Csak így kerülhet januártól olívaolaj az éttermi asztalokra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európai Bizottság pénteki döntése szerint a jövőben szigorúan tilos lesz az Európai Unió tagországainak éttermeiben nyitott kancsóban vagy palackban az asztalra állítani az olívaolajat.

Az olajnak mindig zárt, nem újratölthető edényben kell a vendég elé asztalra kerülnie a 2014. január 1-jén életbe lépő szabályozás szerint.

"Ez jó hír a fogyasztóknak. Az étteremlátogatók így végre biztosak lehetnek abban, hogy az üvegben tényleg az az olaj van, amely a címkéjén szerepel" – mondta az Európai Bizottság szóvivője pénteken.

A bizottságot több tagállam kérte fel, hogy foglalkozzon a nyitott olívaolajas üvegekkel, és szabályozza a kérdést. Arról nincs információ, hogy mely országok voltak a kezdeményezők.

A döntést a német fogyasztóvédelmi minisztérium kritizálta, mert attól tart, hogy a szabályozás túl sok élelmiszer és csomagoló anyag hulladékba kerülésével járhat.

Az új rendelet az EU új akciótervének része, amelynek célja, hogy támogassa az európai olívaolajat. Az olívaolajas üvegeken a jövőben szerepelnie kell a termék fajtájának és eredetének.

Egyelőre nem tudni, hogy az olívaolaj után az éttermekben hasonlóan kínált ecetre, házi borra vonatkozóan is születhet-e rendelet, és esetleg kötelező lesz a só, illetve a bors pontos megjelölése is.