Befektetési tanácsok augusztus elejére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A piaci szereplők egyre idegesebbek. A kilátások ma nem jók, az emelkedések megtörtek, így most az eladást vagy a kivárást javasoljuk a világ összes részvénypiaca tekintetében.

A héten – hosszú idő után – úgy tűnik, letörhet a bika szarva. Persze nem adja könnyen magát, de az egyre sokasodó figyelmeztető jelek miatti aggodalom közepette egy kisebb (globális méretekben gondolkodva legalábbis) „pénzügyi malőr” is elindította a piacokat a lejtőn. Az Argentin statisztikai hivatal vezetőjének lemondása, aztán kormánytagok korrupciógyanús esetei politikai bizonytalanságot idéztek elő, a peso árfolyama zuhanni kezdett. A statisztikai hivatal körül kialakult botrány közben kiderült, hogy a 6 százalék körüli szinteken jelentett infláció valójában inkább közelíti a 15 százalékot. 

Ez persze globális szinteken nem kellene, hogy nagy megrázkódtatást idézzen elő, de az amerikai jelzálog-hitelpiacon kialakult állapotok a vállalati finanszírozások emelkedő kamatszintjén keresztül a gazdaság egészére átterjedő sokkot okozhatnak. Ez a bizonytalansági tényező már inkább hatott, de a szikrát mégis a dél-amerikai helyzet lobbantotta be. Ez is azt mutatja, hogy a piaci szereplők egyre idegesebbek, a volatilitás sokkal rugalmasabb lehet az esés, mint az emelkedés irányába. Tehát ma az a helyzet, hogy a piacokon a carry trade ügyletek záródhatnak, ami a devizapiacon is komoly átrendeződéseket okozhat. Már ma is látszik, hogy a tipikus hiteldevizák erősödnek a nemzetközi devizapiacokon.

Devizapiac. Ami pozitív hír – legalábbis számunkra, mivel várakozásaink szerinti változás – az, hogy a dollár gyengülése megállt, sőt jelentős nyereségeket ért el az euróval szemben. Tegyük hozzá gyorsan: az amerikai államkötvény-hozamok erőteljes csökkenése közben. Ez szép nyereséget hozott az elmúlt napokban.A továbbiakban az 1,36-os szint komoly ellenállás lehet a dollár erősödése irányában, de ha a tőzsdei mélyrepülés folytatódik és az amerikai állampapírok iránt kereslet (mint kockázatmentes befektetés) emelkedik, akkor könnyen áttörheti azt. Ma tehát a dollárpozíciókat tartani kellene, amíg kedvezőbb zárási pontok adódnak. Az euró gyengülése ugyanakkor nem jelentette azt, hogy a forint erősebb lenne a közös európai devizával szemben, hiszen a forint – a feltörekvő piaci devizákat követve – szintén gyengült, ami a carry trade másik lábát jelentő magas hozamú piacokon történő pozíciózárásoknak köszönhető.Jól látható, hogy a forint hirtelen gyengülése havi, kéthavi mélypontra vitte a jegyzést, de itt megint ki kell emelnünk, hogy ennek nem hazai makrogazdasági okai vannak. Ez a globális tőkeáramlás eredménye, így a hazai adatokra építve a forintpiacon spekulálni: fából vaskarika. A továbbiakban arra számítunk, hogy a korrekció folytatódni fog, azaz a forint gyengülhet a vezető devizákkal szemben, amit kis mértékben talán ellensúlyozni képesek a sáveltörlési várakozások, de ennek hatása egyre korlátozottabb lesz idővel. Ma tehát a kialakított pozíciók tartását javasoljuk, mivel a trend megerősítésére szükség van ahhoz, hogy egyértelműen állást foglalhassunk, de ma nagyobb esélyt adunk a gyengülés folytatódásának.

Veszteséges piacok (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A nemzetközi piaci hangulatot jól jellemzi, ha azt mondjuk, hogy a fejlett piaci hozamcsökkenést, a fejlődő piacok hozamemelkedése, stagnálása kísérte. Ez is – természetesen - a biztonságosabb befektetési területekre átáramló tőkének köszönhető, amely az utóbbi napok bizonytalankodása miatt kezdett elszivárogni a fejlett piacok irányába.

Ma még nem beszélhetünk pánikról, vagy drasztikus pénzkivonásról sem, de könnyen kialakulhat az események egy olyan spirális – önmagát gerjesztő – folyamata, amely végül komoly piaci krízisekhez vezethet. Az mindenesetre több mint elgondolkodtató, hogy az amerikai tízéves államkötvények hozamai a két héttel ezelőtti 5,2 százalékos szintekről mára már 4,8 százalékra zuhant. Ez a változás a kereslet komoly megugrását mutatja, csakúgy, mint a dollár erősödése.


A hazai piacra is begyűrűzött a hatás, különösen az utóbbi hetekben igen népszerű 3-10 éves szegmens szenvedte el a legnagyobb veszteségeket. Véleményünk szerint ma a hazai kötvényeket eladni érdemes, mivel a bizonytalanság olyan mértékű, amely túlzott kockázatot jelent az elérhető hozamokhoz mérten.

Részvénypiac. A részvénypiacok teljesítménye a héten erősen negatívba fordult, a már említett argentin és az amerikai jelzálogpiacon jelentkező problémák miatt. De ezt erősítette az is, hogy a DailerChrysler csoport a Chryslertől még mindig nem tudott megszabadulni, mivel a vevő költségei a megugró vállalati kötvényhozamok miatt jelentősen emelkedtek, így további egyeztetések szükségesek az üzlet nyélbeütéséhez. Ezen körülmények között a brazil Bovespa esése volt a legnagyobb mértékű, amely nem meglepő az argentin szomszédság okán, de a fejlett és a fejlődő piacok egyöntetű esést produkáltak. Az európai indexek sem tartották magukat, s Amerikában is jelentős mértékű esés alakult ki. Nem kizárt, hogy technikai korrekció keretében átmenetileg emelkedjenek az árak, az viszont tény, hogy a negatív tényezők, amelyek a befektetők hangulatát, irányultságát döntően befolyásolják jelentősen felerősödtek, miközben újabb pozitív tényezők nem merültek fel.

Ennek mikroszintű kivetülése a hazai piacon a kis kapitalizációjú papírok áralakulása; a hosszú ideje tartó emelkedésben olyan szinteket értek el az árak, ahonnan csak újabb jó hírek, pozitív várakozások esetén van további emelkedésre lehetőség, de ezek a hírek, az eredmények nem jönnek, így a befektetők jelentős része realizálja, vagy legalábbis gondolkodik realizálni a megképződött nyereséget, tehát alapvetően eladói a piac. Ez pedig előbb-utóbb jelentősebb áresésekhez vezethet.

A teljes piacot a BUX határidős kontraktusain keresztül mégsem érdemes shortolni, mert a Mol – amely egyedi sztori – tarthatja, miközben a piac többi rész jelentős áreséseket szenved el. Az egyedi részvények rövidre eladása pedig túl kockázatos. Ebben a helyzetben azt gondoljuk, hogy a nyereséget „zsebre kell tenni”, azaz el kell adni a régóta emelkedő és így komoly nyereséget jelentő részvényeket.
Ha csak technikai szinten figyeljük a chart aalakulását, akkor azt mondhatjuk, hogy a Mol-OTP emelkedés kiárazódott a piacból, a BUX visszatért az egészséges növekedés pályájára. A helyzet ennél azért bonyolultabb; az esésben nagy forgalom alakult ki, ami annak köszönhető, hogy a továbbra is magas forgalmat produkáló Mol mellett a többi részvényt nagy mennyiségben öntötték az eladók a piacra. A kilátások ma nem jók, az emelkedések megtörtek, így most az eladást és kivárást javasoljuk a világ összes részvénypiaca tekintetében.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: amerikai államkötvények (USD) vétel

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: kivárás

- USA részvények: kivárás

- Orosz részvények: tartás

- Egyéb feltörekvők: kivárás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

Befektetési alapok:

Target Return típusú alapok


Fürjes Szabolcs