10 étel, ami alattomosan rombol

10 étel, ami alattomosan rombol

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A cukor ott is felbukkanhat, ahol nem is számítunk rá. A görög joghurttól a fagyasztott pizzán át a gyorséttermi szendvicsig. A Huffington Post összeállítása.

Bizonyos ételeket előszeretettel fogyasztanak az egészségfanatikusok, de azzal nem biztos, hogy tisztában vannak, hogy közülük néhány cukrot is tartalmaz. Nem is akármennyit.

1. Gyorséttermi csirkés szendvics

Az talán nem olyan meglepő, hogy a gyorséttermek szendvicseibe tett szószok nagyon alattomosak cukortartalom szempontjából, de azt valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy egy ilyen csirkés szendvicsben négy teáskanálnyi cukor van.

2. Előrecsomagolt kenyér

A péküzemek sokat tesznek azért, hogy az árujuk minél tovább maradjon friss és puha, ebben az állagmegőrzésben pedig sokat segít a hozzáadott cukor.

3. Coleslaw saláta (majonézes káposztasaláta)

Ha szeretnénk megkímélni a szervezetünket a túl sok cukortól, jobban tesszük, ha otthon készítjük el ezt a salátát, mert a bolti verzió dressingjében 3,5 teáskanálnyi cukor van.

4. Paradicsomszósz

A paradicsomszósz esetében is jobb, ha otthon készítjük el friss zöldségből, mert a bolti verziók szintén tele vannak cukorral. Némelyikben kukoricaszirup is van. Érdemes megnézni ugyanakkor a hozzávalókat, mert létezik olyan készítmény is, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

5. Instant zabkása

Az instant zabkását is jobb kerülni. Egy-egy adagban több mint négy kanál cukor van. Szimpla zabpehelyből, friss gyümölcsből és mézből viszont csodákat lehet varázsolni a tányérunkba.

6. Görög joghurt

Bár ebben a joghurtban több a fehérje, mint a sima joghurtokban, rengeteg cukrot is tartalmaz. Főleg azokkal a kreálmányokkal kell vigyázni, amelyeket gyümölcsös szirupokkal dobnak fel. Ehelyett szintén tehetünk friss gyümölcsöt a natúr verzióba.

7. Fagyasztott pizza

A mélyhűtött pizzáról sem a cukor jut eszünkbe először, pedig itt is érdemes odafigyelni. Cukor vagy kukoricaszirup van a tésztában, a szószban, olykor pedig még a húsos feltétben is.

8. Vitaminokkal dúsított ásványvíz

Amikor azt gondoljuk, hogy egészséges, vitamindús ásványvizet kortyolgatunk, jobb ha azzal is tisztában vagyunk, hogy ezek a vitaminok cukorban kavarognak.

9. Alternatív tejek

A szójatej, a mandulatej és a rizstej az egészségfanatikusok körében manapság igen népszerűek borsos áruk ellenére is. Vigyázat, az ízesített tejeket sokszor nádcukorral dúsítják.

10. Vinaigrette mártás

Salátamajszolás közben sem vagyunk biztonságban. Bár ez az ecetes mártás a könnnyedebb dressingek között van számon tartva, ebben is van cukor, sokszor ízfokozóként használják.

A listát a Huffington Post állította össze.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!