szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha az idén májusban születésnapi tortája lett volna a 110 éves Dalinak, az biztos, hogy a lehető legfurcsább dolgok ültek volna rajta. Pláne, ha a saját receptje szerint készült volna. Merthogy szakácskönyvet is adott ki.

Az 1971-ben franciául, angolul - később németül is - megjelent Les Diners de Gala / Gala vacsorái / című kötet valószínűleg a legbizarabb szakácskönyv, amivel valaha is találkozhattunk. Kiagyalója és illusztrátora Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, vagyis az isteni és dicsvágyó Dali, aki vallotta: "tudom, mit eszek, azt nem tudom, hogy mit csinálok."

xmiss

Nos, itt tudta, mert meglepően pontos, körültekintő, részletes, mindenki számára közérthető receptleírásokat ad az egyetlen "diétás" irányzat jegyében, amit követ, és az a hedonizmus. Az Excuse me Miss mega posztjának köszönhetően mi is részletekbe menően megismerkedhetünk a nem mindennapi kiadvánnyal. A megadott receptek alapján akár el is készíthetjük az egyszerűnek hangzó rák erőlevest, avokádós pirítóst vagy töltött pulykát. Csak ne csodálkozzunk, hogy az előbbiben van egy kis kínai "csavar", az avokádókrémbe bárányvelő, darált mandula és tequila kerül, a szárnyasba meg hurka, rokfort és svájci sajt töltelék. 

Részletek szemnek-szájnak, bónuszként még rövid ismertető az 1977-es Le Vins de Gala / Gala borai / kiadványról a blogon.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!