szerző:
Marton Levente

Mondhatnánk szebben is gasztro „vájtnyelvűeknek“: tapenade. De a lényeg úgyis az marad, hogy könnyen, gyorsan elkészíthető, tunkolható és kenhető.

Praktikusan kirakhatjuk az asztalra egy nagyobb, vagy több kisebb tálban, aztán közösködjenek a szilveszterezők. Kosárnyi felkarikázott kiflit, bagettet, pár csomag grissinit, s ha nem vagyunk restek, akkor rakásnyi pirítóst készítsünk ki mellé (utóbbival igazán tökéletes, de kockázatos, mert még elvárják, hogy folyamatosan rohangáljunk a konyhába utánpótlást gyártani).

Ja, hogy mi is ez a tapenade? Olívabogyókrém. Piszkosul itatja magát.

Elkészítése könnyű, konyhai körökben ádáz vita csak a technológia körül dúlhat.

©

A tapenade-ot hagyományosan kőmozsárban zúzzák össze a törővel, de újabban mindent beledobálnak a robotgépbe, ahol a forgókések egy perc alatt elvégzik a műveletet. Ez sem rossz megoldás. A mozsaras változat annyiban más, hogy abban nem aprítják, hanem törik a hozzávalókat, így az ízek kipréselődnek, egymásba nyomulnak. Nekünk jobban ízlik így, de kétségtelenül munkásabb.

Hozzávalók:

10 dkg zöld olajbogyó

4-5 ajókafilé

1 kiskanál citromlé

2 evőkanál majonéz

Elkészítés:

A mozsaras vagy robotos módszerrel krémesítsünk össze mindent, a majonéz kivételével – ezt csak a végén keverjük a krémbe. Az eredeti francia változat fekete olajbogyóból készül, amely sósabb, először kissé idegen íznek érezzük, a zöld variáció barátságosabb, simulékonyabb.

Mindkettőhöz remekül illenek a behűtött borok, bevállalósaknak még pastis, ouzo, azaz  ánizslikőr is. 

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói