szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aki egy jó borba, pláne egy kiváló champagne-ba jégkockákat dobál, az egyéb gazemberségekre is képes, tartják szofisztikált italozók. Nos, ezzel le is lehet számolni, mostantól kezdve inkább trendi.

 

Kis hazánkba is megérkezett a pezsgő, amelyik kifejezetten kívánja a jégkockát. Egész jó pedigrével: egyenesen a Moët & Chandon házból származik, „szülőatyja” Benoit Gouez pincemester. A születési ideje 2011-re datálható, úgy hogy nem tapasztalatlan újszülöttként toppant be hozzánk. Igaz, a tengerentúlon, ahol hamar lecsengenek a divatok,  még most is nagy durranásnak számít. Pedig egy bő év is eltelt például a Lacoste kaliforniai luxus medencepartija óta, ahol nem győztek decensék ájuldozni, milyen is az a nyári buli, ahol  minden szabály  megszeghető.

A világ első jégkockával kínált champagne-át – nomen est omen - Ice Imperial névre keresztelték. Friss és modern, minden elemében a nyárról szól, miközben hozza a pezsgőcsalád összetéveszthetetlen stílusjegyeit: vibráló gyümölcsösség, érzéki ízélmény és elegáns érettség.

A hazánkban most  debütáló, sikkes hófehér palackba töltött bubis intenzíven gyümölcsös és gazdag, hogy jégkockával hűtve is megtartsa egyedi karakterét. Illatát trópusi gyümölcsök – mangó és guava, mellette nektarin és málna teszik ki. Ízében a grapefruit és gyömbér aromáit hozza, kiegészítője a karamell. A limitált mennyiségben elérhető champagne-nyal elsőként hazai premierén, a Yacht Balatonon találkozhatott a nagyközönség – a partisorozat most hétvégén, július 25-én ismét „vízre száll”. A nyár újdonságát olyan bárokban és szórakozóhelyeken kínálják, ahol minden együtt van a jeges koccintáshoz: napfény, vízpart, buli.

De egy ütős "házi bulit" is összehozhatunk vele.

 

Flickr / Creative Commons

Tippek és tudnivaló:

  • Az Ice Impérialhoz válassz minél öblösebb, például vörösboros poharat!

  • Próbáld ki egy-egy extra hozzávalóval és fokozd az élményt! Tehetsz a jég mellé mentalevelet, lime vagy grapefruit héjat, uborkaszeletet, egy vékony szelet gyömbért, epret vagy málnát.

  • Töltsd ki a behűtött champagne-t és adj hozzá 3 kisebb jégkockát (vagy ennek megfelelő jeget), hogy még frissebb legyen!
  • Ne feledjük Bill Murray tanácsát: " A pezsgő sosem lehet elég hideg! "
  • Amit érdemes tudni az Ice cuvée-ről: pinot noir (40-50%), pinot meunier (30-40%) és chardonnay (10-20%) házasítása. Az alapborhoz 20-30%-ban házasítanak az előző évjáratok boraiból. Palackban erjesztik és érlelik minimum 18 hónapon át. Demi-sec, a dosage (cukortartalma) 45 gramm/liter.
  • Ajánlott olvasmány pezsgőfanoknak még: itt

     

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!