A Sörpecsét nyomában

A Sörpecsét nyomában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Polgár László
Tetszett a cikk?

A szép dél-csehországi városnak, amely nevét a középkorban szekerekkel harcoló huszita seregek táborhelyéről kapta, ma is megvannak a maga mozgalmárai. Csak éppen ők évente sörökkel küzdenek a kitüntetésekért egy többnapos versenyen. Most, hogy a tavasz elhozza mindennapos "sörünnepeinket", érdemes megjegyezni a nálunk is kortyolható legjobb italokat.

 

Minden év első negyedében rendezik meg a „Slavnosti piva Tábor” azaz a „Tábori Sörünnep” elnevezésű  sörkiállítást és versenyt, amely az egyik legnevesebb szakmai eseménnyé nőtte ki magát Csehországban, de a nemzetközi mezőnyben is.  A közel egy hétig tartó versenyre benevezett italokat egységes szabályok alapján hivatásos  sörkóstolók,  „sörsommelierek” – különböző szakmai szervezetek és egyesületek tagjai – hatos csoportokban kóstolják és pontozzák. Az egyes kategóriában induló söröket minden kóstoló sorrendbe állítja, s az így kapott eredményeket összesítik, majd a kialakuló sorrend alapján arany, ezüst és bronz „Pivní pečeť” (Sörpecsét) díjakat osztanak ki. A hatnapos eseményt a köznyelvben ezért sokkal inkább „Sörpecsét” néven emlegetik. Ezeket a -tulajdonképpen fogyasztói elismerésnek számító - díjakat, okleveleket aztán minden gyár nagy büszkeséggel használja s mutatja fel, és az értő vásárlók is igen komoly referenciának tartják.

Az idén 25. alkalommal rendezték meg a sörpecsétes megmérettetést, ahol 28 kategóriában több mint 180 sörgyár közel 800 söre versengett az elismerésekért.  Az abszolút versenyt a Starobrno Medium sör nyerte, néhány ponttal előzve meg a dalešicei sörgyár  Dalešické májové 13% elnevezésű italát.

©

  Ami nekünk, magyar sörisszáknak igazán érdekes, az az, hogy a nálunk is iható sörök közül sok szintén kitűnően szerepelt az idei versenyben. A teljesség igénye nélkül megpróbáljuk ezeket most felsorolni. A könnyű sörök kategóriájában mind a három dobogós helyen a nymburki sörgyár egy-egy terméke végzett. Nemrég a nagyobb magyarországi áruházak polcain is megjelent üveges kiszerelésben a Staropramen Granát, amely a félbarna sörök között a 2. helyen végzett. Ugyancsak a hipermarketek polcain kereshetjük a barna Krušovice sört, amely a „Barna ászok” kategóriában lett 3. helyezett. A világos ászok sörök között a Bernard 10 fokos söre lett az első, a Litovel két termékét megelőzve. Mindkét sör kapható nálunk is a cseh sörözőkben. Mint ahogy a Bohumil Hrabal cseh íróhoz jelentősen kapcsolható nymburki sörgyár   csapolt és üveges verziói is. A Prémium kategóriás világos sörök között a nymburkiak Postřižinské márkás aranysárga színű, kemény habú 12º-os Francinův ležák (Francin-féle láger) söre 1. helyezett lett, amely naponta csapon van a népszerű cseh íróról elnevezett budapesti és győri sörözőkben. Ugyanitt kereshetők a 13º-os alsó erjesztésű Bogan és a tisztán komlós ízű Postřižinská jedenáctka (Postřižini tizenegyes) sörök is. Mindkét termék 2. helyen végzett a "Speciális világos láger", illetve a "Világos ászok" kategóriában. Csakúgy, mint a barna láger sörök versenyében a sötétbarna színű, közepesen testes, kellemesen karamellás aromájú Postřižinské tmavé (Postřižini barna) is, amely szintén állandóan csapon van Budapesten és Győrben. Alkalmanként ugyanitt megkóstolhatjuk a „Szűretlen” kategória idei győztesét, az élesztős, igen sűrű állagú vratislavicei Konrad IQ sört is, amelynek a szárazanyag tartalma azonban csupán 11º-os. Ugyanennek a gyárnak a terméke, és szintén elérhető Budapesten a 16º-os Konrad Svatopavelské, ez az egészen sötét és sűrű, magas szárazanyag-tartalmú, kávés keserűségű ital, amelyet régi receptúra alapján nemrég kezdtek el újra főzni, s 2. helyezett lett a speciális barna sörök között. A Vysoký Chlumec városból származó sötét borostyán színű, malátás illatú 13º-os félbarna Démon, amely éppen a már említett Staropramen Granát sört győzte le, és a szinte fekete színű, a stout sörökre hasonlító ízű protivíni Merlin, amely csupán egy ponttal maradt le az első helyről a „Barna ászok” kategóriában, ugyancsak megtalálható a fővárosi cseh sörös lelőhelyeken

©

Persze megvannak azért a magunk dicsekednivalói is: az India Pale Ale kategóriában a miskolci Zip Brewhouse Kft. Zip’s India Pale Lager söre harmadik lett az összesítésben, több cseh gyár IPA sörét is megelőzve. Az „Ízesített sörök” kategóriában a békésszentadrási Szent András Sörfőzde meggyes söre szintén harmadik lett egy német és egy cseh sör mögött, megelőzve többek között egy belga sört is. A jászapáti Guri sörfőzde Black Ball söre a Stout és Porter kategriában leszorult ugyan a dobogóról, de az 5. helyezés is igen figyelemre méltó. Ezekkel a magyar  sörökkel elsősorban a Főzdefeszt rendezvényein találkozhatunk és ismerkedhetünk, de alkalmanként egyes sörözőkben csapolva, szakboltokban pedig üveges verzióban megtaláljuk őket.