szerző:
MTI

Hatalmas az érdeklődés az Élysée-palota boraiból rendezett kétnapos árverésen: nemcsak Franciaországból, hanem az egész a világból érkeztek licitálók, köztük neves sommelier-ék a párizsi Drouot aukciósházba. Az első nap legmagasabb leütése 5800 euró volt, amelyet egy 1990-ben készült Petrusért fizettek.

A csütörtökön kezdődött árverésen 1200 palackot, a francia köztársaság elnöki palota borkészletének 10 százalékát adják el. Az értékesítéssel a francia elnöki hivatal pótlólagos bevételhez próbál jutni.

Csütörtök este a borok többsége a kikiáltási ár kétszereséért talált gazdára, a legdrágább Petrus mellett, amelynek becsült ára 2200-2500 euró (636-723 ezer forint) volt. A legolcsóbb palack 350 euróért kelt el. A Petrust egy sanghaji borkereskedő vásárolta meg, aki kimondottan az árverés hírére érkezett a francia fővárosba.

Egy üveg Châteauneuf du Pape-ért 850 eurót fizettek, három Mouton Rothschild 3200 euróért, egy 1986-os Petrus 2100 euróért kelt el. A legöregebb bor, egy 1936-ból való Château Latour esetében 3500 eurónál koppant a kalapács.

Az árverésre bocsátott palackokat kedden és szerdán kiállították egy elővárosi borpincében, ahol a világ minden részéből érkezett újságírók, a nagy párizsi éttermek borpohárnokai és a külföldi ügyfelek ügynökei egymásnak adták a kilincset.

A borokra kerek címkét ragasztottak, amelyen szerepel a származási helyük – Élysée-palota -, az értékesítés dátumával.

Francois Hollande francia elnöknek írt levelében Michel-Jack Chasseuil, egy nyugat-franciaországi nagyhírű borpince tulajdonosa elkeseredettségét fejezte ki, amiért Franciaország valódi nemzeti kincsének egy része "a világ milliárdosainak kezére jut".

A Drouot aukciósház közleménye szerint az árverés bevételéből fiatalabb, olcsóbb borokat vásárolnak, a többit pedig visszafizetik a költségvetésbe.

Ghislaine Kapandji, a Kapandji-Morhange cég becsüse szerint az 1200 palack az egész francia bortermelést képviseli. Legtöbb közöttük bordói és burgundi, de van elzászi, loire-i, Rhone-völgyi és délnyugat-franciaországi bor is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!