén Brüsszelben.

Ez az első alkalom,hogy két rangos nemzetközi eseményen ugyanazon ház színeiben indulnak versenyzők Magyarországról. Ugyanis Kolonics Zoltán , a Gerbeaud cukrászda kreatív cukrászvezetője a Coupe du Monde  de la Pâtisserie cukrászversenyre készül.

Széll Tamás a tavalyi, magyarországi Bocuse d’Or selejtezőt megnyerve kapott esélyt, hogy nemzetközi porondon bizonyítson. Felkészülését Geir Skeie norvég séf, a Bocuse d’Or 2009-es győztese segíti, akivel a Metro Vevőakadémia február 20-i sajtóbemutatóján közösen főztek is a verseny két fő alapanyagából, a doveri nyelvhalból és a szabad tartású csirkéből. Az idehaza már számos elismerést kivívott – 2003-ban a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsverseny első helyezettje, 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció verseny győztese – fiatal séf a bemutatón elmondta, igen rövid idő alatt elsajátította a különböző konyhastílusokat.

Széll Tamás főz

Megismerte a hideg- és a melegkonyhai technológiákat és a napi gyakorlatban használja is ezeket. Sok időt töltött gourmet színvonalú hentes műhelyekben, ahol az étlapon előforduló húsok, halak bontását, sajátosságait tanulta el. Ide tartozik a különböző kreatív, házi hentes termékek készítése is. Leginkább azonban a gourmet melegkonyha és hidegkonyha területét ismeri, és ismereteit folyamatosan bővíti. Az utóbbi időben nyitott a gourmet szintű cukrászat felé is. Több Valrhona csokoládé kurzuson is részt vett, követi a legkorszerűbb technológiákat, irányzatokat és folyamatosan kísérletezik. Szabadidejében rendszeresen látogat szakmai kurzusokat, Michelin csillagos éttermeket.

Kolonics Zoltán 2009 márciusa óta kreatív cukrászvezetője a Gerbeaud cukrászdának. Nevéhez fűződik a Gerbeaud süteménykínálatának megújítása. A tehetséges és lelkes cukrász több éves skóciai munka és tapasztalatszerzés után tért haza Magyarországra. A Gerbeaud-ban a tradicionális termékek mellett a 21. századi nemzetközi trendek szerint készíti a süteményeket, fagylaltokat, tányérdesszerteket, bonbonokat kizárólag magas minőségű alapanyagokból. Ő is vallja, a folyamatos továbbképzések, szakmai tanulmányok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a legújabb irányzatoknak megfelelő sütemények készülhessenek idehaza. Kolonics Zoltán számos nemzetközi kurzuson vett részt, legutóbb Párizsban, ahol szélesítette tudását a csokoládé- és cukorkészítés terén, ezzel is készülve a márciusi megmérettetésre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!