szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Attól, hogy lassan vége a nyárnak, még nem kell lemondanunk egyik kedvenc rágcsálnivalónkról, a főtt kukorica nem csupán a strandszezon nélkülözhetetlen kelléke. A napsárga szemeket nyugodtan beköltöztethetjük a konyhánkba.

 Kicsit utána is nézhetünk, egyáltalán hogyan került hozzánk. Az inkáknak köszönhetjük, ők termesztették először. Exportról nem hallottak, így lehet, észre sem vették, hogy bizonyos Kolumbusz Kristóf, mint sok más gyümölcsöt és zöldséget, ezt is jól behozta Európába. Annyira népszerű lett, hogy nálunk például ilyen szép, magyar neveket is kapott, mint tengeri, törökbúza. Az utóbbi ugyan kis tévedés volt, mert a csöves, bajuszos holmi nem gabonafajta, hanem a pázsitfűfélék családjának tagja.   

Azt ugyan még sose mértük le, hogy hány deka egy átlagos méretű cső, de tápláskozástanászok kiszámították nekünk, hogy 10 dkg kukorica 110 kalóriát tartalmaz.  Nagyon magas a rosttartalma, így jót tesz az emésztésnek. Enyhe vizelethajtó hatással is bír, persze csak akkor, ha nem sózzuk túl, mert mint ismeretes a só megköti a vizet.  Megtalálható benne a B-, C-,és E-vitamin, ásványi anyagok közül pedig a foszfor, a folsav, a magnézium és a mangán. Tiamin tartalma jótékony hatással van az idegrendszerre, megköti a káros, toxikus anyagokat. Csökkenti a koleszterint szintet, fehérjében gazdag, ha só nélkül fogyasztjuk, jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre.   

Mint minden más étekre, így a főtt kukoricára is érvényes, hogy a jó alapanyag elengedhetetlen. Így néhány dologra nem árt odafigyelni, ha kukoricát vásárolunk:

-          Csakis csemegekukoricát vegyünk. Ha a csöve bordós, vöröses, kerüljük el, mert az bizony takarmányozásra való.

-           Ha külső levelei szép zöldek, nem sárgulnak, fonnyadnak, akkor a kukorica friss. De kukucskáljunk be azért a zöld ruha mögé, és vizsgáljuk meg a szemeket.

-          Ha a kukorica szemei szépen domborodnak, nem horpadtak, akkor már csak nyomjuk bele a körmünk hegyét egy szembe. Ha az nedves, tejes, akkor a kukorica jó minőségű.

-          A szemek legyenek sűrűn egymás mellett, a ritkás, kicsi szemű csöveket hagyjuk a kofára.

Aréna2000

A főtt kukorica elkészítésének is van pár megszívlelendő trükkje. A külső leveleket dobjuk el, és bajuszt is szedjük le, amennyire tudjuk. A levelekkel béleljük ki az edény alját, rétegezzük rá a kukoricacsöveket, majd ismét egy sor levél és kukorica következik. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük fel főni. Ha felforrt a víz, fedjük le és takarék lángon főzzük tovább. 15-20 percen belül, ha nem puhul meg, akkor már nem is fog. A kukorica főzővizébe ne tegyünk sót, mert megkeményednek a szemek, viszont ha egy kis cukrot csempészünk bele, jót tesz neki. Kis olvasztott vajjal meglocsolva, enyhén sózva, még melegen a legfinomabb.

Készülhet belőle saláta, krémleves, köret.  Fűszervajjal megkenegetve, grillezve magában is isteni.

 

SÜLT KUKORICA BACON KABÁTBAN

Hozzávalók:

Személyenként 1 cső kukorica

Csövenként 1-1 hosszú szelet bacon

mustár

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A kukoricát megtisztítjuk, a forrástól számítva 10 percig főzzük. Kiszedjük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni. A két végét lecsapjuk, majd három egyenlő részre vágjuk. Megkenjük vékonyan mustárral, meghintjük kevés borssal, betekerjük a szintén harmadolt bacon szeletekbe és grillen pirosra sütjük.  

 

KARAMELLIZÁLT CSÖVES KUKORICA

Hozzávalók:

Személyenként 1 cső kukorica

3 dk vaj,

 1 evőkanál olaj

2 evőkanál barnacukor

Elkészítés:

A kukoricát megtisztítjuk, két végét levágjuk, és kb. 3 cm vastag darabokra osztjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajt s a vajat, rászórjuk a cukrot, és karamellizáljuk. Amikor már megolvadt, rádobjuk a kukoricadarabokat, és 5-6 percig, időnként megrázva, megforgatva sütjük.  

 

Aréna2000

ALMÁS-KÉKSAJTOS KUKORICASALÁTA

Hozzávalók:

35 dkg morzsolt főtt kukoricaszem  

1 nagyobb, savanykás  alma

10 dkg kéksajt, összemorzsolva

1 dl tejföl

1 közepes fej lilahagyma, apróra vágva

1 csokor újhagyma zöldje, apróra vágva

2 teáskanál mustár

2 teáskanál citromlé

2 dl majonéz

frissen őrölt fekete bors

 a díszítéshez pár cikk paradicsom

Elkészítés:

A kukoricát megfőzzük, egy késsel a szemeket levágjuk róla. Amíg hűl, felkockázzuk az almát, összekeverjük a tejfölt, a mustárt, a majonézt, a citromlevet. Egy nagyobb tálba tesszük az almát és a kukoricát, és alaposan összeforgatjuk a tejfölös, mustáros dresszinggel.   Meghintjük az összemorzsolt kéksajttal, pár cikk paradicsommal díszítjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!