szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Kétfajta tokajival is ünnepelte alapításának és fennállásának 150. évfordulóját az egyik legnevesebb spanyol szőlőbirtok és borászat, a Bodegas Vega Sicilia (BVS). Nem csoda, hiszen jelentős magyar érdekeltséggel rendelkezik Tokaj-Hegyalján, tulajdonolva a Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészetet.

Az 1864-ben alapított Bodegas Vega Sicilia egyaránt jelenti a hagyományt és a csúcsminőséget, borait világszerte ismerik és elismerik. Napjainkban a BVS érdekkörébe öt borászat tartozik, szőlőbirtokai a legjobb borvidékeken találhatók:   Bodegas Vega Sicilia (Ribera del Duero),  Bodegas Alion (Ribera del Duero),   Bodegas Pintia (Toro),  Bodegas Benjamin de Rotchild Vega Sicilia (Rioja) és   Tokaj-Oremus (Tokaj-Hegyalja).  

A Vega Sicilia világversenyeken elismert boraiban ott vannak 150 év legendái, történelme és küzdelmei. Jelenlegi tulajdonosa az Alvarez-család, a kibontakozás után napjainkban büszkén vallhatja magáénak az új márkát, amelynek a neve: Tempos Vega Sicilia, a páratlan nagy borok családja. Ebbe a borcsaládba pedig beletartozik az enológusok és az értő borkedvelők fantáziáját egyaránt megmozgató Unico, Unico Reserva Especial, a Valbuena, Alión, Pintia, Oremus, Oremus Mandolás és a Macán.  

abc.es

A BVS család történelmi magyar borvidéket képviselő tagja a  tolcsvai Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, amely a spanyol befektetőnek és tulajdonosnak, Pablo Álvareznek köszönhetően immár 21-ik éve működik.115 hektáron, 13 dűlőben termelnek, köztük olyan történelmi jelentőségűekben, mint például a Mandulás és a Kútpatka, amely anno a Rákóczi család birtokához tartozott. Bacsó András borász, a szőlőbirtok és pincészet ügyvezető igazgatója szerint: „A Tokaj-Oremus jó kezekbe került. A Vega Sicilia és a mögötte álló Alvarez-család megjelenése azért volt érdekes az Oremus életében, mert ők a korábbi tapasztalatok alapján a szőlő nyelvén beszélnek, azaz elsősorban hosszú távú, több generációs befektetésben gondolkodtak. A cél az Oremus birtok naggyá tétele, egy olyan birtok kialakítása, amely kitűnő borokat készít. Mindez folyamatos útkeresést, kitartó munkát igényel és állandó párbeszédet a szőlővel, a borral, a piaccal, a szakmai igényességgel.”

A tokaji borok a BVS zászlós borai közé tartoznak, az ünnepi asztalra kerültek nyáron a 150 éves évforduló alkalmából rendezett kétnapos fogadáson, ahol jelen volt Bacsó András: „Az első napi ünnepségre meghívást kapott a borvilág 40 leghíresebb birtoka - amelyek hasonló történeti távlatban mutatnak állandóságot, töretlen fejlődést és nagy borokat -, képviselőik a borvilág nagy személyiségeinek számítanak. Valamint ott voltak mindazok, akik elhivatottságukkal kapcsolódnak e fantasztikus világ működéséhez - mindez közel 200 fő. Míg a második estén a spanyol és a nemzetközi borvilág nagy személyiségeivel mintegy hétszázan ünnepeltek együtt. A jubileumi vacsorákat Joan Roca és Juan María Arzak készítette, a desszerteket pedig Jordi Roca. A fantasztikus fogásokhoz a nagy Montrachet, a Valbuena és Unico mellett az Oremus Tokaji Aszú és Tokaji Eszencia borát kínálták. Ünnep volt - az idő másfajta megélése, nagyszerű és különleges dolgok által előidézett varázslat  az ünnep boraival és művészi módon elkészített ételkülönlegességeivel. 

 Bár Bacsó Andrást most éppen a palackozási, és az időjárás miatt előrehozott szüreti munka előkészítése foglalja le, a spanyolországi impressziókból a hétköznapokban is erőt merít: „Csodálatos élmény volt osztozni mások örömében, akik a nagy bor keresésének elhivatottságával tekintenek a szőlőre és borra és minden olyan momentumra, amely ezt a kultúrát élteti. Közösen valljuk, a legjobb bor mindig az, amely álmainkban él és el akarjuk készíteni   -  ez vezérli a mindennapi munkánkat, a kísérletezést a hivatásunkban.”

Bacsó András: Megpróbálunk harmóniában élni a természettel
borespiac.hu

 

Természetesen érdekelt bennünket az is, hogy a magyar szakember számára miben nyilvánul meg a spanyol és magyar borkultúra ötvözése. „Ott a közös munkánk alapját jelentő filozófia, a folytonos jobbra törekvés, az évek során felhalmozódó tapasztalat, a türelem, a finomságok keresése. Megtanultuk tisztelni a szőlő életciklusát, minden lehetőséget megadva annak, hogy minél szebben virágozzon, vigyázva, kényeztetve, hogy elnyerjük gyümölcsét. Megpróbálunk harmóniában élni a természettel, kifejlesztve a kiválóság képességét, amelyet a borainkban jelenítünk meg” - nyilatkozta.

Mivel írásunkat a BVS másfél évszázados évfordulója inspirálta, nem hagyhattuk ki végül, hogy megkérdezzük Bacsó Andrást, mit jelent számára a Bodegas Vega Sicilia, amelyről így vallott: „A Bodegas Vega Sicilia a borvilág egyik legelismertebb helye. A szőlőtermesztés kiváló természeti tényezői, a terroir, a mikroklíma egyedi, egyben különleges adottságai és az Alvarez család tökéletességre törekvő elhivatottsága kultikus helyé varázsolja ezt a birtokot. Michel Bettane francia borkritikus szavaival élve, meg kell látogatni ezt a birtokot, hogy megérezzük a hírnév és a minőség oly magas szintű megnyilvánulását, amikor nem tudunk betelni a hely kiválóságával.” 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!