szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatalmas az érdeklődés az Élysée-palota boraiból rendezett kétnapos árverésen: nemcsak Franciaországból, hanem az egész a világból érkeztek licitálók, köztük neves sommelier-ék a párizsi Drouot aukciósházba. Az első nap legmagasabb leütése 5800 euró volt, amelyet egy 1990-ben készült Petrusért fizettek.

A csütörtökön kezdődött árverésen 1200 palackot, a francia köztársaság elnöki palota borkészletének 10 százalékát adják el. Az értékesítéssel a francia elnöki hivatal pótlólagos bevételhez próbál jutni.

Csütörtök este a borok többsége a kikiáltási ár kétszereséért talált gazdára, a legdrágább Petrus mellett, amelynek becsült ára 2200-2500 euró (636-723 ezer forint) volt. A legolcsóbb palack 350 euróért kelt el. A Petrust egy sanghaji borkereskedő vásárolta meg, aki kimondottan az árverés hírére érkezett a francia fővárosba.

Egy üveg Châteauneuf du Pape-ért 850 eurót fizettek, három Mouton Rothschild 3200 euróért, egy 1986-os Petrus 2100 euróért kelt el. A legöregebb bor, egy 1936-ból való Château Latour esetében 3500 eurónál koppant a kalapács.

Az árverésre bocsátott palackokat kedden és szerdán kiállították egy elővárosi borpincében, ahol a világ minden részéből érkezett újságírók, a nagy párizsi éttermek borpohárnokai és a külföldi ügyfelek ügynökei egymásnak adták a kilincset.

A borokra kerek címkét ragasztottak, amelyen szerepel a származási helyük – Élysée-palota -, az értékesítés dátumával.

Francois Hollande francia elnöknek írt levelében Michel-Jack Chasseuil, egy nyugat-franciaországi nagyhírű borpince tulajdonosa elkeseredettségét fejezte ki, amiért Franciaország valódi nemzeti kincsének egy része "a világ milliárdosainak kezére jut".

A Drouot aukciósház közleménye szerint az árverés bevételéből fiatalabb, olcsóbb borokat vásárolnak, a többit pedig visszafizetik a költségvetésbe.

Ghislaine Kapandji, a Kapandji-Morhange cég becsüse szerint az 1200 palack az egész francia bortermelést képviseli. Legtöbb közöttük bordói és burgundi, de van elzászi, loire-i, Rhone-völgyi és délnyugat-franciaországi bor is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok