Jelentősen erősödött nyitáskor a forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A feltörekvő piacok valutáival együtt jelentősen erősödött a forint csütörtökön reggel a bankközi devizapiacon, az eurót kilenc óra körül 251,65/75 forinton jegyezték a szerdai 253,20/40 forint után.

Az amerikai Fed elnöke - magyar idő szerint szerdán késődélután a kongresszusban megkezdődött kétnapos meghallgatásán - úgy értékelte az amerikai gazdaság helyzetét, hogy a korábban vártnál kevésbe lassul. A nemzetközi piacok a beszéd hatására az amerikai kamatcsökkentési ciklus megindulásával kezdtek számolni - legkorábban az év második felében.

A dollár gyengült a nemzetközi piacokon: az euró/dollár kurzus 1,3150-re emelkedett. Budapesten reggel 191,75/85 forinton forgott az amerikai valuta a szerdai 193,30/50 forinthoz képest.

A forintpiacon elegendőnek tűnik a likviditás, amit a napok óta mozdulatlan 7,75/95 százalékos overnight kamat is jelez.

Az állampapírok másodpiacán mintegy 5 bázisponttal csökkent a hozamszint reggel. Az ötéves és a tízéves államkötvények mai aukcióján várhatóan a szerdai benchmarkoknál alacsonyabban sikerül értékesíteni a felajánlott 45, illetve 40 milliárd forintnyi mennyiséget. Szerdán a másodpiacon 7,48, illetve 7,05 százalékos benchmark alakult ki.