Tetszett a cikk?

A lassuló privatizálás és a vállalatbezárások következtében várhatóan csökkennek az idén Közép-Európában a külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) a bécsi székhelyű Nemzetközi Tanulmányok Intézetének (WIIW) elemzése szerint.

A WIIW számításai szerint a térség egészébe az idén 29,1 milliárd dollárnyi tőke érkezhet, szemben a tavalyi rekordméretű 32,8 milliárd dollárral. Miközben a közép-európai országokba irányuló befektetések visszaesnek, a volt Szovjetunióba, illetve a délkelet-európai országokba több működőtőke kerül az idén. Az idén 12 százalékkal csökken az átmenetben lévő gazdaságokba irányuló külföldi közvetlen tőkeberuházás.
A térség EU-hoz csatlakozó nyolc országába 15,9 milliárd dolláros tőke érkezik, szemben a tavalyi 21,5 milliárd dollárral. Az élen Csehország áll majd 6 milliárd dollárral, a második Lengyelország 4 milliárddal. E csoport országai még Magyarország Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország és Észtország. A tőkebeáramlás lassulásának oka - jegyzi meg a WIIW -, hogy a gyenge nyugat-európai kereslet miatt a legtöbb vállalat – főként autó- és elektronikai ipari cég – az exportban nehézségekkel küszködik, és gyárbezárásokra kényszerülhet, illetve mérsékli a tőkebehozatalát, hiszen kapacitásbővítésre nincsen szüksége.
Románia, Bulgária, a volt Jugoszlávia és Albánia 4,5 milliárd dollárhoz fog jutni, a tavalyi 3,5 milliárd dollár után, és a befektetők 4 milliárd dolláros fejlesztéseket eszközölnek Oroszországban a tavalyi 2,4 milliárd dollár után. Az egy főre jutó külföldi tőkebefektetések átlagos nagysága a térség országainak átlagában 589 dollár tett ki a kommunizmus bukása, 1989 óta. A Cseh Köztársaság áll az élen 3768 dollárral, második Magyarország 3047 dollárral. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában megmérték a vakcinák hatásosságát: a nagy vesztes az, akit nem oltottak be

Szerbiában megmérték a vakcinák hatásosságát: a nagy vesztes az, akit nem oltottak be

Biden azt ígérte, 2030-ra megfelezik az USA károsanyag-kibocsátását

Biden azt ígérte, 2030-ra megfelezik az USA károsanyag-kibocsátását

További növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House

További növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House