szerző:
Szauer Judit

A minőségi zene és a minőségi gasztronómia találkozásából született a Paloznaki Jazz és Bor Piknik – mondják az idén augusztus 8-9 -én harmadik alkalommal megrendezendő fesztivál szervezői. Minket a jó jazz mellett, mint mindig, most is a gasztronómiai vonatkozás érdekelt leginkább. Az ételeket megálmodó séfekkel, Takács Lajossal és Ádám Csabával beszélgettünk.

A jazz improvizatív műfaj, ehhez igazodnak majd a fesztivál ételei is, a meglévő ötleteket folyamatosan fejlesztik és alakítják majd a helyszínen – derült ki a séfek beszámolójából. Laza hangulat és „előremutató stílus” – így jellemzi Takács Lajos a piknikhez komponált fogásokat. Kemencében sült és grillezett ételeken lesz a hangsúly, nem a vásári hurka-kolbász vonalat szeretnénk megjeleníteni: „sokkal inkább egy könnyedebb, piknik hangulathoz illő, lazább stílust tervezünk erre a kis nyári programra” – mondta el a hvg-hu-nak a Laci!Pecsenye? séfje.

Takács Lajos kifejezetten örült a feladatnak, hiszen maga is Balaton felvidéki kötődésű, Tapolcán született. A jó jazz zenét is kedveli, bár mint megjegyezte, a konyhában legyen inkább csend. Szereti az ázsiai ízeket, amik a fesztiválon is megjelennek majd, hiszen több hazai alapanyagból készült étel befejezéséhez használnak majd ázsiai ihletésű fűszereket, mint például a gyömbér, a thai bazsalikom, a frissen vágott újhagyma.

 Lajos nagyon szereti a Balatont és persze a jó balatoni vendéglátóhelyeket is, de mint mondta, legjobban azt szereti, amikor hazamehetnek, és édesanyja süti nekik a rántott húst. Beszélgetésünk idején egyébként már izgultunk, hiszen a séf úr bármelyik pillanatban apa lehet, mostanra várják ugyanis első babájukat feleségével. Ezért is kért egy kis segítséget Ádám Csaba kollegájától (aki az Olimpia étterem séfje) a jazz piknikes ötleteléshez és főzéshez.

Készülnek a séfek
©

Az ételeket a Homola pincészet borai mellé kínálják. Készülnek majd különféle „kencék”, például olyan padlizsánkrém, ahol találkozik majd a japán lilapadlizsán és a magyar kolbász, vagy humusz, amit paradicsomos petrezselyemsalátával tálalnak. Egy 3.5 tonnás kemencében sülnek majd a friss házi kenyerek, a burgonya és különféle marinált zöldségek is. Ami a húsokat illeti, lesz grillezett mangalicatarja, a hölgyek kedvéért csirke, és az erre az alkalomra kifejlesztett freestyle burger, aminek a receptjét alább olvashatják is.

©

„ Attól freestyle a burger, hogy nem zárjuk be a hozzávalókat egy buciba, hanem a hamburger klasszikus összetevőit szépen egymás mellé tálaljuk majd” - mesélte el nekünk Ádám Csaba.  A mangalicatarjára visszatérve pedig azt üzeni a hölgyeknek, hogy ne féljenek a mangalicától, és egyenek nyugodtan több zsírt. „Amikor mangalica ételt tálalok, akkor a hölgyek esetében szinte mindig visszajön a tányéron a tarja zsíros része, pedig egyáltalán nem kellene félni tőle, hiszen ezek jó zsírok” – érvel a göndörszörű jószág mellett az Olimpia étterem séfje.

Takács Lajos Freestyle burger receptje

Hozzávalók (4 főre):

1 kg darált marhahús (30 % faggyú és 70 % hús)

1 kg parázsburgonya

2 darab lilahagyma

1 egész kígyóuborka

2 darab paradicsom

1 fejes saláta vagy kisebb római saláta

Egy kevés verjus (éretlen, zöld szőlő préselt leve), vagy rizsecet, esetleg fehérborecet

Kacsazsír

Olívaolaj

Só, bors

4 darab friss, jó minőségű Ciabatta

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Kizsírozunk egy tepsit a kacsazsírral, a burgonyákat félbevágjuk és a vágott felületükkel lefelé a tepsibe rendezzük őket. A tepsit a forró sütőbe helyezzük, és puhára sütjük a burgonyát körülbelül 20 perc alatt.

Közben felszeleteljük a zöldségeket ízlés szerinti formára és vastagságúra, célszerű karikára vágni a hagymát, uborkát és a paradicsomot, a salátát pedig leveleire tépkedni.  A zöldségeket ízesítsük egy kevés verjus-vel vagy a rendelkezésünkre álló jó minőségű ecettel (rizsecet, fehérbor ecet).

A darált marhahúst sóval, borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk, majd négy egyenlő részre osztjuk és húspogácsákat formázunk belőle. Kevés olívaolajat hevítünk egy teflonserpenyőben, és szép barnára pirítjuk a húspogácsák mindkét oldalát.

Vágjuk félbe a ciabattákat és a serpenyőben pirítsuk ropogósra őket.

Tálaljuk a tányéron a húspogácsát, a zöldségeket, a sült burgonyát és tegyük mellé a félbevágott ciabattákat.

 

©

 

A Jazz Piknikről

A Paloznaki Jazz és Bor Pikniket az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Balaton északi partjának egyik leghangulatosabb településén. Két nap alatt két színpadon 15 országosan ismert jazz produkció. A 2014-es év kiemelt fellépői a DePhazz és a Mezzoforte, fellép a Djabe, Tompos Kátya, a Bin Jip, a Mrs. Columbo, a Tárkány Művek, a Hajdu Klára Quartet, Manoya, Herczku Ágnes & Sinha Róbert, a Smárton trió és a Peet Project, valamint színpadra lépnek a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei. A fesztivál házigazdája a Homola Pincészet, melynek Vinotékája egész nyáron üzemel a Tájház udvarán. A rendezvény társszervezője a Paloznaki Önkormányzat. A fesztiválon értékesített támogatói jegyek bevételével a szomszédos Felsőörsön működő Snétberger Központ munkáját segítik. Bővebben: www.jazzpiknik.hu

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök