szerző:
K.G.
Tetszett a cikk?

Igazán nem panaszkodhatnak a sörkedvelők, torok nem marad szárazon ez idő tájt. A magyar főváros tavaszi-nyár eleji ajánlatából már kipipálhatták a Corvin Sörfesztivált és a Belga sörfesztivált, startol a Főzdefeszt, a Budavári Sörfesztivál és a Cseh Sörfesztivál. Van véleményünk, s nem tartjuk meg magunknak.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján, már maga a sörfesztivál elnevezés is garantálja a sikert. S a tapasztalatok azt is mutatják, sok minden változott előnyére. Különféle fizetési lehetőségek adódtak, már nem kell csak és kizárólag bizonyos kártya, több helyen megjelenik a műanyagpohár helyett az üvegkorsó, és jól tervezett a „mosdókapacitás”, amit kár lenne szemérmesen hanyagolni… Szóval, sörfesztivál szervezőink egyre rutinosabban oldják meg a problémás kérdéseket.

©

A szezon idén a Corvin sétányon megrendezett – május 14-17. – eseménnyel indult, mely semmivel nem különbözött egy átlagos sörfesztiváltól, illetve olyantól, ahol szerepet kapnak a kisüzemi és kézműves sörök. Többnyire ugyanazok a pavilonok, ugyanazok a sörök jelentek meg, amikkel általában találkozhatunk a hasonló eseményeken. Ami leginkább újnak számított, az maga a helyszín volt. Aztán újdonságnak számított az Igazi Csíki Sör bemutatkozása – nem sokkal előtte ugyan a Millenárison megrendezett Székely Fesztiválon már kóstolhatták az érdeklődők, de az nem sörös rendezvény volt - ,  mely az erdélyi manufaktúra és a Heineken Románia között folyó névhasználati per nyomán híresült el ( A Ciuc/Csíki Premium az utóbbi gyártóé – a szerk. megjegyzése). A hírverés még egy darabig kapóssá fogja tenni a sört, de csak a körülötte levő felhajtás miatt. A családias hangulatú fesztiválról a Sörtúrán olvashatunk bővebben, mi ehhez csatlakoznánk.

Egy nappal a szezonkezdet után – május 15-én – nyílt meg a Bálna termeiben és az épület Duna parti frontján a háromnapos VI. Belga sörfesztivál. Erről már megjelent a Mese habbal, azaz Drajkó Zsombor kritikája , melynek állításaival több ponton értünk egyet, mint amennyivel nem. A belga sörök minősége elvitathatatlan. A Bálnában megjelenő érdeklődők nagy számából következtetve pedig abban is biztosak lehetünk, hogy a sörínyencek tisztában vannak az ár/érték arányokkal.

Technikai részlet: Itt többen felvetették, hogy nem biztos, a kötelező üvegpohár a legjobb megoldás a fesztiválozáshoz.  De szerintünk, inkább így, mintsem, hogy ezeket a sörkülönlegességeket műanyagpohárból kelljen inni! Hogy a tájékoztatást mennyire segítette a nehezen megszerezhető sörlap illetve a sokszor teljesen tapasztalatlan pultosok tudatlansága, hagyjuk. Szerencsére, a közönség nagy része pontosan tisztában volt vele, mit szeretne megkóstolni. A sörfesztiválok egyébként sem a szórakoztató ismeretterjesztés fórumai, így ha leszámítjuk a színhelyül szolgáló Bálna belső terének tökéletes hangulattalanságát, azt kell mondanunk: fesztiválból soha rosszabbat, annak ellenére, hogy jobban örültünk volna, ha a kínálatban több a csapolt sör és nem kell két üveget háromfele széttölteni.

A sorban a következő sörbuli a Főzdefeszt lesz június 5-7. között. Az esemény mióta elkerült a Palotanegyedből, a Mikszáth térről s környékéről  – hiába az egyre profibb szervezés –, mintha nem találná a helyét a városban. A Műegyetemi rakpart és az Andrássy út után most a városligeti Olof Palme sétányon kóstolhatjuk végig a főzdék régi és új söreit. Hogy az új helyszín tágas tereit mennyire fogja betölteni a fesztivál, nem tudjuk, igaz a street-food, mellyel társul, mostanság mindent visz.  Abban azonban biztosak lehetünk, hogy ezúttal is jól fogja mutatni, hol is tart ma a  kézműves sörfőzés. Az izgalom már kétségtelenül alábbhagyott, a hazai különlegességek megkapták a kellő publicitást, kocsmák egész sorát szerelték fel kézművessör-csapokkal, boltok alapozták forgalmukat a kézműves sörökre, és kisüzemi sörfőzdék adtak el olyan mennyiséget söreikből, amit soha nem reméltek. Vagyis az immáron harmadszorra a Street Food Show-val kiegészült Főzdefeszt-nek már nem kell premierlázban égni, forradalmat kiáltani. De remélhetőleg a friss termés kellemes meglepetésekkel fog szolgálni a hazai sörkultúra iránt érdeklődők körében.

A Budavári Sörfesztivál – június 11-14 – egy valamiben biztos, hogy kilóg a hájpolt sörfesztiválok  sorából: nincs külön tematika, ami behatárolná a kiállítókat, itt megjelenhet a magyarországi sörkínálat jelentős hányada. Míg például a nagy londoni sörfesztivál, a klasszikus ale-k parádéja, a müncheni Oktoberfest a város söreit prezentálja a nagyérdemű számára. A hazai cseh, vagy a belga sörök fesztiválja és a Főzdefeszt is egy-egy koncepció képviselőit hivatott bemutatni.

A Budavári Sörfesztivál igazi kavalkád, ki-ki ízlése, lelkivilága, elhivatottsága stb. alapján dönthet. Talán már „sörkorcsolyázásban” is többre számíthatunk az eddigieknél, hiszen a Magyar Sörszövetség elindította a Sör mi több kampányát, ami kifejezetten a habos ital és a gasztronómia jegyességében fogant.  A sörök mellé, a belépő ellenében még sztárvendégeket – Magna Cum Laude, Nagy Feró, Neoton Família – is prezentálnak a szervezők az érdeklődőknek.  S mi tagadás, a helyszín szépsége is felülmúlhatatlan.

Az ajánlónk végére maradt a több hetes Cseh Sörfesztivál, ami a Városháza park után új helyszínen, a pesti Szabadság téren – méghozzá a Szovjet Hősi Emlékmű felőli oldalán – kerül megrendezésre. A siker kódolható, hiszen itthon talán a cseh söröknek van a legnagyobb népszerűsége. Gyanítjuk, hogy ezúttal nem a regionális- és nem a kis sörfőzdék körül lesz a legnagyobb felhajtás, hanem például a Pilsner Urquell limitált szériás, fahordóban érlelt, szűretlen söre lesz a június 24. és július 5. között megrendezett Cseh Sörfesztivál egyik legnagyobb szenzációja. Persze azért nem kell aggódni: a választékban további, több mint száz sör között tobzódhatnak a cseh sörök rajongói.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!