szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Grófok és hercegek. Szolgáltak, védtek, építettek, gyarapodtak, mecénáskodtak kivont karddal, kihegyezett tollal, nyitott bugyellárissal. Parádés névsor, fényes tettek a dinasztiaalapítóktól a mai napig. De egy gasztroturistát mi izgat a legjobban, amikor a nyomukban jár? Ami a tányérjára meg a poharába kerül.

Bizonyára egész seregnyi szakács, kukta, cukrász, pohárnok, az asztali terítésről és a hercegi étkek felszolgálásról gondoskodó mindenféle szolga tüsténkedett, hogy a fertődi Esterházy-kastély fénykorában odaözönlő vendégeket etesse-itassa. A mai látogatókat, házi süteményeket, kávékülönlegességeket és borokat kínáló barokk kávézó fogadja a megújult főúri rezidencia területén, illetve a közeli testőrségi épület éttermében.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy a híres Esterházy torta szerepel-e a kávézó választékában. Nem csalódtunk, a csinos pincérnőt rendelésünkkel nem hoztuk zavarba. A ház süteményéhez illőnek találtuk a bécsi melange-t, és miközben a díszudvar látványát is főúri kényelemben élveztük, helyénvalónak tartottuk a következő határozott kérdést feltenni: "Mi a jó Esterházy-torta titka?"

Érdeklődésünkre meglepő, de határozott választ kaptunk: "A cukrász, aki elkészíti." Annyit még hozzátett, hogy a diós, vajaskrém változatú (a másik a tejszínes krémmel töltött – a szerk.), fehér fondant bevonatú, jellegzetes mintázatú titok hordozója esetünkben a közeli Hegykő Tornácos Panziójának cukrásza. A bécsi melange-hoz pedig olasz pörkölt kávét használnak, ami harmonizál a torta kávéalapanyagával, ízeivel.

Esterházy-torta
©

Az idén 250 éves kastély az évfordulóra egykori pompáját idézi vissza a nemrég befejeződött helyreállító, rekonstrukciós munkák első szakaszának köszönhetően. Megújulva, látványos kiállításokkal – Esterházyak képcsarnoka, a kastély fénykorának visszaidézése: panoráma látványkép, vonós kvartett zenéje, tűzijáték animáció –, s felkészült idegenvezetőkkel várja a látogatókat. Fiatal kísérőnkön is csak egyetlen témában tudtunk fogást találni. Megpróbáltunk többet megtudni tőle az Esterházy-torta eredetéről. Bár helyénvalónak tartotta érdeklődésünket, mégis csak annyit tudott hozzáfűzni, az elnevezés bizonyára összefügghet az Esterházy-családdal. Mit mondjunk? Erre a meglepő fordulatra olyannyira nem számítottunk, hogy a továbbiakban eltekintettünk attól, az Esterházy-rostélyos eredetét is tőle tudakoljuk.

Ezzel a kastéllyal szemközti testőrségi épületben üzemelő Gránátos étteremben sem próbálkoztunk, mivel háromnyelvű étlapjukról hiányzik a nevezetes magyar étel, amelynek legfontosabb alapja a jóféle rostélyos színhús. Igaz, szolgálnak olyan tájjellegű fogásokkal, mint a fertői borda és a pulykamell fertői módra. Vadételeik mellett halból a nemesebbeket – fogas, pisztráng – is kínálják. Helyi specialitásuk a kuruc pecsenye, ami tulajdonképpen sonkával töltött sertéskaraj. A tányér fölött kicsit el lehet azon mélázni, milyen is lehetett, amikor a kurucok két labancbosszantás között sonkával töltögették betevő húsaikat.

Vendéglősék mentségére szolgáljon, állítólag akár el is készítenék a vendég kívánságára az étlapjukról hiányzó fogást. Nem tettük próbára őket, merthogy egyébként is itt ülünk a legnagyobb bizonytalanságban. Nem tudjuk ugyanis, kit idézhetnénk asztalunkhoz evés közben.

Pallérozott gasztronómia-történetírók véleménye is megoszlik a tekintetben, hogy Pál Antal herceg, az asztali örömök nagy barátja maga alkotta-e az Esterházy-rostélyost, vagy inkább valamely lelkes szakács főzte ki dicsőítésére az örökkévalóság számára. Két nagy gasztronómiai kútfő, Gundel Károly (illetve a fiai által átdolgozott Kis magyar szakácskönyv) és Magyar Elek, az Ínyencmester véleménye is eltér ez ügyben. A nevezetes tortával kapcsolatban sincs pontos leírás arról, hogy ki alkotta meg, illetve az arisztokrata család melyik tagjáról nevezték el. Egyes források Esterházy Fényes Miklóshoz, a „magyar Versailles” létrehozójához, míg mások a már említett Esterházy Pál Antalhoz, a diplomatához és az 1848-as első felelős magyar kormány tagjához kötik a torta elnevezését.

Azt sokan tudják, hogy egykor az Esterházyak, nevezetesen: Esterházy Miklós herceg udvari karnagyaként szolgált a zeneművészet halhatatlan mestere, Joseph Haydn zeneszerző, de kevesebben hallottak róla, hogy a híres bécsi cukrász, a Sacher-torta megalkotója, Franz Sacher az Esterházy család (Esterházy Rozina grófnő) szakácsa volt egy ideig az 1830-as években. Így még ő is bekerülhetne a képbe, ha nagyon erőltetnénk a dolgot. De miért pont mi erőltessük, amikor nálunk tudósabbak is inkább csak megeszik a tortát, és azt mondják, valószínűleg Ausztriából indult hódító útjára, ha pedig nem, akkor leginkább Pestről és nem Fertődről.

A leggyakrabban a Hauerek és Gerbeaudok nevét emlegetik. Más józanok – és erre hajlunk mi is – nem misztifikálják a névadást: a torta, lett légyen vajas vagy tejszínes krémmel töltve, darált dióval vagy darált mogyoróval készítve, a tetejére húzott fondant alakzatáról kapta a nevét: az egymással sakktáblaszerűen érintkező négyszögletes mezők alkotják az eszterházi (esterházy?) mintát. Franciául Prince de Galle, angolul Prince of Wales, és nem annyira gasztrótörténeti lexikonokban, mint inkább textilipari magyarázó szótárokban találjuk a leírást. Főúrinak több mint főúri. Egyenesen koronás: az 1901-ben trónra lépő VIII. Edward is már igen szívesen hordott ilyen mintázatú öltönyöket.

Ha egy kicsit megkönnyebbültünk tortaügyben, ruccanjunk át Burgenlandba, ahol szintén összekötik a kultúrát és a gasztronómiát az Esterházy-család mai leszármazottai. Jó példa erre a magát Haydn városának nevező Kismarton (Eisenstadt). Az ottani Esterházy-kastély bővelkedik a különleges zenei programokban, ezek közül is figyelmet érdemelnek a piknik koncertek, illetve a leisserhofi szőlőbirtokon rendezett zenés borkóstolók, vacsoraestek. Igazán érdekes kezdeményezés a klasszikus zenével összekötött piknik, amikor a koncert szünetében finomságokkal töltött piknikkosár tartalmával élvezhetjük a kastély parkjának atmoszféráját.

Egy kis ízelítő abból, mit kínál a bécsi klasszikusok programja: mindenekelőtt Haydn, Mozart és Beethoven zenéjét, s tetszés szerint piknikkosarat vagy deluxe pikniket. A kosárban tyúkpástétomot fügemustáros szósszal, konfitált borjúszegyet zöldbabsalátával, sajtot és friss gyümölcsöt, bécsi kiflit és az Esterházy pincészet valamely borát találhatjuk. Az asztalnál felszolgált deluxe piknik menüsora pedig a következőkből áll össze: bécsi szaftos sonka savanyított gombával, csirkemáj parfé édes borzselével és brióssal, párolt borjúszelet merlot esszenciával és krémes polentával, túrós rétes barackkompóttal, a hozzá kínált Estoras Kékfrankossal és Cabernet Sauvignonnal vagy az Estoras Sauvignon Blanccal.

Nem is tudjuk hirtelen, hogy melyikre kaptunk jobban kedvet, a zenére vagy a koncert másfélórás piknikszünetére! (A rendezvény július 7-én és 8-án lesz Kismartonban, amit még további két alkalom követ júliusban a „Spanyol éjszakákkal”, illetve két-két alkalom augusztusban a Zene az Egyesült Államokból és a Szláv romantika koncerttel és a hozzájuk illeszkedő étel-összeállítással – a szerk.)

Burgenland Selektion borok
©

Főként a borturistáknak ajánljuk a kismartoni Esterházy-kastély bormúzeumát. A 330 éves pince Burgenland nagy hagyományokra visszatekintő borkultúrájába enged bepillantást, olyan unikális borászati eszközökkel, mint a legrégebbi bálványos szőlőprés vagy Burgenland legnagyobb boroshordója. Éhünket-szomjunkat az egykori hercegi istállók épületeiben kialakított Henrici gourmet étteremben, a Café Maskaronban vagy a Selektion Burgenland vinotékában olthatjuk. Az étterem konyhájának pannon ízvilágából nem hiányzik az Esterházy-szelet (rostélyos) és az Esterházy-torta sem.

A szójátékot kedvelő Selektion – „bor, borbár, csoda vár” – kínálata pedig 600 fajta bort foglal magában, amiből 40 félét helyben is megkóstolhatunk. Ha fokozni akarjuk még az élményt, akkor kiránduljunk el a közeli Darázsházára (Trausdorf), ahol az Esterházy borászatban a Fertőd-melléki dombság, Lajta-hegység, Ruszti-dombság hercegi szőlőbirtokairól származó borokat ízlelhetjük meg. Végezetül egy tipp a lustább borivó gasztroturistáknak: ők Etyekre mehetnek, ahol az Öreghegyen Matolcsy Sáriéknál éppen a múlt héten tették le az Etyeki Kúria borászat új látogatócentrumának alapkövét. 2009 óta közösen munkálkodnak és lépnek nemzetközi porondra a trausdorfi Esterházy borászattal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!