Áprilisban érte el a csúcspontot a hazai infláció

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Az elemzők által várt 4,6 százalékos éves inflációval szemben áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet és 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A következő hónapokban azonban már az infláció mérséklődésére számítanak az elemzők.

Az idén az első négy hónapban átlagosan 4,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció áprilisban 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 2,7 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi árindex 5,7 százalék, az egyhavi 0,7 százalék volt.

A fogyasztói árak márciusban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Tavaly áprilisban a fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szerint továbbra is az élelmiszerek ára húzza fölfelé a fogyasztói árindexet. Emellett áprilisban az üzemanyagok drágulása, valamint a ruházati termékek árának vártnál nagyobb szezonális emelkedése játszott közre abban, hogy az infláció mértéke meghaladta a várakozásokat. Hozzátette: a szolgáltatások ára viszont a vártnál kisebb mértékben emelkedett, és ez jó jel. Az elemző úgy véli, a jegybank kamatpolitikája szempontjából az áprilisi inflációs adat sem kamatcsökkentésre, sem kamatemelésre nem ad okot, a következő hónapokban továbbra is kamattartás várható.

Árokszállási Zoltán a következő egy-másfél évben lassú dezinflációra számít, amelyben lehet egy kis átmeneti törés a nyár végén. Várakozása szerint az infláció 2012 végére elérheti a 3 százalékos jegybanki célt. A következő hónapokban várhatóan az áprilisinál alacsonyabb lesz az éves infláció, augusztus-szeptemberben ismét lehet egy, a mostanihoz hasonló csúcs, majd év végéig 4 százalék környékére csökkenhet a fogyasztói árindex. A 2011-es év egészében az átlagos infláció 4,2-4,3 százalékos lehet - mondta az Erste elemzője. 

Az infláció áprilisban elérte a csúcspontját, innen kezdve már mérséklődik az áremelkedés üteme - jövendölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Hozzátette: a vártnál kissé magasabb inflációt nem a belső keresleti és béroldali nyomás, hanem egyértelműen a külső ársokkok okozták. Az elemző szintén az élelmiszerek és a ruházati cikkek árának emelkedését látja a nagyobb növekedés hátterében. Az előbbit nem tartja meglepőnek, a ruházati cikkek esetében azonban nem teljesen egyértelműek az okok.

Suppan Gergely úgy véli, az áremelkedés üteme áprilisban tetőzhetett, s ha jobb lesz az idei termés, mint a tavalyi, akkor zöldség- és gyümölcsárak is csökkenhetnek. Jótékonyan hathat az infláció alakulására hosszabb távon az erős forint és az üzemanyagok árának mérséklődése is. A héten például már tapasztalhattak az autósok egy jelentősebb árcsökkenést.