Távozik Antal Attila BKV-vezérigazgató

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egészségi állapotára hivatkozva felmentését kérte Antal Attila, a BKV Zrt. vezérigazgatója vasárnap.

"Nem mindenkinek érdeke egy működő BKV Zrt. Az általam irányított átvilágítása és pénzügyi konszolidációs programja a közlekedési vállalatnak, rengeteg érdeket sértett. Mondhatnám úgy is sok ember "üzleti lábára" léptem. Tévedtem, a teljes tulajdonosi kör szemléletváltása nélkül egy ember nem érhet el döntő változásokat, még közérdekből sem" - fogalmaz az MTI-hez eljuttatott közleményében a vezérigazgató.
Antal Attila
© Marton Szilvia
"A támadásoknak köszönhetően megromlott az egészségem, (...) Úgy érzem belefáradtam. (...) Mondhatnám azt is, akik és amit akartak elérték, félreállok. A családom kérésének eleget téve egészségügyi állapotom miatt, a mai napon kértem a BKV Zrt. arra jogosult Igazgató Tanácsának elnökétől a felmentésemet" - áll a vezérigazgató közleményében. Antal Attila szerint "a tizennyolc éve minden esztendőben milliárdokkal alulfinanszírozott és átpolitizált közszolgálati cégnél, munkámmal, vezetői elképzeléseimmel az utolsó utáni pillanatban elkezdődött a rendszerváltás".

A BKV felmentését kérő első embere közleményében azt is kiemelte: "a Zrt. Felügyelő Bizottsága személyemet nem marasztalta el a busztenderrel kapcsolatban, nem volt összeférhetetlenség. Nem tettem semmit, ami szakmai vagy jogi tényekkel alátámasztva támadható lenne. Nem tettem semmit, a cég és ez által a fővárosiak érdekével ellentétben". A BKV Zrt. - meghiúsult - használtbusz-beszerzése kapcsán korábban meghozott felügyelőbizottsági (fb) határozatokat, és a vizsgálati jelentést várhatóan a napokban tárgyalja a gazdasági bizottság, és mint Székely Gábor, az fb elnöke korábban nyilatkozott: levonhatják a tulajdonos képviselői a szükséges konzekvenciákat.

Korábban az fb személyi konzekvenciák levonására kérte fel a cég megbízott vezérigazgatóját és a társaság igazgatóságát a félresikerült busztender kommunikációs problémái, ellentmondásai miatt. Az fb szerint kommunikációs stílusváltásra, a hibák őszinte beismerésére lenne szükség a cég tájékoztatásában. Ez sem magyarázhatja azonban az olyan "hamis tájékoztatást", ami megvalósult a vezérigazgató fiának pozíciójával kapcsolatban. 

Az fb jogi összeférhetetlenséget nem állapított meg annak kapcsán, hogy Antal Attila vezérigazgató fia annál a cégnél dolgozott, amelyik az egyetlen nyertes ajánlatot beadta, ugyanakkor a testület szerint jobb lett volna, ha az ügyben érintett személyek előzetesen bejelentik összeférhetetlenségüket. A BKV autóbuszparkja fiatalítására vásárolt volna nyolcvan darab 4-5 éves, környezetkímélő járművet. A beszerzési pályázat érdeklődői közül azonban csak a Volvóval szoros kapcsolatban álló székesfehérvári Alfa Busz Kft. tett ajánlatot.

A Heti Válasz korábban azt írta: a BKV vezérigazgatójának fia havi fizetést kap attól a cégtől, amely a Volvóval közösen, egyedüliként pályázott a közlekedési társaság használtbusz-tenderére. A BKV Zrt. sajtóosztálya ugyanakkor azt közölte: a sajtóhíresztelésekkel ellentétben a BKV Zrt. vezérigazgatójának fia soha nem állt az Alfa Busz Kft. alkalmazásában. A fiamnak soha nem volt köze döntéshozói pozíciókhoz, logisztikai munkatárs, "de úgy is mondhatnám, hogy raktáros" - közölte korábban Antal Attila, aki azt is elmondta: fia 2006 végétől 2007 végéig dolgozott az Alfa Busz alvállalkozójánál, s "ezalatt nem volt a BKV-nak jogi kapcsolata a céggel".

Regőczi Miklós, a Budapesti Közlekedési Zrt. kommunikációs és értékesítési vezérigazgató-helyettese egy interjúban azt mondta, hogy a "raktáros-logisztikai munkakörben" a cégnél dolgozó fiú fizetése "néhány százezres havi tétel volt". Időközben az Alfa Busz Kft. méltatlan politikai támadásokra hivatkozva visszavonta a BKV Zrt. busztenderére benyújtott pályázatát.