Tetszett a cikk?

Magyarország 2008. január elsejétől be kívánja vezetni az eurót - jelentette be szerdán Medgyessy Péter kormányfő. A cél érdekében a kormány szigorú gazdaságpolitikát folytatna, amivel a jegybank elnöke is egyetért. László Csaba pénzügyminiszter ismertetése szerint január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs (az alsó kulcs 5 százalék lesz), a 12 százalékos kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső határ 23 százalékra mérséklődik.

A kormány a jegybankkal egyetértésben elfogadott programja szerint a következő 4 évben az inflációt 3 százalékra, a belső államadósságot a GDP legfeljebb 60 százalékára, az államháztartás hiányát pedig a bruttó hazai termék 3 százalékára szorítja le - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök a szerdai kormányülést követően. A jövő évi költségvetés irányelvei szerint az államháztartás kiadásai 8,3 százalékkal, a bevételei 11,6 százalékkal növekednek. Medgyessy szerint az államháztartási hiány a GDP 3,8 százaléka lesz 2004-ben és nem nő az állami újraelosztás mértéke. A növekedéssel kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a GDP 2004-ben várhatóan 3,5 százalékkal bővül.
"Nemzeti ügy"
A miniszterelnök aláhúzta, az euró bevezetése nemzeti ügy. A magyar euró, mint közös valuta, az európai gazdasági eredményeket testesíti majd meg, bevezetése új munkahelyeket, alacsony inflációt, gazdasági növekedést eredményez, feltételezi az átváltási költségek megszűnését, a beruházások növekedését. László Csaba pénzügyminiszter szerint az euró bevezetése a vállalatok számára a költségek nagyarányú csökkenését, a beruházások várható bővülését hozza majd. A kormány ez év augusztus 15-éig benyújtja az EU-ba való belépés előtti utolsó előcsatlakozási programot, az úgynevezett PEP-t, szeptember végére pedig a parlament elé terjeszti a költségvetési törvényjavaslatot. Magyarország a lehető leggyorsabban, 2004 májusában kíván csatlakozni az Európai Unió ERM II-es árfolyamrendszeréhez.
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta: a jegybank támogatja az euró 2008. január elsejei bevezetését és egyetért azzal, hogy e cél eléréséhez szigorú gazdaságpolitikát kell folytatni. "A gazdaságnak vissza kell térnie az egyensúlyi pályára. Feltétlenül szükséges az államháztartás konszolidációja és a bérnövekedésnek a termelékenység alakulásához való igazítása" - tette hozzá Járai.
Medgyessy szavait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is üdvözölte. Parragh László, az MKIK elnöke szerint a kormányfő bejelentése több szempontból is jó a gazdaságnak, többek között csökken az árfolyamkockázat, ami az utóbbi időben sok nehézséget okozott. Parragh László utalt arra: lényeges kérdés, hogy a költségvetési hiány mérséklése ne a gazdaság fejlesztésére irányuló programok forrásainak csökkenésével járjon.
Megkezdődik az adórendszer reformja
"Megkezdődik az adórendszer reformja, a jelenlegi 25 százalékos felső áfakulcs csökken és megszűnik számos kedvezmény" - mondta a miniszterelnök. A reform részleteiről László Csaba pénzügyminiszter tájékoztatott: január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs, az alsó kulcs 5 százalék lesz. Ebbe a körbe tartoznak a gyógyszerek, tankönyvek, könyvek. A jelenlegi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső 23 százalékra mérséklődik. Az áfa-törvény módosításától 85 milliárd forint bevételi többletet várható - mondta el László Csaba. A 23 százalékos áfa kulcs alá bekerül a háztartási energia (a gáz nélkül), és a személyszállítás is. Az áfa felső kulcsa 25-ről 23 százalékra való csökkentését az üzemanyagok, az alkohol és a dohányáruk jövedéki adójában kompenzálják, így áruk nem változik. A pénzügyminiszter bejelentése szerint a személyi jövedelemadó jövő évre meghirdetett csökkentése elmarad.
"Nem volt túl meggyőző"
"Nem volt túl meggyőző" - kommentálta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő igazgatója a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a jegybankelnök délutáni bejelentéseit. A közgazdász szerint mindenesetre az pozitívumként értékelendő, hogy a minél korábbi eurózóna-csatlakozást sürgető jegybank mögé most a kormány is odaállt a 2008 eleji céldátummal. Duronelly szerint a januári és a júniusi forintpiaci események bebizonyították a kormány számára is: "akár kisebb horderejű dolgok" is képesek a forint árfolyamát nem kívánt mértékben befolyásolni, így mihamarabb célszerű bebújni az euró védőernyője alá. A jövő évi büdzsé a közgazdász értékelése szerint nem mondható túl takarékosnak: a tervek szerint négy százalékos infláció és a 3-3,5 százalékos GDP növekedés tükrében a nyolc százalék feletti költségvetési kiadásnövekedés nem a takarékosság irányába mutat.
"Kommunikációs szempontból nagyon pozitív, hogy a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke közösen tartottak sajtótájékoztatót" - mondta Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. Véleménye szerint a kormányfő által meghatározott kritériumok megvalósítása reálisnak tűnik. Az Európai Unió ERM II-es árfolyamrendszerhez történő 2004 májusi csatlakozásról szólva Nyeste Orsolya elmondta: nem érdemes a Monetáris Unióhoz történő csatlakozás előtt kötelezően előírt két évnél hosszabb ideig az árfolyamrendszerben lenni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról