szerző:
MTI

Pénteken tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon. Az amerikai stratégiai tartalékok, a szerdán megjelent adatok szerint, ugyan ismét jobban nőttek a vártnál a múlt héten, de a piac az utóbbi hónapokban ehhez már szinte hozzászokott, úgyhogy az adatközlés után megint eluralkodtak a világpolitikai aggodalmak, elsősorban a nigériai belharcok és az iráni atomenergia-program körüli nemzetközi bonyodalmak miatt.

Közeledik az OPEC miniszteri értekezlete is, amelytől sokan termeléscsökkentést várnak, a jelenlegi és a tavasz közeledtével bizonyára még növekvő, viszonylag nagy túlkínálatra tekintettel.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, áprilisi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 63,70 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 34 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

A West Texas Intermediate májusra csütörtökön hordónként 65,07 dolláron zárt New Yorkban, 1,45 dollárral drágábban, mint szerdán.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, áprilisi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter)  1,7030 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0105 dollárral drágább a csütörtöki NYMEX-zárónál. Az ólmozatlan benzin májusra csütörtökön gallononként 1,7405 dolláron zárt a NYMEX-en, 0,0661 dollárral drágábban, mint szerdán.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek reggel hordónként 64,50 dollár volt a legközelebbi, áprilisi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 43 centtel drágább a csütörtöki zárónál.

A West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát tavaly, 2005. augusztus 30-án napközben érte el, hordónként 70,85 dolláron. A 2004-es árcsúcs 2004. október 25-én volt, hordónként 55,67 dolláron, szintén napközben. A West Texas Intermediate legközelebbi határidejének tavalyi, 2005-ös utolsó ára, hordónként 61,04 dollár volt. A WTI negyedik éve drágult egyvégtében évi átlagban, összesen 120 százalékkal.

Az ólommentes normálbenzin a legközelebbi határidőre az eddigi rekordját tavaly augusztus 31-én érte el a NYMEX-en, 2,9200 dolláron. Legközelebbi határidőinek tavalyi átlagára, 1,6040 dollár - a legújabb rekord - 33,4 százalékkal haladta meg a 2004-es átlagot. Az ólmozatlan normálbenzin harmadik éve drágult egyvégtében a NYMEX-en.

A Brent a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát tavaly, 2005. augusztus 30-án napközben érte el, hordónként 68,89 dolláron. A 2004-es árrekord 2004. október 27-én volt, 51,95 dolláron. Az 1988. júniusban kezdett jegyzés történetében a legalacsonyabb ár hordónként 9,55 dollár volt, 1999. decemberben.

Péntek reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 568,80 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,50 dollárral drágább a csütörtöki későinél. Február 7-én, erős profitkivétel miatt, több mint 20 dollárral olcsóbbodott, ez volt a legnagyobb napi vesztesége 13 éven belül. Február 2-án napközben 574,10 dollárt ért el az európai kereskedelemben, ez a legújabb csúcsa 1981. január óta.    

Az arany unciánként (31,1035 gramm) 517,20 dolláron végezte a tavalyi évet Londonban. A tavalyi - egyszersmind ugyancsak majdnem 25 éves - rekordja december 12-én volt, 540,90 dolláron. Év végén 18,35 százalékkal volt drágább, mint 2004 végén, és kétszer annyiba került, mint öt éve.

Az arany 2004 végén, 437,00 dolláron, 4,85 százalékkal volt drágább, mint 2003 végén. A 2003-as évet 416,80 dolláron fejezte be, az egy évvel azelőttihez képest 20 százalékkal drágábban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Olajrobbanás

A szaúdi energetikai ipar kulcsfontosságú üzeme elleni merénylet meghiúsítása jelzi, hogy az al-Káida ismét támadásba lendülhet, de azt is, hogy a biztonsági szervek felkészültek. Közben a királyság csaknem másfél ezermilliárd dolláros beruházási tervet indít el, megnyílva a külvilág előtt.

Világ

Olajbefűtés

A külföldi olajtársaságok elleni akcióik felújításával fenyegetőznek Nigériában azok a fegyveresek, akik januárban több ilyen támadást is végrehajtottak. A konfliktus hátterében elsősorban a végletes korrupció okozta gondok húzódnak meg.

MTI Gazdaság

Hétfőn 61 dollárra emelkedett az olajár

Hétfőn több mint egy dollárral emelkedett a kőolaj ára a szabadpiacon, miután fegyveres felkelők megbénították a kitermelést Nigériában, a világ nyolcadik legnagyobb olajtermelő országában.

Gazdaság

Ének az olajmezőkről

Adóbevételről nem szívesen mond le, de több tízmilliárd forintot kész áldozni az állam arra, hogy Magyarország legyen Európa egyik meghatározó bioüzemanyag-gyártója. A lehetséges befektetők máris elkezdték a pozícióharcot.

MTI Világ

Első merényletkísérlet szaúd-arábiai olajfeldolgozó ellen

Robbantásos merényletkísérletet próbáltak meg végrehajtani Szaúd-Arábia keleti részén egy olajfinomító ellen, de az iparőrök időben tüzet nyitottak az öngyilkos merénylők robbanóanyaggal megrakott két autójára, amelyek emiatt felrobbantak - közölték helyi illetékesek.

MTI Gazdaság

Csökkent az olaj ára

Csütörtökön kora este veszteségen állt a kőolaj ára, Londonban szerényen, New Yorkban 80 centet meghaladó mértékben csökkent. Röviddel 18 óra után a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi jegyzése 81 cent csökkenéssel 60,20 dolláron volt.

MTI Gazdaság

Hétfőn csökken az olajár

Hétfőn gyors kiigazításban, profitkivételben olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, miután pénteken meredeken drágult a világ legnagyobb olajfinomítója, a szaúd-arábiai abqaiqi olajipari létesítmények ellen megkísérelt, de időben meghiúsított terrortámadás hírére.

Megálltak segíteni, beléjük hajtott egy autó a 25-ös főúton

Megálltak segíteni, beléjük hajtott egy autó a 25-ös főúton

Egy sas megpróbált elkapni egy polipot, de nagyon megbánta

Egy sas megpróbált elkapni egy polipot, de nagyon megbánta

1,7 milliárdot kasszírozott a Ferencváros

1,7 milliárdot kasszírozott a Ferencváros

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten

Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten

Baljós árnyak: a színháztörvény új formájában sem tetszik Karácsonynak

Baljós árnyak: a színháztörvény új formájában sem tetszik Karácsonynak