szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Ez is csak egy lepény, mégis kikérné magának a degradálást. Minden spanyolok tortillája az andalúz kocsmákban épp úgy ott a pulton, mint az önérzetes katalánoknál, vagy a baszkoknál. Ő a fő tapas otthon és házon kívül, de létjogosultsága van az elegánsabb éttermekben is.

Mi sem természetesebb, mint hogy a  Guinness Rekordok Könyvében is helyet követel magának. Nos, a dolog megesett,a rekord megszületett:   Baszkföld második legnagyobb városában, Vitoria-Gasteizben 12 szakács közreműködésével sütötték meg augusztus 2-án a földkerekség eddigi legnagyobb krumplis tortilláját.   

Több mint kéthetes előkészület után a tortillasütés 2010-es spanyolországi bajnokának, Senén González séfnek az irányításával és Vitoria teljes vendéglátóiparának a közreműködésével 5 méter 20 cm átmérőjű, 7 cm vastagságú, másfél tonnát nyomó hagyományos, krumplis tortillát készítettek. Ehhez 1.600 kg álavai krumplit, 16.000 tojást, 150 l arrónizi olívaolajt, 26 kg hagymát és 15 kg sót használtak fel.

Twitter

A város Virgen de Blanca nevű főterén 30 ezer ember asszisztált a ritka konyhai teljesítményhez. Az elkészült tortillát hagyományos háromszögletes szeletekre felvágva 10 ezer adagban tudták felszolgálni a jelenlevőknek, így valószínűleg némi „testvéri” osztozkodásra is sor kerülhetett.

A tortilla felvágásának megvolt az előzetesen kimunkált terve. A nyári meleg miatt pedig alaposan fel kellett készülni a higiéniás/közegészségügyi előírások betartására is. A helyszínre a már előkészített alapanyagokat hűtőkocsikkal szállították. A speciális sütőedény   20 négyzetméter nagyságú felületet foglalt el, teflonbevonatú alumíniumlapból készült. A sütő egyenletes teljesítményét számítógép vezérelte.

Az immár világhírű krumplis lepényről elkészítése után Senén González séf a következőként nyilatkozott a média képviselőinek: „Ez a tortilla nemcsak a legnagyobb, hanem a legfinomabb és a legökóbb is.”

Azoknak , akik kedvet kaptak egy kis tapasoláshoz, íme a krumplis tortilla elkészítésének eredeti, házi receptje   kiadónk Ízek és Kultúrák sorozatának  Spanyol konyha lépésről lépésre című kötete nyomán.  

Gy.Zs.

 Recept

Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg krumpli, ½ liter olaj, só, 1 hagyma, 4 tojás, petrezselyem a díszítéshez.

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk és alaposan megmossuk. Tiszta konyharuhával megszárogatjuk, azután vékonyan felkarikázzuk. Serpenyőben olajt hevítünk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük benne a krumplit. Amikor kész, szűrőkanállal kiszedjük. A kisült krumpliról konyhai papírtörlővel felitatjuk a felesleges zsiradékot. Megsózzuk, és egy tálban félretesszük. Ezután meghámozzuk a hagymát, és vékony karikákra vágjuk, majd 2 evőkanál olajon üvegesre sütjük. A sült hagymát a krumplihoz adjuk. Tálba ütjük a tojást, és kézi habverővel lazán felverjük. Megsózzuk és a hagymás krumplihoz keverjük.

Most már következhet a sütés. Tiszta serpenyőbe két evőkanál olajt öntünk, és felforrósítjuk. Beletesszük a keveréket, és fakanállal vagy spatulával elegyengetjük. Lefedjük, és közepes lángon sütjük. Amikor a tojás már megdermedt, a serpenyőt felfordítjuk úgy, hogy a lepény a tányérra kerüljön. A tortillát a megsült felével fölfelé visszacsúsztatjuk a tányérról a serpenyőbe. Közepes lángon készre sütjük. Akkor jó, ha mindkét oldala aranyszínű.

Előmelegített tányérra tesszük, és petrezselyemmel díszítve melegen tálaljuk. Ha egy jó adag salátát is készítünk hozzá, akkor komplett vacsora, ebéd is lehet.

Extra tipp: Számtalan tortillavariáció ismert Spanyolországban. Egyetlen közös elem a tojás, van, ahol egyáltalán nem tesznek bele hagymát, máshol a krumplit nem karikázzák, hanem felkockázzák. Nagyon finom a ceruzababbal készült változat, ahogy a paradicsomos-articsókás tortillát is érdemes megkóstolni. A legegyszerűbb és leggyorsabb tortillához csak szikkadt kenyér, tojás és hagyma kell: a felvert tojásba morzsoljuk a kenyeret, belekeverjük a pirított hagymát, és serpenyőben, kevés forró olajon mindkét oldalát pirosra sütjük, mint egy vastag palacsintát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!