szerző:
Tóth Sándor

Grófok és hercegek. Szolgáltak, védtek, építettek, gyarapodtak, mecénáskodtak kivont karddal, kihegyezett tollal, nyitott bugyellárissal. Parádés névsor, fényes tettek a dinasztiaalapítóktól a mai napig. De egy gasztroturistát mi izgat a legjobban, amikor a nyomukban jár? Ami a tányérjára meg a poharába kerül.

Bizonyára egész seregnyi szakács, kukta, cukrász, pohárnok, az asztali terítésről és a hercegi étkek felszolgálásról gondoskodó mindenféle szolga tüsténkedett, hogy a fertődi Esterházy-kastély fénykorában odaözönlő vendégeket etesse-itassa. A mai látogatókat, házi süteményeket, kávékülönlegességeket és borokat kínáló barokk kávézó fogadja a megújult főúri rezidencia területén, illetve a közeli testőrségi épület éttermében.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy a híres Esterházy torta szerepel-e a kávézó választékában. Nem csalódtunk, a csinos pincérnőt rendelésünkkel nem hoztuk zavarba. A ház süteményéhez illőnek találtuk a bécsi melange-t, és miközben a díszudvar látványát is főúri kényelemben élveztük, helyénvalónak tartottuk a következő határozott kérdést feltenni: "Mi a jó Esterházy-torta titka?"

Érdeklődésünkre meglepő, de határozott választ kaptunk: "A cukrász, aki elkészíti." Annyit még hozzátett, hogy a diós, vajaskrém változatú (a másik a tejszínes krémmel töltött – a szerk.), fehér fondant bevonatú, jellegzetes mintázatú titok hordozója esetünkben a közeli Hegykő Tornácos Panziójának cukrásza. A bécsi melange-hoz pedig olasz pörkölt kávét használnak, ami harmonizál a torta kávéalapanyagával, ízeivel.

Esterházy-torta
©

Az idén 250 éves kastély az évfordulóra egykori pompáját idézi vissza a nemrég befejeződött helyreállító, rekonstrukciós munkák első szakaszának köszönhetően. Megújulva, látványos kiállításokkal – Esterházyak képcsarnoka, a kastély fénykorának visszaidézése: panoráma látványkép, vonós kvartett zenéje, tűzijáték animáció –, s felkészült idegenvezetőkkel várja a látogatókat. Fiatal kísérőnkön is csak egyetlen témában tudtunk fogást találni. Megpróbáltunk többet megtudni tőle az Esterházy-torta eredetéről. Bár helyénvalónak tartotta érdeklődésünket, mégis csak annyit tudott hozzáfűzni, az elnevezés bizonyára összefügghet az Esterházy-családdal. Mit mondjunk? Erre a meglepő fordulatra olyannyira nem számítottunk, hogy a továbbiakban eltekintettünk attól, az Esterházy-rostélyos eredetét is tőle tudakoljuk.

Ezzel a kastéllyal szemközti testőrségi épületben üzemelő Gránátos étteremben sem próbálkoztunk, mivel háromnyelvű étlapjukról hiányzik a nevezetes magyar étel, amelynek legfontosabb alapja a jóféle rostélyos színhús. Igaz, szolgálnak olyan tájjellegű fogásokkal, mint a fertői borda és a pulykamell fertői módra. Vadételeik mellett halból a nemesebbeket – fogas, pisztráng – is kínálják. Helyi specialitásuk a kuruc pecsenye, ami tulajdonképpen sonkával töltött sertéskaraj. A tányér fölött kicsit el lehet azon mélázni, milyen is lehetett, amikor a kurucok két labancbosszantás között sonkával töltögették betevő húsaikat.

Vendéglősék mentségére szolgáljon, állítólag akár el is készítenék a vendég kívánságára az étlapjukról hiányzó fogást. Nem tettük próbára őket, merthogy egyébként is itt ülünk a legnagyobb bizonytalanságban. Nem tudjuk ugyanis, kit idézhetnénk asztalunkhoz evés közben.

Pallérozott gasztronómia-történetírók véleménye is megoszlik a tekintetben, hogy Pál Antal herceg, az asztali örömök nagy barátja maga alkotta-e az Esterházy-rostélyost, vagy inkább valamely lelkes szakács főzte ki dicsőítésére az örökkévalóság számára. Két nagy gasztronómiai kútfő, Gundel Károly (illetve a fiai által átdolgozott Kis magyar szakácskönyv) és Magyar Elek, az Ínyencmester véleménye is eltér ez ügyben. A nevezetes tortával kapcsolatban sincs pontos leírás arról, hogy ki alkotta meg, illetve az arisztokrata család melyik tagjáról nevezték el. Egyes források Esterházy Fényes Miklóshoz, a „magyar Versailles” létrehozójához, míg mások a már említett Esterházy Pál Antalhoz, a diplomatához és az 1848-as első felelős magyar kormány tagjához kötik a torta elnevezését.

Azt sokan tudják, hogy egykor az Esterházyak, nevezetesen: Esterházy Miklós herceg udvari karnagyaként szolgált a zeneművészet halhatatlan mestere, Joseph Haydn zeneszerző, de kevesebben hallottak róla, hogy a híres bécsi cukrász, a Sacher-torta megalkotója, Franz Sacher az Esterházy család (Esterházy Rozina grófnő) szakácsa volt egy ideig az 1830-as években. Így még ő is bekerülhetne a képbe, ha nagyon erőltetnénk a dolgot. De miért pont mi erőltessük, amikor nálunk tudósabbak is inkább csak megeszik a tortát, és azt mondják, valószínűleg Ausztriából indult hódító útjára, ha pedig nem, akkor leginkább Pestről és nem Fertődről.

A leggyakrabban a Hauerek és Gerbeaudok nevét emlegetik. Más józanok – és erre hajlunk mi is – nem misztifikálják a névadást: a torta, lett légyen vajas vagy tejszínes krémmel töltve, darált dióval vagy darált mogyoróval készítve, a tetejére húzott fondant alakzatáról kapta a nevét: az egymással sakktáblaszerűen érintkező négyszögletes mezők alkotják az eszterházi (esterházy?) mintát. Franciául Prince de Galle, angolul Prince of Wales, és nem annyira gasztrótörténeti lexikonokban, mint inkább textilipari magyarázó szótárokban találjuk a leírást. Főúrinak több mint főúri. Egyenesen koronás: az 1901-ben trónra lépő VIII. Edward is már igen szívesen hordott ilyen mintázatú öltönyöket.

Ha egy kicsit megkönnyebbültünk tortaügyben, ruccanjunk át Burgenlandba, ahol szintén összekötik a kultúrát és a gasztronómiát az Esterházy-család mai leszármazottai. Jó példa erre a magát Haydn városának nevező Kismarton (Eisenstadt). Az ottani Esterházy-kastély bővelkedik a különleges zenei programokban, ezek közül is figyelmet érdemelnek a piknik koncertek, illetve a leisserhofi szőlőbirtokon rendezett zenés borkóstolók, vacsoraestek. Igazán érdekes kezdeményezés a klasszikus zenével összekötött piknik, amikor a koncert szünetében finomságokkal töltött piknikkosár tartalmával élvezhetjük a kastély parkjának atmoszféráját.

Egy kis ízelítő abból, mit kínál a bécsi klasszikusok programja: mindenekelőtt Haydn, Mozart és Beethoven zenéjét, s tetszés szerint piknikkosarat vagy deluxe pikniket. A kosárban tyúkpástétomot fügemustáros szósszal, konfitált borjúszegyet zöldbabsalátával, sajtot és friss gyümölcsöt, bécsi kiflit és az Esterházy pincészet valamely borát találhatjuk. Az asztalnál felszolgált deluxe piknik menüsora pedig a következőkből áll össze: bécsi szaftos sonka savanyított gombával, csirkemáj parfé édes borzselével és brióssal, párolt borjúszelet merlot esszenciával és krémes polentával, túrós rétes barackkompóttal, a hozzá kínált Estoras Kékfrankossal és Cabernet Sauvignonnal vagy az Estoras Sauvignon Blanccal.

Nem is tudjuk hirtelen, hogy melyikre kaptunk jobban kedvet, a zenére vagy a koncert másfélórás piknikszünetére! (A rendezvény július 7-én és 8-án lesz Kismartonban, amit még további két alkalom követ júliusban a „Spanyol éjszakákkal”, illetve két-két alkalom augusztusban a Zene az Egyesült Államokból és a Szláv romantika koncerttel és a hozzájuk illeszkedő étel-összeállítással – a szerk.)

Burgenland Selektion borok
©

Főként a borturistáknak ajánljuk a kismartoni Esterházy-kastély bormúzeumát. A 330 éves pince Burgenland nagy hagyományokra visszatekintő borkultúrájába enged bepillantást, olyan unikális borászati eszközökkel, mint a legrégebbi bálványos szőlőprés vagy Burgenland legnagyobb boroshordója. Éhünket-szomjunkat az egykori hercegi istállók épületeiben kialakított Henrici gourmet étteremben, a Café Maskaronban vagy a Selektion Burgenland vinotékában olthatjuk. Az étterem konyhájának pannon ízvilágából nem hiányzik az Esterházy-szelet (rostélyos) és az Esterházy-torta sem.

A szójátékot kedvelő Selektion – „bor, borbár, csoda vár” – kínálata pedig 600 fajta bort foglal magában, amiből 40 félét helyben is megkóstolhatunk. Ha fokozni akarjuk még az élményt, akkor kiránduljunk el a közeli Darázsházára (Trausdorf), ahol az Esterházy borászatban a Fertőd-melléki dombság, Lajta-hegység, Ruszti-dombság hercegi szőlőbirtokairól származó borokat ízlelhetjük meg. Végezetül egy tipp a lustább borivó gasztroturistáknak: ők Etyekre mehetnek, ahol az Öreghegyen Matolcsy Sáriéknál éppen a múlt héten tették le az Etyeki Kúria borászat új látogatócentrumának alapkövét. 2009 óta közösen munkálkodnak és lépnek nemzetközi porondra a trausdorfi Esterházy borászattal.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Közös közleményig jutott el May és Juncker, áttörésig nem

Közös közleményig jutott el May és Juncker, áttörésig nem

„Ne az alapító sírja felett vesszenek össze” – milliárdok forognak kockán a generációváltó családi cégeknél

„Ne az alapító sírja felett vesszenek össze” – milliárdok forognak kockán a generációváltó családi cégeknél

Brüsszel 2,2 millió euróval támogatja a sajtószabadságot

Brüsszel 2,2 millió euróval támogatja a sajtószabadságot

Mattolta a Juventust az Atlético, a City nagyot fordított

Mattolta a Juventust az Atlético, a City nagyot fordított

Nem indult nyomozás a dunaharaszti gazda ellen, aki állítólag disznóval fajtalankodott

Nem indult nyomozás a dunaharaszti gazda ellen, aki állítólag disznóval fajtalankodott

Hollywood a négy fal között: 3+1 új tévével venné be a nappalikat a Panasonic

Hollywood a négy fal között: 3+1 új tévével venné be a nappalikat a Panasonic