szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?

A Pannonhalmi Apátsági pincészet boraié lesz a főszerep október közepén egy hétig a Vigyázó Ferenc utcában. A MÁK bisztró felfedezte magának az apátság borait, s az ifjú titán, Mizsei János és csapata kifejezetten MÁK-os ételeket álmodott a különleges tételekhez. Ihletet a helyszínen merítettek. A pannonhalmi „osztálykirándulásra” mi is elkísértük őket.

 Szó szerint osztálykiránduláson éreztük magunkat, hiszen a MÁK csapata szemtelenül fiatal. Ennél fogva nyitottak, kreatívak, vagányak és nem félnek az újításoktól, miközben a hagyományokat is tisztelik – a maguk formabontó módján. Az üzletvezetőt, Deli Jánost idézve: „Jani, neked az a szerencséd, hogy te nem tanultál sz*rt”. Itt Mizsei Jánosra utalt, aki egy évig tanult Mogyorósi Gábor mellett mielőtt a MÁK-ba került sous chef-nek, hogy egy újabb esztendő múltán átvegye a konyha irányítását. Az ifjú tehetség mindössze 22 éves. Mosolygós, szelíd fiúnak tűnik, de azt megtudtuk róla, hogy „ragadozó”, mert a húsokkal szeret legjobban dolgozni. Annyi intimitás még belefér, hogy imád focizni és utálja a rozmaringot.

©

Érdemes lesz nyomon követni fejlődését és munkásságát. Garai Ádámmal dolgozik együtt, aki korábban az Onyx-ban pallérozta tudását, s aki segítőként elkísérte Széll Tamást Lyonba a rangos Bocuse d’Or versenyre, ahol 24 ország versenyzői közül a 10. helyen végeztek.

A MÁK csapata szeptember végén látogatott el Pannonhalmára azért, hogy jobban megismerje a pincészetet – és az apátságot -, s kiválassza azokat a borokat, amik mellé MÁK-os ételeket szeretnének készíteni. 

„Azért lesz különleges nekünk ez a hét, mert kivételesen kifejezetten a borokhoz kreálunk majd az ételeket, ez inkább fordítva szokott lenni. Mégsem klasszikus borvacsora lesz, minden önálló tételként szerepel majd az étlapon” –mondta el a MÁK üzletvezetője a hvg.hu-nak.

A pincészet borásza, Liptai Zsolt a kereskedelmi forgalomban elérhető borok mellett olyan tételeket is elővett a pince mélyéről, amik igazi csemegének számítanak, mint például a 2007-es évjáratú Rajnai Rizling. De lesz a sorban 2012-es Pinot Blanc, 2012-es Sauvignon Blanc, 2012-es Tramini, 2011-es Voigner, 2011-es Pinot Noir és 2011-es Infusio is.

A MÁK-osok szorgalmasan jegyzetelték végig a borkóstolót, egyfolytában röpködtek a merész ötletek, és az ilyen hívószavak: tintahal, füge, gesztenye, kumquat, cékla, borshab. A végeredményt mi is kíváncsian várjuk október 15. és 19. között. Egy biztos, megszokott, klasszikus párosításokkal aligha találkozunk.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!