szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Az elmúlt kánikulai hetekben akarva-akaratlanul bódulatba estünk, de ennek nem sok köze volt a poharazáshoz. Jött kis fellélegzés, és kapjuk az újabb dózist, a mega hétvége harminc pluszra belőve. Hát akkor most engedjünk le, jöjjön a fűszeres, gyümölcsös enyhe bódulat. Sangriát az asztalra a tűzijátékhoz!

  

Kontinenseket hódított meg, globalizálódott rendesen, de azért a sangria spanyol származását senki sem vitatja. Ahogy azt sem, hogy méltán tett szert nemzetközi hírnévre, népszerűségre. Nyilván ebből kifolyólag is se szeri, se száma rafinált változatainak .

Hol pezsgővel, vörös borral, máskor rummal vagy konyakkal teszik még izgalmasabbá és persze bódítóbbá. Nemcsak országonként, vidékenként, de szinte vendéglátóhelyenként változhat egy-egy titkos recept összetétele.

A spanyolhonból származó ital nevének jelentése nem más, mint vér, a spanyol sangre szóból eredeztetve, amit nyilván az ital eredetileg vérvörös színe ihletett.

A boltokban már palackozva, készen is lehet venni, de annyi biztos, szinte mindegyik rászorul egy kis feljavításra. Így a legjobb, ha magunk készítjük el.

A rengeteg változat ellenére abban mindenki megegyezik, hogy sangria alapja valamely félédes, édes , lehetőleg spanyol vörösbor, gyümölcsök és jégkocka. S tényleg nem ritka, hogy a sangriát pezsgővel öntik fel, konyakot vagy rumot használnak,esetleg vermutot, martinit, vagy éppen is-is. Ez utóbbi esetben nem ajánlatos a napon kortyolni, mert bár lassan, de biztosan elveszthetjük uralmunkat nemcsak a poharunk felett.

Fellelhetőek olyan receptek is, ahol cointreau, gyümölcsös likőr vagy triple sec is kerül  a sangriába. S találkozhatunk a sangria fehér borból készített változatával is, ami az elegáns Sangria Blanco nevet viseli.

Kőbe vésett szabály a sangria elkészítésénél jóformán nincs, annyi biztos, a jófajta alapanyag itt is feltétel. A gyümölcsök közül jellemzően elhagyhatatlan pár citrusféle – narancs, citrom, lime – ,ami üdítőbbé, frissítőbbé teszi az italt, és kicsit ellensúlyozza az édeskés vörösbort. Szinte mindenhol kerül bele pár szelet alma, egyes vidékeken pedig azt vallják, őszibarack nélkül nem az igazi. Másutt a dinnyefélékre, egzotikusi gyümölcsökre, vagy az éppen érő idénygyümölcsökre esküsznek.  Készítsük el ízlésünk szerint, de bármilyen variációt is válasszunk, annyi biztos: a jó sangriának időre van szüksége ahhoz, hogy ízei igazán jól összeérjenek, megkapja saját, jellegzetes karakterét.

Így ha esti partira szeretnénk meglepni vele vendégeket, vagy csak saját magunkat, akkor lehetőleg már kora délelőttj készítsük el, és tegyük a hűtőbe érni, hűlni.

Mutatósabbá tehetjük a sangriát, ha különböző formájú jégkocka tartóba a vízzel együtt egy-egy szem gyümölcsöt fagyasztunk, és ezekkel kínáljuk.  

 

Aréna2000

CITRUSOS SANGRIA

1 liter spanyol édes vörösbor

3 dl dl fehér rum

1 db citrom

2 db lime

2 db narancs

2,5 dl frissen facsart narancslé (vagy 100%-os narancslé)

3 evőkanál méz

A citrusféléket szeleteljük fel kockára, tegyük egy nagyobb tálba, öntsük rá a rumot és a mézet, törőfával jól nyomkodjuk össze, majd öntsük rá a vörösbort és narancslevet. Tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára. Kancsóba, a poharakba mentalevéllel adagoljuk.  Idénygyümölccsel is gazdagíthatjuk, szépen mutat benne az eper, áfonya, más piros bogyós. 

SANGRIA GAZDAGON  

1 liter édes vörösbor

1 db narancs

2 db lime

2 evőkanál méz

4 dl narancslé

30 dkg idénygyümölcs vegyesen( barack, dinnye, szőlő stb.)

1 rúd fahéj

0,5 dl konyak

0,5 dl narancslikőr

2 dl szénsavas ásványvíz

3 dl száraz pezsgő

A narancsot hámozzuk meg és vágjuk kockára, a lime-ot szintén, de  héjastól. Tegyük egy nagyobb tálba és törőfával nyomjuk át. Az idénygyümölcsöket mossuk és tisztítsuk meg, vágjuk kockára és dobjuk a tálba. Adjuk a hozzá a mézet, a konyakot, a narancslikőrt és a rúd fahéjat, fedjük le és tegyük 2-3 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Vegyük ki a fahéjat, öntsük fel a borral, a hideg ásványvízzel és a hűtött pezsgővel, majd vagy hűtsük további 3-4 órát, vagy azonnal, sok  jégkockával kínáljuk.

Aréna2000

 

SANGRIA BLANCO

7,5 dl félédes fehérbor

5 dl félédes hideg pezsgő

3 dl narancslé

15 dkg mag nélküli szőlőszemek

2 lime

2 db narancs

2 evőkanál méz

A narancsot hámozzuk meg és vágjuk apró kockára, a lime-ot is, héjastól. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót, és hűtsük legalább 4-5 órán keresztül.

 Tipp: A különböző változatokat gazdagíthatjuk több fűszerrel: például vanilírúddal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, friss citromfűvel, akár bazsalikommal is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!