szerző:
hvg.hu

A forint látványos erősödésbe kezdett a bankközi devizapiacon, s olyan árfolyamokat ért el, mint tavaly tavasszal. Ma kora délután az euró 266,50 forintig csúszott. A magyar deviza izmosodása a szakértők szerint akár tartóssá is válhat, amiben külső és belső körülmények is segíthetnek. Ezt a hatást előbb vagy utóbb mindenki megérzi a zsebén.

Bár az elmúlt időszak nemzetközi eseményei miatt mindenki a benzin- és gázolajárak emelkedését várja, itthon az erősödő forint és az azzal együtt gyengülő dollár pozitív hatással lehet a üzemanyag hazai árára. A benzinárakkal kapcsolatos kedvező előrejelzés több más dollár elszámolású termékkel, szolgáltatással kapcsolatban is elmondható. Különösen azoknak a nyaralásoknak, turistautaknak az ára csökkenhet, amelyek a lassan magukhoz térő észak-afrikai országokat – Tunéziát és Egyiptomot – célozzák. S nem csupán azért, mert e két államban a helyiek egy ideig biztosan nyomottan tartják majd az árakat a turisták visszacsábítása érdekében. Hanem azért is, mert a szóban forgó célállomásokon sok árucikkért, szolgáltatásért még ma is dollárral fizetnek.

Valutaváltó az ártáblánál. Idén nyáron akár jobban is járhatunk
©

A nyár jó szezont hozhat az utazási irodáknak is. Az már látható, hogy a válság után megkezdődött piaci élénkülés jó eséllyel mostanra lesz majd érezhető. Az csak külön hab lehet a tortán, ha a forint megőrzi erősebb árfolyamszintjét, netán még tovább erősödik.  Azzal ugyanis az előre befizetett részvételi díjak értéke folyamatosan nő, így  a szervezők biztosan gond nélkül tudják majd ellentételezni az útiköltségeket és szállodai árakat. Az árfolyamkülönbségből eredő plusz összeget pedig az utaztató arra költi, amire akarja. (Nem úgy, mint azokon a nyarakon, amikor az erőteljesebb forintgyengülés komoly fejtörést és persze bevételkiesést okozott egyes utazási irodáknak.)

Ám nem is kell utazási irodához fordulni azért, hogy akár magánszemélyként az erősebb hazai valuta előnyét élvezzük külföldön. Pénteken a pénzváltó irodáknál – amelyek köztudottan jellemzően olcsóbban adják a valutát, mint a bankok – 271-272 forintért lehet eurót, 191-193 forintért USA dollárt, 311-312 forintért angol fontot, 211-212 forintért svájci frank váltani. A devizapiaci szakértő azonban azt mondja, ha már a nyári utazásra gondolva szeretnénk a valutavásárlással jól járni, valószínűleg mind az euró, mind a dollár esetében érdemes még várni.

A forint erősödését mindig türelmetlenül váró devizaadósok ez alkalommal azonban nem igazán örülhetnek.  A svájci frank ugyanis tovább erősödött az elmúlt hetekben, azaz hiába teljesített jól a forint, abból a devizaalapú hiteltartozást törlesztők egyelőre szinte semmit nem éreznek meg.  Érdemi forinterősödés a frankkal szemben majd akkor következhet be, ha az Európai Kereskedelmi Bank (EBK) április 7-én kamatot emel, a svájci jegybank viszont egy ideig biztosan nem.

Az európai és a nemzetközi helyzet azonban több bizonytalanságot is hordoz, amelyek befolyásolhatják a forint árfolyamát. A közel-keleti és észak-afrikai konfliktusok, valamint a japán események mellett a portugál krízis – a költségvetési konszolidációs csomag bukása és ennek nyomán a miniszterelnök lemondása – , illetve EKB várható kamatemelési üteme is hathat a magyar deviza árfolyamára. Suppan Gergely, a Takarékbank vvezető elemzője szerint ezek miatt lehetnek kilengések a forint befektetői értékelésében, ám a meghatározó folyamatokat illetően a hazai fizetőeszköz megerősödésével számol.

A külső bizonytalanságok mellett ugyanakkor a hazai környezet egyre stabilabb. Jót tett a forintnak a Széll Kálmán Terv, amelynek ismertetése után nemzeti fizetőeszközünk árfolyama beállt a 270-275-ös sávba az euró ellenében. Azt megelőzően többnyire a 270-280-as tartományban jegyezték az uniós pénzt, míg tavaly nyáron 290-ig is felkúszott a jegyzésár.

A befektetők, úgy tűnik, bíznak a költségvetési kiigazítási programban, s emellett a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába kinevezett új tagokkal is elégedettek. A testületbe a piac megítélése szerint olyan tagokat jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottsága, akiket az elemzők is hitelesnek tartanak. Ezzel eloszlott a piaci szereplők azon aggodalma is, hogy az új tagok netán egy, az eddigieknél lazább monetáris politika irányába terelnék a monetáris tanácsot.

Így a hétfői kamatdöntő ülésen sem valószínű, hogy változtatnának a jegybanki alapkamaton. Ezt jelzi előre a Reuters felmérése is. A hírügynökség által megkérdezettek többsége decemberben is 6 százalékos alapkamatot vár, 2012 végére pedig 5,50 százalékot.

Közben a gazdasági növekedés oldaláról sem látszanak bizonyított feszültségek (bár a japán katasztrófa hatásai még okozhatnak meglepetést): az exportvezérelt növekedés tovább folytatódik 2011-ben. Fő exportpartnerünk, Németország erőteljes növekedésnek indult, a német cégek a hazákba beáramló külföldi működő tőke mennyiségéhez is jelentős mértékben hozzájárulnak.

A befektetői bizalom forint erősítése kedvezően hat az államadósság alakulására is. A nemzeti valuta 1 százalékos erősödése az euróval szemben a GDP 0,3-0,4 százalékával mérsékli Magyarország adósságállományát. A nemzetközi piac érdeklődése látványosan megmutatkozott csütörtöki dollárkötvény aukción is, ahol a tíz-, illetve harmincéves lejáratra, összesen 3,75 milliárd dollár értékben keltek el az állampapírok.

A tranzakcióról Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. igazgatóságának elnöke úgy nyilatkozott Brüsszelben: ilyen nagy összegű kibocsátást egy tranzakcióban, nemzetközi piacon a régióban még senki nem hajtott végre. Rekordnak számít a 13 milliárd dollárnyi keresleti ajánlat, és kiemelendő a kötvények egy részének 30 éves futamideje is.

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője már korábban megjegyezte: számít arra, hogy a magyar kormány a mostani kibocsátás eredményeit nagy sikerként igyekszik majd kommunikálni, és azt hangsúlyozhatja, hogy nagy bizalmat szavazott a piac a kormány költségvetési kiigazító és reformokkal kapcsolatos intézkedéssorozatának - idézte a portfolio.hu. Ezzel szemben a szakember rámutatott: a dollárkötvények iránti tegnapi keresletnél nem a méret a lényeg, hanem annak összetétele. Megjegyezte: ennek lényeges része ugyanis olyan befektetőktől érkezhetett, amelyek mostanában egyébként is felvásárolnak minden dolláralapú kötvényt, passzív befektetőknek tekinthetők, tehát a vételi igényük nem a Magyarországgal kapcsolatban megnyilvánuló bizalom jele.

A hét kedvező folyamatai ellenére egyes elemzők azonban már arra figyelmeztetnek, hogy miközben fundamentálisan kedvező a forint megítélése, technikailag egyre nagyobb esélye van egy devizapiaci korrekciónak, vagyis a forint gyengülésének.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ecoline.hu Gazdaság

Mit nekünk Líbia, Japán – jöhet a forinterősödés?

Japán katasztrófák sorozatával küzd, Líbiát nemzetközi erők bombázzák, a devizapiacon sokmilliárd dolláros intervenciókra kerül sor, a tőzsdei árfolyamok mintha hullámvasúton mozognának – a sok bizonytalanság közepette a forint maradt a stabil pontok egyike.

MTI Gazdaság

Csúcson az euró, erősödött a forint

Az eurót követve erősödött a forint kedden a nemzetközi befektetői hangulatot terhelő tényezők enyhülésével párhuzamosan. Az eurót délután négy órakor 270,02 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 271,24 forint után. Kedden a forint folyamatosan erősödött, az éjszaka folyamán és kora reggel a nemzetközi deviza kereskedelemben tartott 271,70-es euró jegyzésről 270,00 közvetlen közelébe húzódott.

MTI Gazdaság

Egy euróért forint 266,45 forintot adtak reggel

Péntek reggel a forint 266,45/euró volt vételi oldalon, kissé jobb a csütörtöki késői 266,50/eurónál. A svájci frankkal szemben 206,78/franknál tartott, 0,02 százalékkal erősebben a csütörtök estinél.

Megmozdult egy kaliforniai törésvonal, a szakemberek szerint ez bajt jelez

Megmozdult egy kaliforniai törésvonal, a szakemberek szerint ez bajt jelez

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Állat módjára viselkedő masszát is lehet most már nézni a párizsi állatkertben

Állat módjára viselkedő masszát is lehet most már nézni a párizsi állatkertben

Változott a nyugdíjprémiumra jogosultak köre

Változott a nyugdíjprémiumra jogosultak köre