szerző:
hvg.hu

Húsvétkor a pálinka fővárosa volt Gyula. Április harmadik hétvégéjén itt tartották a Kisüsti Pálinkafesztivált és a Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát. Egy nyírségi főzde gönci magyar kajszija lett Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája.

 Az ibrányi Demeter manufaktúra díjnyertes pálinkája egyúttal a Nemzeti Kincs Pálinkája 2014-ben, így december 6-án a Szent Miklós Pálinka Ünnepen bekerül a Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményébe is a korábbi nyertes pálinkák közé.    

A másfél évtizedes Kisüsti Pálinka Fesztiválra, és a harmadik esztendeje megrendezett világkupára az idén 6 ország 205 nevezőjétől több mint 630 tétel érkezett, közülük 35 érdemelt ki arany és 10 nagyarany /champignon/ érmet.  

©

Magyarország Legjobb Bérfőzdéje a Bükkaranyosi Pálinkavállalkozás lett. Magyarország Legjobb Bérfőzetett Pálinkája Patai Attila fürtös meggy párlata. Magyarország Legjobb Magánfőzött Pálinkája, egyúttal a Legjobb Hagyományos Kisüsti Pálinka Tőzsér Tibor Irsai Olivér szőlő pálinkája. Magyarország Legeredményesebb Pálinkafőzdéje a Zsindelyes Kereskedőház. Dobogós lett a Demeter Pálinka Manufaktúra és a Bolyhos és Fia főzde.

A nemzetközi versenyben a Világkupa Legeredményesebb Főzdéje Szerbiából a DiBonis Destillery, amelynek ágyas almapárlata a Világkupa Legjobb Versenymintája is. A külföldi nevezők közül a Románia Legeredményesebb Főzdéje címet a  Potio Nobilis érdemelte ki, vadmálna párlata egyúttal Románia Legjobb Gyümölcspárlata lett.

 A világkupán többek között kiemelkedően szerepelt a kaposvári Gyenesei Pálinkárium, amelynek kisüsti meggye nagyarany/champion díjas lett, s emellett még 6 ezüst és 3 bronzérmet is begyűjtött szilva, vegyes, málna, alma, bodza, ágyas szilva és erős szilva, valamint cseresznye pálinkáival.

A champion díjasok teljes listája:  itt 

A Nemzeti Kincs Pálinkája gyűjteménybe eddig bekerült pálinkák / 2006-2013 / : Zsindelyes szeder, Bolyhos cigánymeggy, Szicsek ágyas körte, Prekop barack, Brill Irsai Olivér és birskörte, Agárdi szilva és Tuzséri vilmoskörte.  

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Az üzemanyagok drágulása ellen tüntettek Franciaországban, egy ember meghalt

Az üzemanyagok drágulása ellen tüntettek Franciaországban, egy ember meghalt

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón

Cupra Ateca-menetpróba: ne nevezd Seatnak!

Cupra Ateca-menetpróba: ne nevezd Seatnak!