szerző:
Marton Levente
Tetszett a cikk?

Sonka is, meg nem is, főzni is kell meg sütni is, kívül sötét, belül világos, s mindennek tetejébe nagyon finom is. A kólában főtt amerikai sonka receptje, kissé magyarra adaptálva.

Sonka, mert annak nevezik, és sokan ezen nőttek fel, részben talán az is, ugyanakkor mégsem, hiszen kötözött sonkáról van szó, amelynek az eredete vitatott, a sertés több részéből szokták készíteni. Ez a több rész néha egyszerre van jelen benne, amely erősen megkülönbözteti a valódi paraszt sonkától, amely mindig a sertés hátsó combjából készül.

Marton Levente

Főzés után pedig jön egy sütési fázis, amely valójában karamellizálás: ráégetünk egy titkos hozzávalót, amely lehet melasz, juharszirup, de a méz is megteszi. Esetünkben fekete melaszt használtunk, ez adja a legsötétebb színt a sonkának. Így lesz a sonka kívül sötét, belül pedig megőrzi szép rózsaszínűségét, ami a kötözött változatoknál – érlelés híján – még világosabb.

Magyarra pedig azzal adaptáltuk, hogy nem nyers, friss sertéscombot használtunk, mint az eredeti receptben volt (pld.Nigella), hanem füstölt-főtt húst, amely még füstösebb lesz a melasztól, mondhatni a melasz elmélyíti a füstélményt.

A kóla viszont ugyanaz.

Hozzávalók:

1 kötözött sonka/lapocka/comb stb.
2-2,5 liter Coca-Cola
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál melasz
1-2 evőkanál mustárpor

Elkészítés:

  1. A sonkát főzzük puhára a Coca-Colában. Csak a klasszikusat szabad használni, a light meg az ízesített változatok szaloncukorízt adnak a sonkának. Ha nagyon sósnak tűnik a sonka, először tegyük hideg vízbe, és fokozatosan melegítsük föl, majd felforralás után öntsük le róla, ezzel kimegy a só egy része is, aztán jöhet a kóla. Dobjuk bele a hagymát-fokhagymát is.

  2. Hagyjuk kihűlni a levében, majd emeljük ki és aztán dörzsöljük be a melasszal. Maszatos munka less. Végül szórjuk meg a mustárporral. 180 fokon süssük 30 percig. Készüljünk fel rá, hogy a formás kötözött sonka bizony kivülről fekete lesz, szinte ördögi, de igen kívánatos.

  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!