szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tokaji aszú és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék hungarikum díjat kapott kedden - közölte Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke és Szakál Zoltán, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Világörökségi Gondnokság vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Tokajban.

A tokaji borvidék a világon egyedülálló, egyedi mikroklímával rendelkezik, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek, ennek révén a XVI. századra visszanyúló hagyománya van az aszú borok, a természetes nemes édes borok, a magas minőségű száraz fehérborok készítésének. A tokaji aszú a világon egyedülálló, amely a borvidék különleges földrajzi jellemzőinek köszönhető - mondta Prácser Miklós.

A borvidék a természeti adottságokon túl rendelkezik még egy különlegességgel, amelyet már az emberi kéz formált és alkotott meg, és amelynek szintén egyedi szerepe van a borkészítésben, ezek a bor érlelésében nélkülözhetetlen szerepet játszó, nagyrészt tufába vájt pincék, amelyek hőmérséklete évszaktól függetlenül közel állandó, 8-12 fok körül ingadozik - tette hozzá. Megjegyezte: a jó klímájú pincék fala nemes, pincepenésszel vastagon fedett, amelyek a pincelevegő páratartalmának fontos szabályozói is. 

Szólt arról is, hogy 1867-ben a Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület által kiadott Tokaj-Hegyaljai Albumban olvasható az aszúbor készítésének leírása, a Királyok Bora a mai napig azt itt leírtak szerint készül, csak az előállítás során használt eszközök változtak.

A hagyományok betartására garanciát jelent a jelenlegi hatályos jogszabályi háttér, melyek szigorú szabályokat határoznak meg a tokaji aszú borok készítéséről, érleléséről, tárolásáról, palackozásáról, azok ellenőrzéséről - mondta Prácser Miklós.

Szakál Zoltán arról beszélt, hogy a Világörökségi Gondokság szeptemberben alakult azzal a céllal, hogy egységesebbé tegye a 2002-ben a Világörökség részének nyilvánított borvidék elképzeléseit, kötelezettségeit. A huszonhét települést összefogó borvidék egységet képez mint kultúrtáj, amely hungarikum is egyben.

A borvidéki világörökségi gondnokság főbb feladatait és tevékenységi körét a 2011-es világörökségi törvény tartalmazza, ez egyebek mellett kiterjed a világörökségi területek használatának, fejlesztésének, bemutatásának, illetve szükség szerinti helyreállításának biztosítására, továbbá a világörökségi területek megőrzésével és fenntartható mértékű használatával kapcsolatos tevékenységek összehangolására - mondta. Hozzátette: a gondnokság, mint koordináló és menedzselési technikákat alkalmazó szervezeti egység egy irányba tereli és a megoldási javaslatok útjára viszi a borvidék szőlészeit, társaságait.

A hungarikumoknak járó elismeréseket a Budapesti Operettszínházban adták át kedden. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón egyebek mellett azt mondta: legutóbb a gyulai kolbász, a szikvíz, a magyar operett, a Kassai-féle lovasíjász módszer és Puskás Ferenc életműve került fel a jelenleg 24 hungarikumot tartalmazó listára.

A miniszter beszámolt arról is, hogy az elismerés odaítélésekor a hagyomány és a műveltség egészét vizsgálja a bizottság azon előterjesztéseknél, amelyek a magyarság értékeinek megőrzőitől, egyesületektől származnak. A Hungarikum Bizottság elé azok az értékek kerülnek, amelyek túllépik a települési és megyei, valamint külhoni értéktárak kereteit, és bekerültek a magyar értéktárba.

A díjátadás gálájáról a közmédia összefoglalót készített, amelyet a Duna és a Duna World vetít karácsonykor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"