Tetszett a cikk?

A kormány támogatja a jegybankot abban a törekvésében, hogy a spekulációs okokra visszavezethető forintgyengülésnek rövid távú, akár drasztikus lépésekkel is elejét vegye - áll László Csaba pénzügyminiszter pénteki közleményében. Elemzők viszont kétségesnek tartják a kamatemelés rövid és hosszú távú hatását.

A csütörtöki pénzpiaci események, azaz a gyengülő forint, és a megugró állampapírpiaci hozamok egyértelműen spekulációs szándékra vezethetők vissza - rögzíti a pénzügyminiszter. A kormány nem tartja indokoltnak, hogy a külső egyensúly javulása érdekében az árfolyam számottevően gyengüljön, és ez határozza meg az ERM II árfolyamrendszerbe, majd az eurózónába belépésünkkel kapcsolatos politikánkat is - teszi hozzá László Csaba közleménye.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Távozik-e posztjáról László Csaba pénzügyminiszter márciusig?
A javuló gazdasági fundamentumok, az államháztartási hiány gyors csökkentése, a lassuló és a teljesítményekkel mindinkább összhangba kerülő bérkiáramlás alapján arra lehet számítani, hogy a piacok rövidesen megnyugszanak - közölte a pénzügyminiszter.Dilettáns döntést hoztak az MNB-ben - jelentette ki ezzel ellentétben az Index szerint Albrecht Ottó, a Cashline Értékpapír Rt. tulajdonosa, aki szerint a jegybank az elmúlt tizenöt év legrosszabb döntését hozta meg, amivel egy dél-amerikai ország szintjére süllyesztette Magyarországot. Albrecht felháborítónak tartja, hogy néhány spekuláns befektetési bank pár száz millió euróval ilyen rettegésben tartsa, zsarolja, s kapkodásra kényszerítse a Magyar Nemzeti Bankot. Albrecht szerinte 100 bázispontos csökkentés lett volna a megfelelő módszer, s a 300 bázispontos emeléssel még a hét eleji szintre sem sikerült felkapaszkodnia a forintnak. Ilyen kamatszint mellett teljesen ellenhetetlenül az ország, a hitelek drágulása a még itt lévő befektetőket is kiüldözi az országból - vélte.A kamatemelés mértékét nem árazta be a piac – mondta Nyeste Orsolya, Postabank Rt. elemzője, aki arra is figyelmeztetett: a lépés kétélű fegyver az árfolyam alakulása szempontjából, bizalomvesztő hatása is lehet.Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője szerint voltak olyan várakozások is, amelyek jelentős mértékű kamatemelésre vonatkoztak, a piac egy része azonban arra számított, hogy a jegybank kivár. A külföldiek kezében lévő jelentős mennyiségű állampapír-állomány nagymértékben leértékelődik a jegybank lépésével – mondta Vojnits Tamás, azt azonban pozitívnak nevezte, hogy az MNB nem engedte el a forintot.Nem várt kamatemelést Varga Lóránt, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője, s véleménye szerint a spekuláció ellen ezzel az eszközzel nem lehet hatásosan fellépni. A Monetáris Tanács lépése kedvezőtlen esetben újabb spekulációt és további forinteladást is elindíthat – mondta az elemző, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy váratlan időpontja és mértéke miatt - ha 260 alá csökken a forintárfolyam - a kamatemelés jól időzített lépés volt.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság